Αντιγράφω από την πρωτοχρονιάτικη επιφυλλίδα του Αλέξη Παπαχελά: «Κάθε 40-50 χρόνια βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χρονιές-ορόσημα. Το 2020 ήταν μία τέτοια χρονιά. Από πολλές απόψεις. Ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή μας μέσα σε λίγες εβδομάδες, σε άλλους περισσότερο, σε άλλους λιγότερο. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με κάτι που δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε εύκολα, ούτε και να το νικήσουμε. Είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις».
Σε όλα συμφωνώ, εκτός από την τελευταία φράση. Ούτε αργότερα θα μπορούμε να κάνουμε σωστές προβλέψεις. Από τη δική μου πενιχρή γνώση της ιστορίας μας, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι ποτέ δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε σωστά. Ο ορίζοντάς μας ήταν πάντοτε βραχύς. Τι συμφέρει τώρα, τη στιγμή που κάνουμε την πρόβλεψη. Βλέπουμε πάντοτε το δέντρο, ποτέ το δάσος.
Γράφει παρακάτω ο Αλέξης Παπαχελάς ότι «καθώς μας υποδέχεται το 2021, οι μέρες αυτές θα έπρεπε να μας δώσουν την ευκαιρία για λίγο στοχασμό» και καταλήγει: «Οι φετινές γιορτές ήταν μοναχικές για πολλούς, διαφορετικές για όλους. Ολοι μας θέλουμε να φύγει το 2020 και να μην ξανάρθει…».
Πριν… φύγει όμως και λησμονηθεί το 2020, θέλω να προλάβω να σημειώσω ότι λίγες μέρες πριν τελειώσει, στις 20 Δεκεμβρίου, εόρτασα τη συμπλήρωση 81 ετών. Από το Facebook, όπου συχνά γράφω τις απόψεις μου, δεκάδες φίλοι γνωρίζουν την ημερομηνία γέννησής μου και έστειλαν ευχές. Τους ευχαριστώ όλους.
Γιατί αναφέρω την ηλικία μου; Μα, για ευκαιρία για λίγο στοχασμό! Η τελευταία κυβερνητική μου θέση ήταν του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Τουρισμού στην κυβέρνηση του Κων. Μητσοτάκη. Παρέδωσα στον Γ. Γεννηματά τον Οκτώβριο του 1993. Από τότε δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσω διοίκηση. Φαντάζομαι ότι σήμερα πια θεωρούμαι γέρος, ξεπερασμένος. Αλλά, δεν το νιώθω για τον εαυτό μου. Ενισχύθηκε το ηθικό μου από την εκλογή Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ. Σε τρία χρόνια, στη διάρκεια της θητείας του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει την ηλικία που έχω σήμερα. Για σκεφτείτε, 81 ετών κατάλληλος για την ηγεσία της υπερδύναμης!
Στις 2 Ιανουαρίου διάβασα το ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη στην «Κ»: «Σε “τροχιά” μπαίνουν ξανά οι λεωφορειολωρίδες», σύμφωνα με το οποίο αποφασίστηκε η αυστηρή αστυνόμευση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Για τον εντοπισμό των παραβατών θα χρησιμοποιηθούν κάμερες. Σας θυμίζω ότι εισήγαγα για πρώτη φορά στην Ελλάδα τις λεωφορειολωρίδες ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τη θητεία μου 1990-91, με στόχο την αύξηση της μέσης ταχύτητας των μέσων μαζικής μεταφοράς και της συνακόλουθης εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού. Οπως πάντοτε, το μέτρο έγινε δεκτό με τρομερές αντιδράσεις. Διότι, δυστυχώς, κάθε τι καινούργιο απορρίπτεται στην αρχή από την κοινωνία. Με τη βοήθεια των ΜΜΕ, της αντιπολίτευσης και της σιωπής της συμπολίτευσης. Αποδείχτηκε ότι η μέση ταχύτητα ενός λεωφορείου χάρη στις λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας αυξήθηκε από 8 χλμ./ώρα σε 17 χλμ./ώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι ο διπλασιασμός της ταχύτητας των λεωφορείων τα καθιστά πολύ πιο ελκυστικά ως μέσα μεταφοράς. Πιο αξιόπιστα. Με τα ίδια λεωφορεία μπορούν να διακινηθούν περισσότεροι επιβάτες μια και τα δρομολόγια εκτελούνται ταχύτερα. Μία προϋπόθεση υπάρχει για την επιτυχία της εφαρμογής του μέτρου των λεωφορειολωρίδων: η αυστηρή αστυνόμευση. Διαβάζω λοιπόν στο ρεπορτάζ της Αλεξάνδρας Κασσίμη ότι ο ΟΑΣΑ θα προμηθευτεί θερμογραφικό χαρτί (sic) για την εκτύπωση φωτογραφιών από τις κάμερες των παραβιάσεων στις αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων. Την αστυνόμευση έχει αναλάβει η Τροχαία Αττικής. Τα πρόστιμα εισπράττονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 αναρωτήθηκα στην «Κ» αν πράγματι «Θέλουμε την Ελλάδα ευνομούμενη;». Παρέθεσα μια σειρά από παραδείγματα προκλητικής και ατιμώρητης παραβίασης διατάξεων που σχετίζονται με το Ι.Χ. Πρότεινα την ευρύτατη χρησιμοποίηση αυτόματων καμερών και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών επιβολής των προστίμων. Μεταξύ των δέκα παραβιάσεων που ανέφερα περιλαμβανόταν και η παραβίαση των λεωφορειολωρίδων. Η κυβέρνηση δεν αντέδρασε στην πρότασή μου μολονότι επανήλθα με νέο άρθρο τον Νοέμβριο του 2019 και ξανά τον περασμένο Σεπτέμβριο 2020. Στην Ελλάδα σημειώνονται περί τα 12.000 τροχαία ατυχήματα ετησίως. Από ελαφρά έως θανατηφόρα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό να ακολουθηθεί πολιτική δραστικού περιορισμού των ατυχημάτων. Εγραψα για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του «αυτοκινήτου» στην αρχή της κυβέρνησης Παπανδρέου στην «Κ» της 25 Οκτωβρίου 2009. Χωρίς αποτέλεσμα. Είναι φανερό –εκ του αποτελέσματος– ότι ούτε οι μεν ούτε οι δε ενδιαφέρονται να φανεί ότι ακούν τις προτάσεις μου.
Θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στους περισσότερους προκαλούσε δέος και το δέος προκαλούσε αφωνία. Οταν όμως κάποιος του μιλούσε και πρόβαλε αντιρρήσεις, συχνά «τσαντιζόταν». Ηταν όμως για το θεαθήναι, για να ελέγξει ίσως τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του συνομιλητή του. Διότι ο Καραμανλής είχε αστείρευτη περιέργεια για το καινούργιο. Πίεζε τον συνομιλητή του να εμβαθύνει. Ολο πιο πολύ, όλο πιο πολύ. Η συζήτηση ολοκληρωνόταν, στο τέλος λαμβάνονταν οι αποφάσεις. Ενα βήμα προόδου είχε συντελεστεί. Ετσι ήταν ο Καραμανλής, όπως τον έζησα. Οι σημερινοί επιλέγουν την αφωνία! Από τι; Από βαρεμάρα;
Τον Ιανουάριο του 1992, βουλευτής της συμπολίτευσης τότε, έγραψα ένα γράμμα στον Θόδωρο Αναγνωστόπουλο, υπουργό Δημόσιας Τάξης, διαμαρτυρόμενος για την πλημμελή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων. Για την απόδειξη του ισχυρισμού μου φωτογράφισα το πρωί της 27.1.92 πέντε αυτοκίνητα και έστειλα τις φωτογραφίες στον υπουργό. Σημείωσα πως ό,τι έκανε ένας πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ θα μπορούσε να κάνει και ένα όργανο της Τροχαίας, ή ακόμη και κάποια αυτόματη συσκευή. Η αντίδραση της Τροχαίας υπήρξε χαρακτηριστική (εκείνης της εποχής;). Επέβαλε τα πρόστιμα και ενημέρωσε τους παραβάτες ότι τους είχε «καρφώσει» ο Μάνος!
Μια τελευταία παρατήρηση για να κλείσω αυτό το σημείωμα. Το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ θα προμηθευτεί θερμογραφικό χαρτί για τις κάμερες που επιτηρούν τις λεωφορειολωρίδες παραπέμπει σε λογικές και κάμερες τεχνολογίας της εποχής της δικής μου υπουργίας. Πριν από 30 χρόνια. Σήμερα χρειάζονται σύγχρονες ψηφιακές κάμερες που θα επεξεργάζονται αυτόματα τα στοιχεία ώστε μεταξύ παραβιάσεως και αποστολής της ειδοποίησης του προστίμου να μεσολαβεί ελάχιστος χρόνος μιας ή δύο ημερών.
Ελπίζω να ασχοληθεί με το σύστημα «αυτοκίνητο» ο κ. Πιερρακάκης και το υπουργείο του. Ελπίζω επίσης ο πρωθυπουργός να δώσει τη σχετική εντολή ώστε να συνεργαστούν μαζί του τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Μεταφορών. Να θεωρηθεί ένα ενιαίο πρότζεκτ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης.
ΥΓ. Θα έχετε ακούσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια των μνημονίων για τη σημασία της ιδιοκτησίας των μέτρων. Τις λεωφορειολωρίδες δεν μας τις επέβαλαν οι θεσμοί. Ηταν δικό μας μέτρο. Δικό μου. Τριάντα χρόνια μετά διατηρώ τους τίτλους ιδιοκτησίας και είμαι έτοιμος να βοηθήσω να εφαρμοστούν σωστά. Οπως και τόσα άλλα για τα οποία διατηρώ τους τίτλους ιδιοκτησίας.
Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 10.01.2021