Skip to content

Εχω παρατηρήσει, και φαντάζομαι ότι έχετε παρατηρήσει και εσείς, ότι όταν η Τροχαία αναλαμβάνει μια εκστρατεία π.χ. να μη μιλάμε στο κινητό όταν οδηγούμε, τα όργανά της παραμελούν να ελέγξουν άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ, ενδεχομένως σοβαρότερες. Προσέχουν αν μιλάμε στο τηλέφωνο και δεν βλέπουν ότι παραβιάσαμε το κόκκινο.

Προχθές, βιαστικά μου φαίνεται, ολοκλήρωσε την προκαταρκτική του έρευνα για τα μαύρα ταμεία της Siemens ο κ. Αθανασίου. Διαπίστωσε, όπως διάβασα στην «Καθημερινή», ότι διεπράχθησαν τέσσερα κακουργήματα σε βάρος του Δημοσίου και του ΟΤΕ και απήγγειλε κατηγορίες κατά παντός υπευθύνου για τα κακουργήματα αυτά.

Δεν είμαι νομικός και δεν ισχυρίζομαι ότι κατανοώ τις λεπτές και ευαίσθητες διαδικασίες απονομής της δικαιοσύνης. Εχω όμως απορίες και γι’ αυτές θέλω να γράψω.

Δεν μάθαμε, και δεν φαίνεται να βρήκε ο κ. Αθανασίου, ποιος πήρε τα λεφτά της Siemens. Γνωρίζουμε όμως ότι τα έδωσε. Η Siemens ομολόγησε, διά των οργάνων της, ότι έχει «λαδώσει» με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ πολιτικούς, κόμματα και δημόσιους λειτουργούς. Μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του θεωρούν πως μια εταιρεία μπορεί, χωρίς καμιά συνέπεια για την ίδια, να λαδώνει αδιάντροπα στην Ελλάδα. Και όχι μόνο να το κάνει αλλά και να το διατυμπανίζει στα δικαστήρια του Μονάχου. Αν έτσι πιστεύει ο κ. πρωθυπουργός της «νέας διακυβέρνησης» να μας το πει. Αλλως, να κάνει το καθήκον του: Να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων φορολογουμένων επιδιώκοντας -εδώ και τώρα- να πληρώσει η Siemens τουλάχιστον όσα μοίρασε για λάδωμα. Θυμίζω ότι ο πρωθυπουργός όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του ορκίστηκε να υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού. Οφείλει να τηρήσει τον όρκο του.

Μετά, από μια πρόχειρη ανάγνωση της νομοθεσίας, διαπίστωσα ότι η παροχή, παραχώρηση ή μεταβίβαση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου χωρίς αντάλλαγμα, έστω και αν δεν καταρτίσθηκε έγγραφο, υπόκειται σε φόρο δωρεάς (περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 34 του ν.2961/22-11-2001-Α266).

Χωρίς καμιά αμφιβολία το ποσό του 1 εκατ. μάρκων που δόθηκε στον κ. Τσουκάτο εμπίπτει στην πιο πάνω διάταξη του νόμου. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ μεγαλύτερα ποσά που δόθηκαν από τη Siemens στον κ. Χριστοφοράκο.

Σύμφωνα με το νόμο, αυτός που έλαβε το δώρο, όφειλε να το δηλώσει εντός εξαμήνου στην εφορία του και να πληρώσει τον φόρο που αναλογεί.

Εφόσον δεν έχει τηρηθεί η υποχρέωση υποβολής δήλωσης, ο αρμόδιος προϊστάμενος ΔΟΥ μόλις λάβει γνώση της χορηγηθείσας δωρεάς, για την οποίαν δεν υποβλήθηκε δήλωση, είναι υποχρεωμένος να ενεργήσει έλεγχο και μετά από σχετική έκθεση ελέγχου να εκδώσει πράξη καταλογισμού του αναλογούντος φόρου, μετά των νομίμων προσαυξήσεων.

Το δικαίωμα τούτο του προϊσταμένου ΔΟΥ, εφόσον δεν υποβλήθηκε δήλωση, παραγράφεται μετά την πάροδο δεκαπενταετίας από το τέλος του έτους κατά το οποίο χορηγήθηκε η δωρεά. (άρθρο 102 του ίδιου νόμου).

Στην περίπτωση του κ. Τσουκάτου, για το 1 εκατ. μάρκα ή 420.000 ευρώ, εάν εκδοθεί πράξη καταλογισμού και με χρόνο φορολογίας την περίοδο 01/01/1998 έως 08/03/2001 τα ποσά διαμορφώνονται ως εξής (κατά πρόχειρη εκτίμηση μου): Φόρος δωρεάς 226.500 ευρώ, πρόσθετος φόρος 679.500 ευρώ και συνολικά 905.000 ευρώ. Στην περίπτωση του κ. Χριστοφοράκου, οι υπολογισμοί είναι αντίστοιχοι για σημαντικά μεγαλύτερο ποσό.

Ο κ. Αθανασίου δεν ήταν ίσως αρμόδιος να διαπιστώσει φορολογικές παραβάσεις. Ο κ. Αλογοσκούφης και οι προϊστάμενοι των αρμοδίων ΔΟΥ όμως, δεν όφειλαν να ενεργήσουν αμέσως; Τόση δημοσιότητα δόθηκε! Δεν αντελήφθησαν τι συμβαίνει; Η μη διενέργεια ελέγχου από τους προϊσταμένους των αρμοδίων ΔΟΥ (των κ. Τσουκάτου και Χριστοφοράκου) δεν συνιστά παράβαση καθήκοντος; Ο μη έλεγχος των προϊσταμένων των ΔΟΥ από τον υπουργό τους κ. Αλογοσκούφη δεν συνιστά παράβαση του δικού του καθήκοντος;

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τρεπεκλής που ερωτήθηκε για την αμοιβή του των 6,5 εκατ. ευρώ διευκρίνισε αμέσως ότι για την αμοιβή αυτή φορολογήθηκε κανονικά. Ούτε αυτό ερέθισε τα ανακλαστικά του υπουργού Οικονομίας και των προϊσταμένων των ΔΟΥ; Δεν τους έκανε να σκεφτούν ότι ανάλογη δήλωση έπρεπε να έχουν κάνει οι κ.κ. Τσουκάτος και Χριστοφοράκος;

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 03.07.2008

Back To Top