Skip to content

Η απειλή της χρεοκοπίας και οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση  για να δικαιολογηθούν τα εξαγγελλόμενα μέτρα  έχουν κάμψει το φρόνημα του λαού που παρακολουθεί αποσβολωμένος τις εξελίξεις. Γιατί συμβαίνουν σε εμάς όλα αυτά τα προβλήματα; Σε τι φταίξαμε; Ποιο είναι το πρόβλημα; Υπάρχει διέξοδος;

Ναι, υπάρχει διέξοδος!

Όσοι έχουν κάποια εξοικείωση με computers ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (όπως π.χ. τα κουτιά της NOVA) γνωρίζουν ότι κάπου-κάπου κολλάνε. Χωρίς να είναι σαφές γιατί, ξαφνικά κολλάνε. Η λύση τις πιο πολλές φορές είναι απλή: Κόβεις την ηλεκτρική παροχή για λίγο και μετά ξεκινάς ξανά τη συσκευή.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τη σημερινή Ελλάδα. Φορτώσαμε το κράτος με χιλιάδες καθήκοντα και εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους. Φτιάξαμε χιλιάδες νόμους και διατάξεις. Για να υποστηρίξουμε το κράτος, να πληρώσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και να εφαρμόσουμε τους χιλιάδες νόμους ξοδεύουμε όλο και περισσότερα χρήματα που δεν έχουμε. Η Ελλάδα κόλλησε. Ναι κόλλησε, δεν πάει πια πουθενά. Δεν δουλεύει.

Η λύση είναι να πάψουμε αμέσως να προσθέτουμε νέους νόμους και νέες διατάξεις, να πάψουμε να φορτώνουμε το κράτος με νέα καθήκοντα και να το ξανα-ξεκινήσουμε από την αρχή.

  1. Από σήμερα και στο μέλλον δεν θα ξοδεύουμε ούτε ένα ευρώ που δεν έχουμε. Δεν θα ζητάμε δανεικά.
  2. Θα καταργήσουμε τους πιο πολλούς νόμους και θα απλοποιήσουμε τους λίγους που θα διατηρήσουμε.
  3. Θα καταργήσουμε όλους τους φόρους στο εισόδημα και θα τους αντικαταστήσουμε με ένα ενιαίο φόρο σε όλα τα εισοδήματα (φυσικών και νομικών προσώπων) ύψους 20% (στο μέτρο που μειώνονται οι δαπάνες, το ποσοστό μπορεί να περιοριστεί σταδιακά σε 15%). Θα καθιερώσουμε αφορολόγητο 5.000 ευρώ που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε παιδί.
  4. Θα καταργήσουμε όλους τους φόρους στην κατοχή περιουσίας. Θα φορολογείται η υπεραξία κατά τη μεταβίβαση με 20% ως εισόδημα.
  5. Ο συντελεστής ΦΠΑ θα είναι ενιαίος και ίσος με το συντελεστή του φόρου εισοδήματος, 20%.
  6. Η ακίνητη περιουσία θα βαρύνεται αποκλειστικά με ένα ομοιόμορφο ανταποδοτικό τέλος υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης.
  7. Η απλότητα του φορολογικού συστήματος και οι σχετικά χαμηλοί συντελεστές δικαιολογούν απόλυτη στάση απέναντι στη φοροδιαφυγή. Όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται από τα δηλούμενα εισοδήματα.
  8. Οι αμειβόμενοι από το Δημόσιο και τους δημόσιους οργανισμούς θα μειωθούν σε μια τετραετία κατά 400.000 σε σύνολο 1.100.000. Μετά τη τετραετία θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά με πολύ βραδύτερους ρυθμούς. Η μείωση θα επιδιωχθεί με απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις. Για όσους θα απολυθούν θα ισχύει καθεστώς αμειβόμενης αργίας (70% των τακτικών αποδοχών) για μια τριετία προσαρμογής στο τέλος της οποίας θα ολοκληρώνεται η απόλυση με τους όρους που ισχύουν για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
  9. Το μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο θα προβλέπει γενναία οικονομικά κίνητρα για τους αρίστους (οι άριστοι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπερβαίνουν το 5% του συνόλου) και ποινές για τους χειρότερους (που θα περιλαμβάνουν την  απόλυση). Χρειαζόμαστε λίγους, εξαιρετικούς, αφοσιωμένους και καλά αμειβόμενους δημόσιους λειτουργούς.
  10. Η σωστή απονομή της Δικαιοσύνης είναι ακριβή υπόθεση. Το πλήρες κόστος πρέπει να το αναλαμβάνουν όσοι προσφεύγουν σε αυτή και χάνουν. Τη δαπάνη των απόρων αναλαμβάνει το κράτος. Χρειαζόμαστε άριστα αμειβόμενους δικαστές και ταχύτατη απονομή της δικαιοσύνης.
  11. Το κράτος εξασφαλίζει από τον προϋπολογισμό σε όλους τους Έλληνες που συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας μηνιαία σύνταξη ίση με 700 ευρώ. Καταργούνται όλες οι κρατικά επιβαλλόμενες συνταξιοδοτικές κρατήσεις και τα σχετικά ταμεία. Όποιος επιθυμεί πρόσθετη σύνταξη θα πρέπει να μεριμνήσει γι αυτήν. Το μέτρο θα ισχύσει αμέσως για όσους γεννήθηκαν μετά την 1.1.1970. Για τους υπόλοιπους η σύνταξη των 700 ευρώ θα αυξηθεί κατά το ποσό που δικαιολογείται από τις μέχρι σήμερα εισφορές τους.
  12. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας καλύπτει όλους τους Έλληνες και χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό.
  13. Η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται με δαπάνες των φορολογουμένων που απαιτούν να «πιάνουν τόπο τα λεφτά τους». Θα παρασχεθούν κίνητρα που θα διευκολύνουν την εγκατάσταση διεθνούς φήμης πανεπιστημίων με διεθνούς φήμης καθηγητές. (Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη, το Σύνταγμα δεν θα είναι εμπόδιο). Η συνέχιση της  χρηματοδότησης των υφισταμένων πανεπιστημίων θα εξαρτάται από την αξιολόγηση τους.
  14. Η εκκρεμότητα του Κυπριακού όπως άλλωστε και η εκκρεμότητα με την ΠΓΔΜ παρεμποδίζει τη διαμόρφωση μιας μακρόχρονης στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας. Θα επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού προβλήματος να στηριχτεί στην απάντηση που θα δώσει με δημοψήφισμα ο Ελληνικός λαός στο ακόλουθο ερώτημα: Θέλετε να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου στη βάση μιας διζωνικής και δικοινοτικής δημοκρατίας στην οποία η εξουσία θα μοιράζεται μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ή προτιμάτε να επιδιώξουμε τη δημιουργία δύο αυτοτελών κρατών στην Ε.Ε.;
  15. Η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στηρίζεται σε επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα έλθουν μόνες τους μόλις γίνουν τα παραπάνω. Χρειαζόμαστε ευέλικτη και απελευθερωμένη αγορά εργασίας απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εμπόδια. Απαιτείται ακόμη κοινωνική παραδοχή ότι το κέρδος είναι η κινητήρια δύναμη της επιχείρησης και του επιχειρηματία.
  16. Η Ελλάδα μπορεί να συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες χώρες του κόσμου. Διαθέτει απαράμιλλο περιβάλλον και κλίμα, έξυπνους, δραστήριους και μορφωμένους ανθρώπους, ένα ιστορικά και πολιτιστικά βαρύτατο όνομα.

Κοντολογίς υπάρχει διέξοδος.

Back To Top