Skip to content

Παρακολούθησα στην τηλεόραση την υπουργό Απασχόλησης να απορεί για όσα συμβαίνουν με τη ΔΕΗ, δεδομένου ότι, όπως διαβεβαίωσε, τίποτε απολύτως δεν θα αλλάξει στο συνταξιοδοτικό της ΔΕΗ. Μεταφέρεται μεν το ταμείο της ΔΕΗ στο ΙΚΑ, αλλά το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ θα διατηρηθεί αναλλοίωτο. Ετσι είπε η κ. υπουργός. Και την επιβεβαιώνει το άρθρο 3 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Για 26.000 συνταξιούχους της ΔΕΗ ο κρατικός προϋπολογισμός συνεισέφερε το 2007 περί τα 800 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 30.769 ευρώ ανά συνταξιούχο, που υποθέτω ότι προστέθηκαν σε όσα πλήρωσε σε κάθε συνταξιούχο το ίδιο το ταμείο της ΔΕΗ.

Η μέση ετήσια σύνταξη των τριών μεγάλων ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ είναι κάτω από 7.000 ευρώ.

Υποστηρίζω ότι βασικός υποκινητής των απεργιών είναι η κυβέρνηση. Γιατί; Διότι οι απεργοί απεργούν για να πιέσουν την κυβέρνηση να αλλάξει στάση απέναντί τους. Συνεχίζουν να απεργούν παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις επειδή ελπίζουν ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να υποχωρήσει. Οπως έχει κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Κάθε αδικαιολόγητη υποχώρηση στρώνει το έδαφος για την επόμενη διεκδίκηση.

Αυτή τη φορά η πρώτη ουσιώδης υποχώρηση είναι αυτό που είπε η κ. υπουργός: «Δεν αλλάζει τίποτε με τη ΔΕΗ». Με ποια λογική, με ποια ηθική, πρέπει να πληρώνουν οι Ελληνες φορολογούμενοι 30.769 ευρώ ετησίως ανά συνταξιούχο της ΔΕΗ;

Ισχυρίζονται οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ότι οι εισφορές τους για την ασφάλισή τους, αντί να γίνουν αποθεματικό, επενδύθηκαν στην ίδια τη ΔΕΗ. Ισχυρίζονται ότι τουλάχιστον το 20% της ΔΕΗ τους ανήκει, διότι φτιάχτηκε με τις δικές τους εισφορές. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί, κατά τη γνώμη τους, τη σκανδαλώδη επιχορήγηση του ταμείου τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν συμφωνώ. Αν κάτι δικαιολογείται είναι να δοθεί το 20% της επιχείρησης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της με τη μορφή μετοχών της ΔΕΗ κατά τον λόγο των συνεισφορών τους και να σταματήσει αμέσως η εξωφρενική επιχορήγηση του ταμείου τους. Η ειδική μεταχείριση. Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ, όπως όλοι οι μισθωτοί. Η ΔΕΗ παραμένει στην πράξη μονοπώλιο εξ αιτίας αποφάσεων της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση θα έπρπεπε να σπάσει τη ΔΕΗ σε περισσότερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν εξυπηρετεί, για παράδειγμα, καμιά λειτουργική ανάγκη να διοικείται η ΔΕΗ στην Κρήτη από την Αθήνα. Το αντίθετο μάλιστα. Ετσι και αλλιώς το δίκτυο της Κρήτης δεν είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο της υπόλοιπης Ελλάδας.

Εχω πολλές φορές γράψει για την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μικρές μονάδες ΑΠΕ. Μικρές ανεμογεννήτριες και μικρά φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να τροφοδοτούν χιλιάδες σπίτια, μαγαζιά, αγροκτήματα, πολυκατοικίες, ξενοδοχεία κ.λπ. και να αποτελούν πολύτιμη εφεδρεία στο συνολικό σύστημα. Τι χρειάζεται; Να τοποθετεί η ΔΕΗ ρολόγια που να μετρούν τόσο την καταναλισκόμενη ενέργεια όσο και εκείνη που αποδίδεται στο δίκτυο από τις μικρές μονάδες ΑΠΕ και δεύτερον να δοθεί η δυνατότητα φορολογικής απόσβεσης της επένδυσης σε 5 χρόνια. Απλά, χωρίς επιδοτήσεις, πολεοδομικές άδειες και άλλα γραφειοκρατικά κουραφέξαλα.

Το σπάσιμο της ΔΕΗ σε 5 – 6 μικρότερες ΔΕΗ προεξοφλώ ότι θα περιόριζε το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε συνδυασμό με τη διάδοση της αποκεντρωμένης παραγωγής θα αύξανε την ασφάλεια και την αξιοπιστία του ενεργειακού συστήματος. Θα προστάτευε καλύτερα την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο από ακραίες συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά και από κάθε είδους μελλοντικούς δολιοφθορείς. Ακουσα την περασμένη Κυριακή στην τηλεόραση τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να δηλώνει με αξιοθαύμαστη αυτοσυγκράτηση ότι αν η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν ήταν υπεύθυνη συνδικαλιστική οργάνωση, θα μπορούσε να βυθίσει στο σκοτάδι την Ελλάδα. Αυτήν ακριβώς τη δυνατότητα δεν πρέπει να έχει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος.

Αυτά θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, αλλά δεν τα κάνει για να μη στενοχωρήσει τα συνδικάτα της ΔΕΗ. Και σαν να μη φθάνει αυτό, διστάζει και διαπραγματεύεται την εφαρμογή των νόμων. Να γιατί πιστεύω ότι βασικός υπεύθυνος για τις ταλαιπωρίες και τις ζημίες που υφίσταται ο ελληνικός λαός δεν είναι μόνο τα συνδικάτα της ΔΕΗ, αλλά και η κυβέρνηση που τα χαϊδεύει.

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 12.03.2008

Back To Top