Skip to content

Η θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου χαιρετίστηκε από κυβερνητικά στελέχη ως μεγάλη δημοκρατική αλλαγή και ιστορικός σταθμός στην πορεία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Οι μεγαλοστομίες έσυραν τη συζήτηση εκεί που την ήθελε η κυβέρνηση. Με επιστολική ψήφο ψηφίζουν εδώ και δεκαετίες οι περισσότερες δημοκρατίες πλην της αρτηριοσκληρωτικής Ελλάδας. Η αντιπολίτευση έπρεπε, αντί μεμψιμοιρίας, να δεχθεί αμέσως την αυτονόητη και καθυστερημένη καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αλλά να επιτεθεί ταυτοχρόνως στην κυβέρνηση για την αχαρακτήριστη και δημοκρατικά απαράδεκτη διατήρηση της ενιαίας λίστας επικρατείας με ανάδειξη των βουλευτών με σταυρό.

Εχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Σε εκείνες, κάθε κόμμα κατάρτισε ψηφοδέλτιο με 42 ονόματα για 21 ευρωβουλευτικές έδρες. Ο ψηφοφόρος παραλάμβανε ψηφοδέλτια-σεντόνια και έπρεπε να διαλέξει ποιους υποψήφιους θα σταυρώσει. Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ πρώτευσε. Εκλέχτηκαν οκτώ ευρωβουλευτές της. Με τη σειρά εκλογής οι: Στ. Κυμπουρόπουλος, Ευ. Μεϊμαράκης, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μαν. Κεφαλογιάννης, Αννα-Μ. Ασημακοπούλου, Γιώργος Κύρτσος και Θ. Ζαγοράκης.

Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εισηγούμενος στο υπουργικό συμβούλιο το εκλογικό σύστημα για τις ευρωεκλογές 2024 φέρεται να είπε ότι το σύστημα που ίσχυσε το 2019 είναι το ενδεδειγμένο για το 2024. Παραδέχομαι ότι σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται με μεγάλη διαφορά από όλα τα άλλα κόμματα. Η διατήρηση της ενιαίας λίστας επικρατείας είναι πράγματι το ενδεδειγμένο σύστημα για την εκ νέου ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτο κόμμα.

Για το θέμα έχω ήδη γράψει, αλλά με απογοήτευση διαπιστώνω ότι ελάχιστοι μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν. Στις ΗΠΑ εδώ και πολλές δεκαετίες ψηφίζουν ανά εξαετία τους γερουσιαστές τους. Δύο από κάθε Πολιτεία. Σύνολο εκατό γερουσιαστές. Υπάρχουν μικρές Πολιτείες όπως π.χ. η Οκλαχόμα με πληθυσμό 4 εκατ. ή η Μασαχουσέτη με 7 εκατ. και μεγάλες όπως το Τέξας με 29 εκατ. και η Καλιφόρνια με 39 εκατ. Κάθε Πολιτεία εκλέγει – μικρή ή μεγάλη – δύο γερουσιαστές. Πρότεινα να μοιράσουμε την Ελλάδα σε 21 περιφέρειες και η καθεμιά να εκλέγει τον δικό της ευρωβουλευτή. Η Κρήτη, η Ηπειρος, η Αθήνα για παράδειγμα θα είχαν τον δικό τους ευρωβουλευτή που για να εκλεγεί θα έπρεπε να συγκεντρώσει τις μισές ψήφους +1 σε μία ή δύο Κυριακές. Κάθε περιοχή της Ελλάδας θα είχε τον δικό της ευρωβουλευτή.

Θέλω να σας παρακαλέσω να σκεφτείτε μερικές από τις θετικές συνέπειες της πρότασής μου. Εστω ότι είστε κάτοικος και ψηφοφόρος Ιωαννίνων. Με το σύστημα του κ. Μητσοτάκη θα παραλάβετε ψηφοδέλτια-σεντόνια με 42 ονόματα, θα αποφασίσετε ποιο κόμμα προτιμάτε και μετά θα σταυρώσετε ανθρώπους που ίσως έχετε ακουστά.

Με αυτό που προτείνω θα διαλέξετε το κόμμα που προτιμάτε και τον έναν από τους δύο υποψηφίους (αν κάθε κόμμα προτείνει δύο για μια θέση) του κόμματος. Το πιθανότερο είναι ότι θα γνωρίζετε τον υποψήφιο. Το σύστημα Μητσοτάκη επιτρέπει τη συμμετοχή μόνο κομμάτων. Δεν μπορεί να κατέβει στις εκλογές μεμονωμένος υποψήφιος διότι δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει το 3% πανελληνίως. Αντιθέτως το δικό μου σύστημα επιτρέπει την εμφάνιση μεμονωμένων υποψηφίων που δεν ανήκουν σε κόμματα. Αν ζούσε, ένας ιδεώδης τέτοιος υποψήφιος στην Ηπειρο θα ήταν ο Ελισάφ.

Το σύστημα που προτείνω δεν εξασφαλίζει την πρωτιά της ΝΔ. Θα προηγηθεί ασφαλώς στις περιφέρειες αλλά θα χρειαστεί να συνεργαστεί χωρίς αλαζονεία, προκειμένου να κερδίσει την έδρα τη δεύτερη Κυριακή. Ετσι χτίζεται η Δημοκρατία. Με ειλικρινή σεβασμό των πολιτών. Με σεβασμό των άλλων.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή. Κατά τη γνώμη μου είναι μια κυνικά ωμή προσπάθεια εξασφάλισης μιας κομματικής νίκης χωρίς εθνικό αντίκρισμα. Το πόσο λίγο ενδιαφέρεται ο λαός για τους αντιπροσώπους του στην Ευρωβουλή αποδεικνύεται από την απουσία ενδιαφέροντος για τους θεσμούς ανάδειξης των ευρωβουλευτών. Παρουσιάζεται μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση. Αντί στείρου αρνητισμού να μιλήσει για θεσμούς δημοκρατίας και εκπροσώπησης.

ΥΓ.: Είμαι περίεργος αν τα ΜΜΕ θα θελήσουν να ενισχύσουν τον προβληματισμό ή θα αφήσουν την κυβέρνηση να προωθήσει το κυνικό της σχέδιο.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Το Βήμα” 10.12.2023

Back To Top