Ο πρωθυπουργός, στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., αλλά και στο υπουργικό συμβούλιο προχθές, διαβεβαίωσε τους οπαδούς του ότι εξακολουθεί να θέλει να κάνει «μεταρρυθμίσεις» και… έχοντας βάλει στη θέση τους εκείνους που διανοήθηκαν να έχουν διαφορετικά σχέδια, δεν επιθυμεί (για την ώρα τουλάχιστον) να αλλάξει πολιτική ή συνεργάτες. Τέρμα λοιπόν στην εσωστρέφεια και επιστροφή στην πραγματική πολιτική, στην καθημερινότητα. Πάντα, κατά δήλωση του πρωθυπουργού.
Θα προσαρμόσω, λοιπόν, το σημερινό μου σημείωμα στην επιθυμία του πρωθυπουργού: Θα γράψω για ένα ζήτημα της καθημερινότητας με την αντίστοιχη πρότασή μου για την αντιμετώπισή του.
Σε λίγες ημέρες -24 Οκτωβρίου- εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Είμαστε μεταξύ των παγκοσμίων πρωταθλητών της παιδικής παχυσαρκίας και πρώτοι στην Ευρώπη.
Προτείνω στον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο, αντιγράφοντας ό,τι ισχύει ήδη στη Νέα Υόρκη, να υποχρεώσει όλες τις αλυσίδες εστιατορίων, ζαχαροπλαστείων, ταχυφαγείων κ.λπ. (δέκα ή περισσότερα μαγαζιά με το ίδιο όνομα στην Ελλάδα) να αναγράφουν στον κατάλογό τους δίπλα σε κάθε είδος που διαθέτουν τον αριθμό των θερμίδων που περιέχει.
Οποιος αγοράζει φαγητό, καπουτσίνο, παγωτό, πίτσα θα ξέρει όχι μόνο τι πρέπει να πληρώσει, αλλά και πόσες θερμίδες θα καταναλώσει.
Θα λυθεί έτσι το πρόβλημα της παχυσαρκίας; Οχι μόνο με αυτό το μέτρο, το οποίο όμως είναι ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση και θα κάνει πολλούς πιο προσεκτικούς (έτσι έγινε και με τις προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων). Έρευνες της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα της ρύθμισης για τις θερμίδες.
Αν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας δεν γνωρίζουν από πού να αρχίσουν, τους προτείνω να διαβάσουν δύο σχέδια ρυθμίσεων που με ελάχιστη δουλειά (κυρίως μεταφραστική) μπορούν να υιοθετηθούν στην Ελλάδα. Θα τα βρουν στις δικτυακές τοποθεσίες: «http:// www. cspinet.org/ nutritionpolicy/ menu-labelingregulations.doc» και «http:/ /www. cspinet.org/ nutritionpolicy/ labeling- legisla tion.doc».
Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 05.10.2008