Skip to content

Σε φάρσα τείνει να εξελιχθεί η περιβόητη δημοσιονομική απογραφή που τάχα θα πραγματοποιούσε η κυβέρνηση.

Πριν από τέσσερις (!) εβδομάδες η κυβέρνηση ζήτησε τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών για να παρουσιάσει την  “πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας”.  Πραγματική κατάσταση που θα είχε προκύψει από την δημοσιονομική απογραφή που θα έκανε η κυβέρνηση.

Από φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Σαββάτου 8 Μαΐου αντιγράφομε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας υπερβαίνει το 2003 το όριο του 3%, δηλώνει όμως αδυναμία να προσδιορίσει με ακρίβεια το ύψος της υπέρβασης. Προσωρινά, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης, Eurostat, το έλλειμμα του Δημοσίου είναι 3,2%.

Ωστόσο εκκρεμεί ο ακριβής υπολογισμός τουλάχιστον δύο σημαντικών κονδυλίων: των αμυντικών δαπανών κατά το έτος αυτό αλλά και της ακριβούς οικονομικής κατάστασης ορισμένων επιμέρους ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του πλεονάσματος που δηλώνουν ότι έχουν. Συγκεκριμένα, χθες, η Eurostat αναθεώρησε μεν στο 3,2% το έλλειμα για το 2003 (και στο 103% από 102,4% το χρέος λόγω μικρότερου του αναμενόμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ), όμως διευκρινίζει ότι το ποσοστό αυτό είναι προσωρινό και αναθεωρητέο. Έως τον Σεπτέμβριο (!) θα ολοκληρωθεί η εξέταση των στοιχείων για να υπάρξει οριστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας κατά το παρελθόν, το παρόν και, εν τέλει, το μέλλον.»

Ποια λοιπόν πραγματική εικόνα της οικονομίας θα παρουσιαστεί την προσεχή Τετάρτη; Η Eurostat θα αρχίσει να έχει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οριστική εικόνα της οικονομίας τον προσεχή Σεπτέμβριο.  Άρα προφανώς θα παρουσιαστεί η οικονομική πραγματικότητα που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα όπως την βολεύει.

Είχαμε επισημάνει και παλιότερα ότι μια τίμια και αδιάβλητη δημοσιονομική απογραφή, η απόλυτα σωστή γνώση της πραγματικότητας, θα ήταν η βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία της απαραίτητης συναίνεσης πριν από τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, πριν από την πραγματοποίηση τομών και ρήξεων.

Είναι μάλλον φανερό ότι η κυβέρνηση, μπροστά στις δυσκολίες της πραγματικότητας, καταφεύγει και αυτή – όπως και η προηγούμενη – στη μέθοδο της μερικής ωραιοποίησης (έστω κάπως πιο περιορισμένης) προκειμένου να μεταθέσει για αργότερα τις αναγκαίες αποφάσεις. Τι εμπόδισε, για παράδειγμα, την κυβέρνηση από το να προσδιορίσει τώρα, ακριβώς, στη Eurostat το κονδύλιο των αμυντικών δαπανών;

Την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή θα αναπαραχθεί ο μύθος της ισχυρής οικονομίας αφενός και ο μύθος της μελλοντικής βελτίωσης αφετέρου. Δυστυχώς, όσο τα κόμματα αναπαράγουν αστήρικτους μύθους, τα προβλήματα θα πολλαπλασιάζονται και η θέση της Ελλάδας συνεχώς θα υποβαθμίζεται.

Τελικώς δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει τίμια και αδιάβλητη δημοσιονομική απογραφή. Πάντως είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η πραγματικότητα είναι χειρότερη από τις τελευταίες εκτιμήσεις της Eurostat και θα γίνει ακόμα χειρότερη αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει να μειώσει τις κρατικές δαπάνες.

Την περασμένη Τετάρτη, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η κυβέρνησή του μπορεί να περιορίσει τις κρατικές σπατάλες ώστε να εξοικονομηθούν ετησίως πόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Προσοχή: δεν είπε ότι θα μειώσει τις δαπάνες, αλλά τις σπατάλες. Με άλλα λόγια θα περιορίσει δαπάνες που έκανε το ΠΑΣΟΚ και θα τις αντικαταστήσει με δαπάνες της Νέας Δημοκρατίας. Όμως, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, με τα αυξανόμενα ελλείμματα, το τεράστιο και ασυμμάζευτο δημόσιο χρέος, την επερχόμενη μετα-ολυμπιακή μείωση των φορολογικών εσόδων, το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, την επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων, μία μόνο επιλογή υπάρχει: η δραστική και αποφασιστική μείωση των κρατικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ. Χωρίς μείωση της κρατικής δαπάνης θα πρέπει να ετοιμαστούμε να θερίσουμε θύελλες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top