«Με σταυρό και λίστα επικράτειας μπορείτε να φανταστείτε ποιοι θα εκλεγούν. Η λύση μου φαίνεται “ενδεδειγμένη” για ένα κυνικό λόγο»
Οι ΗΠΑ είναι μοιρασμένες σε 50 πολιτείες. Κάθε πολιτεία, ανεξαρτήτως πληθυσμού, εκπροσωπείται στη Γερουσία από δύο γερουσιαστές που εκλέγονται για εξαετή θητεία.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από 21 ευρωβουλευτές. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι παρά τις σκέψεις που έγιναν για διαίρεση της επικράτειας σε περιφέρειες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ενιαία επικράτεια είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση.
Με σταυρό και λίστα επικράτειας μπορείτε να φανταστείτε ποιοι θα εκλεγούν. Η λύση μου φαίνεται «ενδεδειγμένη» για ένα κυνικό λόγο. Θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να εμφανίσει τη Ν.Δ. νικήτρια των εκλογών, ένα αποτέλεσμα μη βέβαιο σε περίπτωση διαίρεσης της επικράτειας σε περιφέρειες. Το είδαμε άλλωστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Θυσιάζει ο κ. Μητσοτάκης τη σωστή δημοκρατική εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη για τον εφήμερο κομπασμό της νίκης στις ευρωεκλογές. Είναι θλιβερό. Άλλα πέντε χαμένα χρόνια στο βωμό του αχαλίνωτου κομματισμού.
Ελπίζω η κυβέρνηση να μας πληροφορήσει σε ποια δημοκρατική χώρα της Ε.Ε. με πληθυσμό μεγαλύτερο από 5 εκατομμύρια κατοίκους ισχύει σύστημα ενιαίας περιφέρειας και λίστα καταρτισμένη από τον αρχηγό του κόμματος.
Τον περασμένο Απρίλιο είχα γράψει στην Καθημερινή ζητώντας να διαιρεθεί η επικράτεια σε 21 περιφέρειες, όσοι και οι ευρωβουλευτές. Η κάθε περιφέρεια να εκλέγει τον άνθρωπό της στην Ευρώπη. Προσέκρουσε προφανώς στον ωχαδελφισμό, την αδιαφορία, τον κυνισμό που χαρακτηρίζει την εποχή μας.
Αναρωτιέμαι αν στο υπουργικό συμβούλιο όπου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τις κυνικές αποφάσεις του υπήρξε έστω ψίθυρος αντίρρησης ή αν τον προέτρεψαν να συστήσει το ιδιοφυές σύστημα του και στον πρόεδρο Μπάϊντεν: να εκλέγονται και οι 100 γερουσιαστές από ενιαία λίστα επικράτειας ΗΠΑ. Θα μπορούσε να ζητήσει και τη βοήθεια του κ. Κασσελάκη που γνωρίζει καλύτερα τις ΗΠΑ.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή 4.12.2023