Skip to content

Οι αναγνώστες της «Καθημερινής» θα θυμούνται πως, εδώ και μερικούς μήνες, γράφω και ξαναγράφω ότι, για μένα, είναι ακατανόητο να μην επιβάλλεται μια θηριώδης ποινή στη Siemens (στο νομικό πρόσωπο) για το ξεδιάντροπο λάδωμα που έκανε στην Ελλάδα για να κερδίζει τους διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Πρότεινα συγκεκριμένα στον πρωθυπουργό να συγκαλέσει την επόμενη εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να αποφασίσει, πρώτον, την επιβολή προστίμου στη Siemens ύψους 500 εκατ. ευρώ -πέντε φορές το ύψος του δηλωμένου λαδώματος- και, δεύτερον, τον για μια πενταετία αποκλεισμό της Siemens από τις προμήθειες του Δημοσίου. Η δεύτερη ποινή να μπορεί να αρθεί σε περίπτωση που η Siemens ανακοινώσει με κάθε λεπτομέρεια ποιον, πότε, πού και για ποιο σκοπό λάδωσε.

Ζήτησα επίσης να διακόψουν τον ύπνο τους οι φορολογικές αρχές και να ασχοληθούν με τις σοβαρότατες φορολογικές πτυχές των ποσών που διακινήθηκαν.

Οι προτάσεις μου έχουν τον ίδιο κοινό στόχο: Πρώτον, να πιεστεί η Siemens και τα όργανά της να αποκαλύψουν όλη την αλήθεια και, δεύτερον, να μάθουν όλες οι άλλες εταιρείες που συναλλάσσονται με το Δημόσιο ότι αν ποτέ βρεθούν να λαδώνουν θα κινδυνεύουν με επιχειρηματική εξόντωση.

Μολονότι δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στις προτάσεις αυτές, μολονότι πολλοί τις υιοθέτησαν, η κυβέρνηση δεν ίδρωσε καθόλου. Ο εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή -υπουργός κ. Ρουσόπουλος- έκανε την περασμένη Πέμπτη την ακόλουθη βαθυστόχαστη δήλωση (την αντιγράφω όπως αποδόθηκε από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία για να μη χαθεί ούτε λέξη του νοήματος):

«Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα πάρει διοικητικά μέτρα εναντίον της Siemens, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως η υπηρεσία ειδικών ελέγχων θα επιληφθεί της υπόθεσης για τον προσδιορισμό φορολογικών παραβάσεων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μετά το τέλος της ανάκρισης. Συμπλήρωσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας η υπηρεσία ειδικών ελέγχων μπορούσε να παρέμβει, εφόσον υπήρχε εισαγγελική παραγγελία.

Οσο για το αν η Siemens θα εξακολουθήσει να μετέχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, είπε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ορίζει τους κανόνες στη Βουλή.

«Πολιτική απόφαση για να αποκλειστεί κάποιος είναι κάτι που δεν ανάγεται στο πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει να κάνει με νομολογία», σημείωσε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως μόνο με νομικά επιχειρήματα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο».

Προσέξτε τι λέει ο υπουργός – εκπρόσωπος του κ. Καραμανλή: Για τη Siemens οι φορολογικοί έλεγχοι θα γίνουν (αν γίνουν) μετά το πέρας της ανάκρισης. Σε όλους τους άλλους Ελληνες πολίτες, τους λιγότερο διαπλεκόμενους, οι έλεγχοι γίνονται οποτεδήποτε, είτε γίνεται είτε όχι ανάκριση, δεδομένου ότι οι φορολογικές παραβάσεις είναι ανεξάρτητες από τυχόν ποινικές. Λέει ακόμη ο κ. Ρουσόπουλος ότι φορολογικοί έλεγχοι στη Siemens θα μπορούσαν να γίνουν εφόσον υπήρχε εισαγγελική παραγγελία. Τι λέει επ’ αυτού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών; Είναι η δήλωση του κ. Ρουσόπουλου ο κανόνας που εφεξής θα διέπει τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου του; Θα περιμένουν εισαγγελική παραγγελία;

Μνημειώδης θα μείνει η τελευταία φράση του υπουργού – εκπροσώπου του κ. Καραμανλή: Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, το αν θα συναλλάσσεται η κυβέρνηση με μια εταιρεία που κατακλέβει το ελληνικό Δημόσιο δεν ανάγεται στο πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει να κάνει με τη νομολογία! Εύγε κύριε υπουργέ, και εις ανώτερα! Αν ο κ. Ρουσόπουλος πιάσει την τράπεζά του να τον χρεώνει αδικαιολόγητα προμήθεια (να τον κλέβει δηλαδή) σε κάθε συναλλαγή του, δεν θα αλλάξει τράπεζα, αλλά θα την αντιμετωπίσει με νομικά επιχειρήματα στο πλαίσιο… της νομολογίας. Και πάλι εύγε κύριε υπουργέ! Μας καθησυχάσατε ότι εσείς και ο κ. πρωθυπουργός προστατεύετε αποτελεσματικά τα συμφέροντά μας.

Την περασμένη Παρασκευή, επιτέλους, ζήτησε και ο κ. Παπανδρέου το αυτονόητο: Την τιμωρία της Siemens και τον αποκλεισμό της από τις προμήθειες του Δημοσίου. Ζήτησε επίσης τον φορολογικό έλεγχο των ιλιγγιωδών ποσών που διακινήθηκαν για το λάδωμα Ελλήνων δημοσίων λειτουργών. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Ετσι, έμεινε μόνη η κυβέρνηση να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να τιμωρηθεί η Siemens, μόνη να πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη συμμετοχή της Siemens στις προμήθειες του Δημοσίου, μόνη να πιστεύει ότι δεν υπάρχει λόγος διεξαγωγής φορολογικού ελέγχου.

Το μόνο αναπάντητο ερώτημα (εικασίες επιτρέπονται/επιβάλλονται) είναι γιατί τηρεί αυτή τη στάση η κυβέρνηση;

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 06.07.2008

Back To Top