Skip to content

Έτσι λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Επί χρόνια γράφουμε ότι στην Ελλάδα αντί να αξιοποιούμε την ηλεκτρονική τεχνολογία για να πατάξουμε την γραφειοκρατία, έχουμε δημιουργήσει κάτι χειρότερο: Ένα συνδυσαμό χειρογράφου και ηλεκτρονικής γραφειοκρατίας. Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, αλλά παράλληλα διατηρούμε τις “σφραγίδες”, που είναι το σήμα κατατεθέν της γραφειοκρατίας (αφού πίσω από κάθε σφραγίδα κρύβεται ένα υπάλληλος που την θέτει).

Συνεργάτης της “Εστίας” που διέπεται από πρακτικό πνεύμα και αυξημένη αίσθηση λογικής, περιγράφει ως εξής πρόσφατη προσωπική εμπειρία του:

Κάρτα επιβίβασης με στρογγυλή σφραγίδα

Τις προάλλες χρειάστηκε να μεταβώ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας για ν’ αντιμετωπίσω ένα περιστατικό. Όλα εξελίχτηκαν ομαλώς, ο γιατρός μου έγραψε μια συνταγή για ένα φάρμακο και μου ζήτησε να τον επισκεφτώ ξανά σε μια εβδομάδα. Επέστρεψα στο σπίτι μου (μένω στη Δροσιά) και στη συνέχεια πήγα στο φαρμακείο μου να προμηθευτώ το φάρμακο και να αρχίσω τη θεραπεία. Εκεί με περίμενε μια έκπληξη. Ο φαρμακοποιός μου είπε ότι δεν μπορεί να εκτελέσει τη συνταγή επειδή δεν είχε τη στρογγυλή σφραγίδα. Σημειώνω ότι η συνταγή είναι μοναδικό έγγραφο που έχει ένα μοναδικό αριθμό και barcode, περιλαμβάνει τα στοιχεία μου, το ασφαλιστικό ταμείο μου και τα στοιχεία του ιατρού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μου, η συνταγή είχε και τη σφραγίδα του ιατρού (ορθογώνια) και την υπογραφή του. Έλειπε όμως η στρογγυλή σφραγίδα του νοσοκομείου.

Αποφάσισα να προμηθευτώ το φάρμακο χωρίς συνταγή (ήταν άλλωστε χαμηλής αξίας) αντί να επιστρέψω στο Ιπποκράτειο για να τεθεί η στρογγυλή σφραγίδα.

Την επόμενη εβδομάδα επισκέφτηκα πάλι τον γιατρό στο Ιπποκράτειο. Μου έδωσε νέα συνταγή για άλλο φάρμακο. Του διηγήθηκα το πάθημά μου και ζήτησα να μάθω τι πρέπει να κάνω με τη στρογγυλή σφραγίδα. “Θα κατεβείτε στο ισόγειο και θα μπείτε στο παραδοσιακό κτήριο που θα δείτε μπροστά σας. Εκεί θα σας πουν.” Έτσι και έκανα. Μόλις μπήκα, βρήκα αριστερά μια πόρτα ανοιχτή και μέσα δύο κυρίες που κουβέντιαζαν. “Για στρογγυλή σφραγίδα που πρέπει να πάω;” ρώτησα. “Εδώ” μου απάντησε η μία κυρία. Έδωσα τη συνταγή μου και αυτή χωρίς να κοιτάξει εμένα ή τη συνταγή τοποθέτησε τη στρογγυλή σφραγίδα και συνέχισε την κουβέντα της. Αυτή τη συνταγή ο φαρμακοποιός την εκτέλεσε.

Δεν θέλω να κουράσω με άλλα παραδείγματα για το πως λειτουργεί στην πράξη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχω δεκάδες. Χιλιάδες ασθενείς, ιατροί, φαρμακοποιοί ταλαιπωρούνται και κάνουν λάθη εξ αιτίας ηλιθίων διαδικασιών που έχουν διαμορφωθεί από κρετίνους του Υπουργείου Υγείας. Ως απόδειξη του αθεράπευτου κρετινισμού του Υπουργείου, παραπέμπω στα άρθρα 95 και 96 του συζητούμενου πολυνομοσχεδίου  που προσθέτουν νέες χειρόγραφες στρώσεις στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Νέες στρογγυλές σφραγίδες.

Δεν κρύβω ότι θα αισθανόμουν ανακούφιση αν όλοι αυτοί οι κρετίνοι που διαμόρφωσαν τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης απολύονταν οριστικώς αύριο το πρωί.

Ό,τι περιέγραψα είμαι βέβαιος ότι έχουν βιώσει – με τη μια ή την άλλη μορφή – χιλιάδες Έλληνες και δεκάδες δημοσιογράφοι. Το παράδοξο, για την Ελληνική κοινωνία του 2013, είναι ότι κανείς δεν διαμαρτύρεται. Κανείς δεν το κάνει θέμα. Θα ήταν ίσως κατανοητό αν δεν είχαμε μέτρο σύγκρισης. Αλλά έχομε. Την ηλεκτρονική έκδοση αεροπορικών εισιτηρίων. Κάνομε ηλεκτρονική κράτηση και 24 ώρες πριν ταξιδέψουμε μπορούμε να τυπώσουμε μόνοι μας την κάρτα επιβίβασης, ή να την έχουμε στο κινητό μας, ή να την αποκτήσουμε στο αεροδρόμιο. Με αυτή την κάρτα επιβίβασης, τυπωμένη με οποιοδήποτε τρόπο ή και απλώς ηλεκτρονική στο τηλέφωνο μας δικαιούμαστε να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο και να ταξιδέψουμε. Φανταστείτε  την έκπληξη μας αν τη στιγμή της επιβίβασης η υπάλληλος του αεροδρομίου μας έλεγε: “Λυπάμαι, δεν μπορείτε να ταξιδέψετε επειδή η κάρτα επιβίβασης δεν έχει τη στρογγυλή σφραγίδα”.

Ελπίζω να γίνουμε ως κοινωνία απαιτητικότεροι από τους συστηματικώς επιπόλαιους και ανοηταίνοντες πολιτικούς και  από τις κρατικές υπηρεσίες που μας καταταλαιπωρούν.

Υ.Γ. Αναφέρθηκα στους κρετίνους που διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Μπορεί να κάνω λάθος. Να μην οφείλονται σε κρετινισμό οι διαδικασίες, αλλά σε μέθοδο συγκάλυψης της καταλήστευσης του προϋπολογισμού. Μπορεί. Ό,τι και αν είναι, είναι υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να διαμορφώσει ένα σύστημα που θέτει τη τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών. Με δική της πρωτοβουλία και όχι με τη προτροπή των όλο και πιο απογοητευτικών “τροϊκανών”.

Το κείμενο του συνεργάτου μας αποκαλύπτει ανάγλυφα τι συμβαίνει στην σημερινή Ελλάδα: Εκσυγχρονισμός με σφραγίδες!

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Εστία” 15.07.2013

Back To Top