Skip to content

Πολλοί φίλοι και γνωστοί μου προεξοφλούν ότι δεν πρόκειται να μάθουμε τίποτε σε σχέση με τις δωροδοκίες της Siemens. Όπως δεν μάθαμε με τις υποκλοπές και τα δομημένα ομόλογα. Δυστυχώς δεν νομίζω ότι έχουν άδικο. Διοίκηση και Δικαιοσύνη δεν φαίνεται να θέλουν ή να μπορούν να μάθουν την αλήθεια. Μοναδική εξαίρεση φαίνεται να είναι ο πρόεδρος του ΟΤΕ κ. Βουρλούμης. Αυτός κάτι κάνει.

 

Τι θα έκανα στη θέση του κ. Καραμανλή;

Θα ζητούσα από όλους τους Υπουργούς να συγκεντρώσουν όλες τις προμήθειες που έγιναν από τη Siemens τα τελευταία 15 χρόνια από τα υπουργεία τους ή τους εποπτευόμενους από τους ίδιους οργανισμούς. Ποσά, ημερομηνίες, υπογραφές. Μια απογραφή των αγορών που έγιναν από τα νοσοκομεία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τον ΟΣΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, το μετρό, τα Υπουργεία κλπ. Για να μπορούν να συσχετισθούν οι κινήσεις των λογαριασμών της Siemens με συγκεκριμένες συμβάσεις προμήθειας.

 

Θα διεμήνυα στη Siemens ότι, αν σε εύλογο χρόνο (δύο τρεις εβδομάδες) δεν αποκαλύψει ποιοι δωροδοκήθηκαν, θα αποκλεισθεί από νέες δουλειές στην Ελλάδα. Με ρώτησαν αν κάτι τέτοιο επιτρέπεται. Ασφαλώς επιτρέπεται. Διότι οι δωροδοκίες της Siemens στην Ελλάδα δεν είναι το προϊόν κουτσομπολιού, ή δημοσιογραφικών εκτιμήσεων, αλλά το προϊόν ενόρκων καταθέσεων υψηλά ισταμένων στελεχών της ίδιας της Siemens. Η ίδια η Siemens δηλώνει ότι για να κάνει δουλειές στην Ελλάδα «λαδώνει» κόμματα, πολιτικούς και στελέχη της διοίκησης και των επιχειρήσεων. Η Ελλάδα τι θα κάνει λοιπόν; Θα κάνει πως δεν ακούει; Θα ισχυρισθεί ότι του θέματος επελήφθη η ελληνική δικαιοσύνη (που από το 2006 ψάχνει χωρίς αποτέλεσμα); 

 

Θα ανέθετα στο αμερικανικό δικηγορικό γραφείο που ήδη ερευνά τη Siemens να βοηθήσει την ελληνική δικαιοσύνη που ούτε τα μέσα έχει ούτε τις γνώσεις για να εξιχνιάσει μια τέτοια υπόθεση.

 

Θα προσέφερα αμοιβή σε όποιον δώσει πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε εκείνους που δωροδοκήθηκαν. 

 

Την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός είπε: «Αφήστε τη Δικαιοσύνη να συνεχίσει το έργο της απερίσπαστη. Και τότε η Βουλή είναι εδώ. Ακούστε το! Η Βουλή είναι εδώ και είναι έτοιμη να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όταν ολοκληρωθεί η έρευνα».

 

Μα η ελληνική δικαιοσύνη ασχολείται «απερίσπαστη» με την υπόθεση Siemens από το τέλος του 2006 και για την ώρα δεν φαίνεται να γνωρίζει περισσότερα. Όσα γνωρίζουμε όλοι μας είναι όσα μπόρεσε να συλλέξει με τρεις μέρες δουλειά στη Γερμανία ο δημοσιογράφος κ. Τέλλογλου.

 

Εφαρμόζοντας την αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg (με μεγάλη ομολογώ ελευθεριότητα), θα έλεγα στον πρωθυπουργό ότι: Όποιος για μεγάλο χρονικό διάστημα παρατηρεί από κοντά διεφθαρμένες διαδικασίες κινδυνεύει  να τις αλλοιώσει τόσο ώστε να καλύψουν και τον ίδιο.

Ζήτησε ο κ. Καραμανλής να αφεθεί η δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνα για την υπόθεση Siemens. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τα εφόδια για να ολοκληρώσει αυτή την έρευνα. Για να κάνει τέτοια έρευνα θα χρειαζόταν πόρους και τη βοήθεια πολλών δεκάδων λογιστών, νομικών, τραπεζιτών (όχι της σειράς, ξεφτέρια) που δεν άκουσα τον κ. Καραμανλή να θέλει να θέσει στη διάθεση της δικαιοσύνης.

 

Αν κατάφερνε ο κ. Καραμανλής να αποδείξει στην πράξη ότι επιδεικνύει μηδενική ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς, θα είχε κάνει ένα πολύ σπουδαίο βήμα για να απαλλάξει την Ελλάδα από το καρκίνωμα της συναλλαγής και της κλεψιάς. Δεν πρέπει άλλωστε να παραγνωρίζεται ότι αν η Siemens δωροδοκεί για να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα, το ίδιο θα κάνουν και πολλοί ανταγωνιστές της. Από κάπου πρέπει όμως να αρχίσουμε.

Δημοσιεύτηκε στην Εστία 11.02.2008

Back To Top