Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο
Πριν από λίγες ημέρες ο Κ. Καραμανλής προέβη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης. Οι σημερινές οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες τι περιθώρια αφήνουν για την εφαρμογή του προγράμματος του; Δημιουργούν κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία;
Στους τρεις τομείς που θεωρώ απολύτως κρίσιμους για το μέλλον, παιδεία, δημόσια διοίκηση και ανταγωνιστικότητα, οι προγραμματικές δηλώσεις ήταν σαφώς ανεπαρκείς.
Απουσιάζει τελείως από την αποκαλούμενη νέα οικονομική πολιτική του κ. Καραμανλή οποιαδήποτε συγκεκριμένη αριθμητική δέσμευση για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Αντίθετα οι προγραμματικές δηλώσεις περιέχουν πλήθος τελείως συγκεκριμένων αριθμητικών υποσχέσεων για παροχές και αυξήσεις δαπανών. Είναι σαφές ότι, χωρίς δραστικό περιορισμό των κρατικών δαπανών, το εξαιρετικά πολυέξοδο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, είτε δεν θα εφαρμοστεί, είτε αν εφαρμοστεί, θα οδηγήσει σε πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και σε αύξηση των ελλειμμάτων και του χρέους και συνεπώς σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.
Η Ελλάδα ανήκει πλέον στη ζώνη του ευρώ. Όμως η ανεργία επιμένει και το δημόσιο έλλειμμα αυξάνεται. Μήπως ο δρόμος για τη θεαματική ανάκαμψη της οικονομίας δεν είναι πια ευδιάκριτος;
Ασφαλώς δεν είναι ευδιάκριτος. Αν κάτι είναι ευδιάκριτο είναι ότι, αν δεν υπάρξουν δραματικές περικοπές δαπανών και διαρθρωτικές επεμβάσεις, θα υπάρξει από το 2005 και πέρα συρρίκνωση της οικονομίας και αύξηση της ανεργίας.
Το ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί αναστατώσεις σε όλη την Ε.Ε. και φυσικά στην Ελλάδα. Θυμόσαστε όλοι την κοινωνική αναταραχή που είχε προκληθεί πριν από 3 χρόνια όταν επιχείρησε να βρει νομοθετική λύση στο πρόβλημα. Ποια λύση πιστεύετε ότι πρέπει να προωθηθεί;
Πριν από οτιδήποτε άλλο είναι ανάγκη να λεχθεί με τρόπο απλό και κατανοητό η αλήθεια για το ασφαλιστικό. Αν οι μεν μιλούν για μελλοντική χρεοκοπία του συστήματος και οι δε βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, θα είναι πολύ δύσκολο να δεχθεί οποιοσδήποτε επώδυνες λύσεις. Η κυβέρνηση είπε ότι θα κάνει δημοσιονομική απογραφή. Πολύ σπουδαιότερο και δυσκολότερο είναι να κάνει ασφαλιστική απογραφή. Αφού μάθει ο λαός την αλήθεια και την πιστέψει μπορεί να προσεγγίσει κανείς τη λύση με πολλούς τρόπους, αρκεί να μείνει προσηλωμένος στην πραγματικότητα και να μη παρασυρθεί σε φαντασιώσεις.
Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια ένα μόνιμο βραχνά για την Ελλάδα. Εκτιμάτε ότι θα διοργανώσουμε ασφαλείς αγώνες και ότι αυτοί θα αποφέρουν ένα σημαντικό όφελος για την χώρα σε πολλούς τομείς;
Δεν γνωρίζω την πραγματική κατάσταση. Ελπίζω πάντως να τα καταφέρουμε. Δεν σας κρύβω πάντως βλέποντας για παράδειγμα τα απολύτως αδικαιολόγητα χάλια της μαραθώνιας διαδρομής να αναρωτιέμαι μήπως μας κρύβουν και άλλα χάλια σε τομείς που δεν είναι ορατοί.
Τι μπορούμε να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον στο κυπριακό; Θα υπάρξει μια τέτοια καταλητική συμφωνία ικανοποιητική για τις δύο πλευρές;
Σε επιστολή μου προς τη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, τον Νοέμβριο του 2002, επισήμανα ότι οραματίζομαι την ύπαρξη δύο δημοκρατικών ανεξαρτήτων κυπριακών κρατών, μελών της Ε.Ε., που συνεργάζονται αρμονικά στην επιδίωξη κοινών στόχων για την ευημερία των λαών τους. Όπως κάνουν το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, η Σουηδία και η Δανία. Δύο ανεξάρτητα κυπριακά κράτη χωρίς τον ζουρλομανδύα του “κοινού κράτους” (του σχεδίου Ανάν), χωρίς προστάτιδες δυνάμεις, χωρίς θεσμούς μειωμένης κυριαρχίας (Ανώτατο Δικαστήριο υπό τον έλεγχο μη Κυπρίων).
Ουδέποτε επιχειρήθηκε η επανεξέταση της λογικής του σχεδίου Ανάν επειδή, αυτή δυστυχώς είναι η αλήθεια, το σχέδιο βασίστηκε σε δικές μας, ελληνικές, διαχρονικές επιλογές και διακηρύξεις.
Το κρίσιμο δίλημμα δεν είναι το ναι ή το όχι στο σχέδιο Ανάν αλλά, ενωμένη και αδιαίρετη Κύπρος, ή διχοτόμηση σε δύο κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη μέλη της Ε.Ε. Όσοι θέλουν οπωσδήποτε την Κύπρο ενωμένη πρέπει να ψηφίσουν ναι, επειδή δεν θα υπάρξει στο μέλλον καλύτερο σχέδιο. Όσοι αντιθέτως, όπως εγώ, πιστεύουν ότι δύο ανεξάρτητα και κυρίαρχα κράτη είναι ασφαλέστερη και λειτουργικότερη λύση, πρέπει να ψηφίσουν όχι.
Μια νέα κοινοβουλευτική περίοδος ξεκινά βρίσκοντας αυτή τη φορά εσάς στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτή την συμμετοχή σας πως βλέπετε να διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό; Η συνεργασία σας με το ΠΑΣΟΚ από ποιους παράγοντες θα εξαρτηθεί;
Δεν βρίσκομαι στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ, αλλά στα έδρανα των ανεξαρτήτων όπως και στην προηγούμενη Βουλή. Έχουμε όμως αποφασίσει να προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε συστηματική κοινοβουλευτική συνεργασία και συστηματική ανταλλαγή ιδεών. Το μέλλον θα δείξει αν αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει νέες ιδέες και προσεγγίσεις για χρονίζοντα προβλήματα, αν θα μπορέσουμε να χτίσουμε γέφυρες για το αύριο.