Skip to content

Με ενόχλησε μια φράση του πρωθυπουργού (όχι μόνο μία, αλλά θα γράψω μόνο για μία) στην ομιλία του στο συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας στις 14/1/08. Είπε συγκεκριμένα: «Δώσαμε, παράλληλα, στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όλα όσα χρειάζεται για να προχωρήσει, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, στην αδειοδότηση ραδιοφώνων και τηλεοράσεων, τόσο στο αναλογικό, όσο και στο ψηφιακό περιβάλλον. Ο,τι δεν έγινε εδώ και 20 χρόνια, γίνεται τώρα».

Σε άρθρο μου στην Καθημερινή στις 20/1/08 με τίτλο «Μηδενική Ανοχή και Flexinomia» αντέδρασα ως εξής: «Δεν ξέρω αν συνειδητοποιείτε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε… όλα όσα χρειάζεται σε ένα Συμβούλιο του οποίου η θητεία έληξε το καλοκαίρι του 2006 και δεν έχει ακόμη ανανεωθεί. Ποιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης θα δώσει τις άδειες στους σταθμούς ραδιοτηλεόρασης; Ποιο θα βάλει τάξη στη ραδιοτηλεοπτική αναρχία; Ποιος εμποδίζει την κυβέρνηση να επιλέξει ένα ΕΣΡ άξιο της αποστολής που του έχει ανατεθεί; Ενισχύει την ανεξαρτησία της ανεξάρτητης αρχής ή το κύρος των αποφάσεών της η ασυγχώρητη καθυστέρηση διορισμού του νέου συμβουλίου; Ο αρμόδιος για το ΕΣΡ υπουργός, ο κ. Ρουσόπουλος, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι “η σημερινή κυβέρνηση δεν συναλλάσσεται με κανέναν”. Μα αν δεν συναλλάσσεται, γιατί δεν ορίζει το νέο ΕΣΡ»;

Ενώ πιστεύω ότι το σχόλιό μου ήταν ήπιο, προκάλεσε αντιδράσεις του τύπου: «είσαι άδικος, μεροληπτείς, στην πραγματικότητα φταίει το ΠΑΣΟΚ που δεν συναινεί», και άλλα παρόμοια. Αποφάσισα λοιπόν να συλλέξω τα στοιχεία και να τα θέσω υπόψη των αναγνωστών της “Καθημερινής”. Σύμφωνα με το άρθρο 101Α του Συντάγματος, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις Ανεξάρτητες Αρχές οι οποίες προβλέπονται από το Σύνταγμα (είναι 5) επιλέγονται με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και με επιδίωξη ομοφωνίας ή, πάντως, με την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 των μελών της.

Το άρθρο 13 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι η Διάσκεψη των Προέδρων αποτελείται από τον Πρόεδρο και τους διατελέσαντες Προέδρους της Βουλής, εφόσον έχουν εκλεγεί Βουλευτές, τους Αντιπροέδρoυς της Βουλής, τους Προέδρoυς των διαρκών επιτροπών, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους Προέδρoυς των Kοινoβουλευτικών Ομάδων. Πρόεδρος της Βουλής είναι ο κ. Σιούφας (Ν.Δ.). Διατελέσαντες Πρόεδροι η κ. Μπενάκη (Ν.Δ.) και ο κ. Κακλαμάνης (ΠΑΣΟΚ). Οι Αντιπρόεδροι της Βουλής είναι 5: 3 της Ν.Δ., 1 του ΠΑΣΟΚ και 1 του ΚΚΕ. Υπάρχουν 6 διαρκείς επιτροπές με Προέδρους της Ν.Δ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι της Ν.Δ. Στους παραπάνω προστίθενται οι 5 Πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Η κομματική σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων είναι: Ν.Δ. 13, ΠΑΣΟΚ 3, ΚΚΕ 2, ΣΥΡΙΖΑ 1 και ΛΑΟΣ 1. Σύνολο 20. Για την επιλογή στελέχους Ανεξάρτητης Αρχής απαιτούνται 16 τουλάχιστον ψήφοι.

Οι 5 Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγμα είναι:

-Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Ο Πρόεδρος του Ι. Λασκαρίδης διορίστηκε στις 3 Ιουνίου 2002 με τετραετή θητεία.

-Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ο Πρόεδρός της Δ. Γουργουράκης διορίστηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2003 με τετραετή θητεία. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Νοεμβρίου 2007, 9 μήνες μετά τη λήξη της θητείας του.

-Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Ο Πρόεδρος του Γ. Βέης διορίστηκε στις 21 Απριλίου 2003 με τετραετή θητεία.

-Ο Συνήγορος του Πολίτη. Ο Συνήγορος Γ. Καμίνης διορίστηκε στις 30 Απριλίου 2003 με τετραετή θητεία.

-Η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Ο Πρόεδρος της Α. Λαμπρινόπουλος διορίστηκε την 1η Αυγούστου 2003 με τετραετή θητεία.

Οι θητείες των Προέδρων όλων των συνταγματικά προβλεπόμενων Ανεξάρτητων Αρχών έχουν προ πολλού (19 έως 6 μήνες) λήξει. Σύμφωνα με το νόμο, συνεχίζουν οι Πρόεδροι να ασκούν τα καθήκοντά τους μέχρι να διορισθεί ο αντικαταστάτης τους. Εξαίρεση θα αποτελεί, μετά τις 18 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ. Γουργουράκης, που υπέβαλε την παραίτησή του στις 18 Νοεμβρίου 2007. Τρεις μήνες μετά την παραίτηση, παύει να ασκεί τα καθήκοντά του ακόμη και αν δεν έχει διορισθεί αντικαταστάτης.

Πριν από 10 μήνες, ο καθηγητής κ. Ν. Αλιβιζάτος εξέφρασε την ακόλουθη άποψη: «Η έγκαιρη ανανέωση της σύνθεσης των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι προϋπόθεση της ανεξαρτησίας τους. Διότι, αν η υπόδειξη των μελών τους δεν είναι σχετικά πρόσφατη, χάνουν τη νομιμοποίησή τους. Στο σημείο αυτό επισημαίνω ως έλλειμμα ανεξαρτησίας προπάντων την ακολουθούμενη εδώ και αρκετούς μήνες (σημ. από τότε προστέθηκαν 10 μήνες) πρακτική της ασύγγνωστης καθυστέρησης της αντικατάστασης των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών που έχει λήξει η θητεία τους, κατ’ επίκληση της νομοθετικής εκείνης διάταξης που ορίζει ότι τα τελευταία παραμένουν στη θέση τους έως ότου διορισθεί ο αντικαταστάτης τους. Η πέρα από κάθε έννοια εύλογου χρόνου εφαρμογή της διάταξης αυτής δεν είναι νόμιμη και, κατά τη γνώμη μου, συνιστά λόγο ακύρωσης των αποφάσεων που λαμβάνονται, για έλλειψη κατά χρόνον αρμοδιότητας».

Προσθέτω ότι το ζήτημα του εύλογου χρόνου απασχολεί ήδη το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της λειτουργίας του θεσμού των Ανεξαρτήτων Αρχών σήμερα. Μα τι θέλεις να κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρος της Βουλής, αφού το ΠΑΣΟΚ λέει σε όλα όχι; Θα σας πω τι θα έκανα εγώ με ένα παράδειγμα. Πρώτα απ’ όλα θα ακολουθούσα την αρχή πως ό,τι κάνω το κάνω δημόσια χωρίς οποιαδήποτε παρασκηνιακή συναλλαγή (θα μου ψηφίσεις τον πρόεδρο και θα σου ψηφίσω ένα δικό σου και άλλα παρόμοια). Ας πω για τον Συνήγορο του Πολίτη, η θητεία του οποίου έληξε στις 30 Απριλίου 2007. Αν ήμουν ευχαριστημένος με το έργο του (είμαι) θα δήλωνα δημοσίως ότι προτείνω την ανανέωση της θητείας του και θα καλούσα τα υπόλοιπα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων να τον ψηφίσουν ή να τον καταψηφίσουν. Αν τον καταψηφίσουν, θα πρότεινα κάποιον άλλο με την ίδια πάντα δημόσια διαδικασία. Μέχρις ότου σχηματισθεί η πλειοψηφία των 4/5. Η δημοσιότητα και η διαφάνεια της διαδικασίας είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η επιλογή των μελών των Ανεξαρτήτων Αρχών δεν θα είναι το αποτέλεσμα παρασκηνιακών συναλλαγών και άθλιου κομματικού αλισβερισιού.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Καθημερινή” 13.02.2008

Back To Top