Καλή αφετηρία για την ψύχραιμη αποτίμηση του πρόσφατου ανασχηματισμού μου φάνηκε η εκ νέου ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τις διάβασε στη Βουλή στις 20 Ιουλίου 2019:
Φιλοδοξία του ήταν να κάνει μια νέα αρχή στην πολιτική μας ζωή. “Πυξίδα μας”, είπε, “παραμένει η «Συμφωνία Αλήθειας», που συνυπογράψαμε με τον λαό. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Και θα το κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια. Θέλει να δει αποτελέσματα. Όπλο μας, το καθαρό σχέδιο. Και διαρκής στόχος μας, η Ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές. Στην καρδιά του κυβερνητικού μας σχεδίου βρίσκεται η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα. Για την αναγέννηση της μεσαίας τάξης και την παραγωγή νέου πλούτου υπέρ όλων. Η Πατρίδα μας δεν αξίζει να βαλτώνει στο χθες. Οι Έλληνες κουράστηκαν από τα πολλά λόγια και από τα μεγάλα λάθη. Δοκιμάστηκαν από τη δημαγωγία και την ανικανότητα. Ζητούν λιγότερες υποσχέσεις και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα. Ζητούν ασφάλεια, δουλειές, χαμηλότερους φόρους, μια καλύτερη καθημερινότητα. Ζητούν κυρίως να ξαναπάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής τους. Να ελπίζουν βάσιμα ότι τα παιδιά τους θα ζήσουν καλύτερα από τους ίδιους. Από το πολιτικό τους σύστημα απαιτούν ήθος, επαγγελματισμό και ωριμότητα. Και κυρίως αποτελεσματικότητα. Στον δρόμο για την Ελλάδα που αξίζουμε, ας κάνουμε πρώτο σταθμό προόδου την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Ας ξεκινήσουμε τη δική μας Επανάσταση για την φωτεινή Ελλάδα του 21ου αιώνα. Ενωμένοι, το μπορούμε! Το αξίζουμε! Είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε.”
Από τότε μέχρι σήμερα ένα μόνο απρόβλεπτο γεγονός επηρέασε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Ο κορωνοϊός που εμφανίστηκε στην Ελλάδα το Μάρτιο 2020. Δεν θα περιγράψω τις συνέπειες για την οικονομία, για τη ζωή χιλιάδων συμπατριωτών μας. Ο καθένας από εσάς τις ξέρει καλύτερα από εμένα και σίγουρα τις φαντάζεται. Αξιοπρόσεκτη υπήρξε και παραμένει η συμπεριφορά του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού όπως αξιοπρόσεκτο είναι το γεγονός της γρήγορης προσαρμογής μεγάλου μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού στην τηλεκπαίδευση. Για το τελευταίο πιστώνω την κ. Κεραμέως. Χάρη στην επιμονή της κατάφερε να “εκσυγχρονίσει” μια φαινομενικά αρτηριοσκληρωτική ομάδα ανθρώπων.
Αλλά για να επιστρέψω στις προγραμματικές δηλώσεις: “Πυξίδα μας η «Συμφωνία Αλήθειας», που συνυπογράψαμε με τον λαό. Ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε και θα το κάνουμε μαζί με τους πολίτες. Και θα το κάνουμε πιο γρήγορα. Γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Αποστολή μας είναι να φέρουμε επενδύσεις. Γιατί η κοινωνία δεν θέλει να ακούσει άλλα λόγια. Θέλει να δει αποτελέσματα. Όπλο μας, το καθαρό σχέδιο. Και διαρκής στόχος μας, η Ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές. Στην καρδιά του κυβερνητικού μας σχεδίου βρίσκεται η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.”
“Θα το κάνουμε πιο γρήγορα” υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης. Εξ αιτίας του κορωνοϊού θα περίμενα ότι θα το έκανε ΠΙΟ πιο γρήγορα!
Ανακοινώθηκαν μερικές σημαντικές επενδύσεις. Ξεχωρίζουν της Microsoft και της Pfizer. Αλλά είμαστε ακόμη στα λόγια. Οι επενδύσεις θα γίνουν πραγματικές όταν προσγειωθούν στην ελληνική πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα που όπως γνωρίζετε δεν έχει επιτρέψει ακόμη στην επένδυση του Ελληνικού να ξεκινήσει!
“Στην καρδιά του κυβερνητικού μας σχεδίου βρίσκεται η αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής, που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα.” Βλέπετε εσείς αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής; Εγώ όχι. Ερώτησα και άλλους, νεώτερους, πιο κοντά στα πράγματα, αν αυτοί βλέπουν αλλαγή, αλλά ούτε αυτοί τη βλέπουν!
Η παραχώρηση του λιμανιού του Πειραιά στους Κινέζους είχε ως αποτέλεσμα τη συγκλονιστική αύξηση της εμπορευματικής κίνησης του λιμανιού. Η κινεζοκίνητη ανάπτυξη έπληξε κατεστημένα συμφέροντα του λιμανιού που θεωρούν ότι εξυπηρετούνται παρεμποδίζοντας τους Κινέζους. Η κυβέρνηση ξεχνώντας ότι δηλωμένη αποστολή της είναι “να φέρουμε επενδύσεις” παρεμποδίζει επεκτάσεις των Κινέζων. Και όμως το γενικό συμφέρον θα εξυπηρετείτο από ένα μακρόπνοο σχέδιο που θα ενθάρρυνε του Κινέζους να επενδύσουν και θα συνέδεε το λιμάνι με σωστές σιδηροδρομικές υποδομές με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Η παραχώρηση της Εγνατίας (από την οποία προσδοκάται έσοδο 1 και πλέον δισ.) σκοντάφτει συνεχώς, απόδειξη κακοφτιαγμένων διαγωνισμών από ανθρώπους που δεν βιάζονται.
Μήπως ο διαγωνισμός για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι καλύτερος. Η κυβέρνηση που “θα τα κάνει πιο γρήγορα” προκηρύσσει διαγωνισμό για να πουλήσει το οικόπεδο και διάφορες παλιές (αυθαίρετες) εγκαταστάσεις 16 ολόκληρους μήνες αφότου ανέλαβε την εξουσία. Ο διαγωνισμός προσδιορίζεται για τις 27.11.2020, αλλά 4 μέρες πριν ανακοινώνεται αναβολή για τις 11.12.2020 κατόπιν αιτήματος υποψήφιων αγοραστών. Στο διαγωνισμό δεν εμφανίζονται αγοραστές πέραν εκείνων που ήσαν ήδη γνωστοί στις 27.11. Το προσφερόμενο τίμημα δεν αρέσει στην κυβέρνηση και τώρα προτίθεται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό ορίζοντας ελάχιστο τίμημα! Και …βλέπομε.
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν είναι μια απλή ιδιωτικοποίηση. Διότι χρειαζόμαστε επειγόντως αξιόπιστο, ανταγωνιστικό ναυπηγείο για κατασκευές και επισκευές πολεμικών πλοίων. Εγώ γράφω επειγόντως τη στιγμή που η κυβέρνηση προφανώς δεν βιάζεται.
Τα ίδια και χειρότερα πρέπει να γράψω για την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Και για τη ΛΑΡΚΟ. Πυξίδα μας είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι η “Συμφωνία Αλήθειας”. Στα πλαίσια της Συμφωνίας τι κόστισαν στους φορολογούμενους ο Σκαραμαγκάς, η ΛΑΡΚΟ και η ΕΑΒ τα 5 τελευταία χρόνια; Πόσο τους τελευταίους 12 μήνες;
Κάτι είναι στραβό στο πως είναι διαρθρωμένη η κυβέρνηση. Οι καθυστερήσεις σημειώνονται κυρίως εκεί όπου την ευθύνη έχουν τα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης. Αλλά αυτά δεν αναδομήθηκαν στον ανασχηματισμό. Αντιθέτως αναδομήθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Δ. Οικονόμου ο οποίος είχε αρχίσει να διαμορφώνει ένα μακρόπνοο σχέδιο για το Υπουργείο του που θα αποδεικνυόταν -αν τον άφηναν να το ολοκληρώσει- πολύτιμο εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων. Όπως και στο λιμάνι Πειραιά, επικρατούν τα μικροσυμφέροντα που φροντίζουν να βαλτώνει η Ελλάδα στο χθες.
Για να μη κλείσω με δυσάρεστα θα επαναλάβω όσα αναρωτήθηκα στο facebook μετά τον ανασχηματισμό: Πέρασαν 18 μήνες κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σε δέκα χρόνια από σήμερα, το 2031, τίνος υπουργού τις αποφάσεις θα θυμόμαστε; Του κ. Πιερρακάκη ασφαλώς. Η ψηφιοποίηση αλλάζει τη ζωή μας. Του κ. Δένδια επίσης. Η Ελλάδα λύνει εκκρεμότητες δεκαετιών. Ίσως της κ. Κεραμέως. Θα δούμε.
Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 17.01.2021