Skip to content

Στην «Καθημερινή» του Σαββάτου 29/03/2008 δημοσιεύτηκαν τα Συνοπτικά Διαχωρισμένα Οικονομικά Στοιχεία της ΔΕΗ για το 2007. Χαιρετίζω ως εξαιρετικά θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ΔΕΗ, αφού για χρόνια αντιστάθηκε στην κοινοτική επιταγή να προχωρήσει σε λογιστικό διαχωρισμό, κατάφερε επιτέλους να εμφανίσει την πραγματικότητα. Η γνώση της πραγματικότητας διευκολύνει τη λήψη ορθολογικών αποφάσεων.

Από την πρώτη ανάγνωση των στοιχείων, προκύπτουν 2 παρατηρήσεις:

  1. Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, το 2007, έφθασαν τα 4.761 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτές τις πωλήσεις ξοδεύτηκαν 802 εκατ. ευρώ για λιγνίτη, 787 εκατ. ευρώ για υγρά καύσιμα, 629 εκατ. ευρώ για φυσικό αέριο και άλλα 629 εκατ. ευρώ (διατηρώ κάποια επιφύλαξη για την ορθότητα του τελευταίου ποσού) για αγορές και εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Στο τέλος απέμειναν στη ΔΕΗ κέρδη 276 εκατ. ευρώ προ φόρων. Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ δεν φαίνεται πουθενά το κόστος του νερού που ξοδεύει η επιχείρηση στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της. Γιατί; Το νερό δεν έχει αξία; Σε μια χώρα που αγωνιά ότι θα πληγεί από λειψυδρία; Αν υπολογιζόταν για παράδειγμα ότι κάθε κυβικό νερού αξίζει (πολύ συντηρητικά) 0,25 ευρώ, πώς θα διαμορφώνονταν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ; Θα είχαν απομείνει κέρδη; Η μη χρέωση της αξίας του νερού εξωθεί τη διοίκηση της ΔΕΗ σε σπατάλη νερού και σε μη λελογισμένη χρήση των αποθεμάτων νερού. Την εξωθεί σε αποφάσεις που βλάπτουν την Ελλάδα.
  2. Η ΔΕΗ στην Κρήτη λειτουργεί τελείως αυτόνομα, επειδή το δίκτυό της δεν είναι συνδεδεμένο με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα νησιά, αλλά η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο. Ακριβώς για τον λόγο αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο να εμφανιστούν χωριστά τα λογιστικά στοιχεία της ΔΕΗ στην Κρήτη. Οι πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες στην Κρήτη έφθασαν το 2007 τα 266 εκατ. ευρώ. Μόνο για υγρά καύσιμα στην Κρήτη ξοδεύτηκαν 312 εκατ. ευρώ! Τελικά η ΔΕΗ στην Κρήτη, το 2007 είχε ζημίες 208 εκατ. ευρώ. Πωλήσεις 266 εκατ. και ζημίες 208 εκατ.! Χωρίς τις ζημίες της Κρήτης, η συνολική ΔΕΗ θα είχε περίπου διπλάσια κέρδη! Η εξωφρενική αυτή κατάσταση οφείλεται στο γεγονός ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη είναι ίδια με την τιμή της υπόλοιπης Ελλάδας, μολονότι το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι σημαντικά υψηλότερο. Η πλουσιότερη περιοχή της Ελλάδας επιδοτείται από τις φτωχότερες!

Τι θα μπορούσε να γίνει; Σ’ ένα διάστημα 5 ετών να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη ώστε να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος της Κρήτης. Αυτό θα σήμαινε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη θα αυξανόταν σταδιακά κατά 80%, εκτός βέβαια, αν κάτω από την πίεση αυτής της πραγματικότητας, εκλογικευόταν το κόστος παραγωγής. Πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο; Με τη μαζική χρήση ανεμογεννητριών, με τη διευκόλυνση εγκατάστασης ατομικών (σε κάθε οικοδομή) φωτοβολταϊκών συστημάτων και ενδεχομένως με ένα σύγχρονο και πραγματικά καθαρό σταθμό με λιθάνθρακα.

Η εκλογίκευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις στην ενέργεια και θα επιτρέψει την πλήρη (και όχι μόνο λογιστική) αυτονόμηση της ΔΕΗ Κρήτης με τη δημιουργία μιας νέας ηλεκτρικής εταιρείας Κρήτης, με έδρα την Κρήτη. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της νέας εταιρείας δεν έχει πρωτεύουσα σημασία. Στην αρχή θα ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ, που σταδιακά θα μπορεί να περιορίσει τη συμμετοχή της.

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 01.04.2008

Back To Top