Skip to content

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη στάση της Ν.Δ. απέναντι στη Siemens.

Ο κ. Καραμανλής ζητεί να αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Από το 2006 μέχρι σήμερα ήταν απερίσπαστη και μάλλον δεν κατάφερε να μάθει κάτι περισσότερο από όσα μάθαμε μόνοι μας από τα μέσα ενημέρωσης. Τα στοιχεία για τις δωροδοκίες της Siemens που πρόσφατα παρέθεσε ο δημοσιογράφος κ. Τέλλογλου, μετά από ολιγοήμερη έρευνα στη Γερμανία, φαίνεται να «τσίγκλησαν» τη δικαιοσύνη που τις τελευταίες ημέρες επιδεικνύει αυξημένη κινητικότητα. 

Από όσα είπε στη Βουλή ο κ. Καραμανλής για τη Siemens, συμπεραίνω ότι δεν θα κάνει τίποτε έως ότου η δικαιοσύνη του υποδείξει αν διαπράχθηκε κάποιο αδίκημα και κατονομάσει τους υπεύθυνους. 

Ας υποθέσουμε ότι ζείτε σε διαμέρισμα μεγάλης πολυκατοικίας και τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει διαρρήξεις σε πέντε από τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας. Φοβάστε ότι θα γίνουν και άλλες και ίσως κλέψουν και σας. Ζητάτε από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας να λάβει μερικά μέτρα, να αλλάξει κλειδαριές, να κλειδώνει το βράδυ την είσοδο, να τοποθετήσει κλειδαριά στο ασανσέρ, να προσληφθεί θυρωρός. Ο διαχειριστής όμως αρνείται να κάνει οτιδήποτε επειδή όπως λέει «έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη». Βέβαια σε μια τέτοια περίπτωση θα αλλάζατε αμέσως διαχειριστή.

Ότι υπάρχει διαφθορά στις μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου είναι γνωστό. Μπορεί να μην έχουμε στοιχεία για να τα πάμε στον εισαγγελέα, κατά την προσφιλή υπόδειξη του κ. Σημίτη που υιοθέτησε ο κ. Καραμανλής, αλλά πάντως αυτό υποδεικνύει η διαίσθησή μας. Είναι τόση η δύναμη της διαφθοράς, τόση η εξάπλωση της, ώστε γρήγορα καταφέρνει να διαφθείρει πολλά μέχρι τότε αδιάφθορα πρόσωπα.

Η υπόθεση Siemens είναι μια καταπληκτική ευκαιρία περιορισμού του φαινομένου της διαφθοράς. Αυτή την ευκαιρία, είτε διότι δεν το καταλαβαίνει, είτε διότι δεν θέλει, αφήνει ανεκμετάλλευτη ο κ. Καραμανλής.  

Σε τι συνίσταται η ευκαιρία; Στο γεγονός ότι η ίδια η Siemens ομολογεί (ένορκες βεβαιώσεις ανώτατων στελεχών της) ότι προκειμένου να κάνει τις δουλειές της στην Ελλάδα λαδώνει κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και στελέχη της διοίκησης και των ΔΕΚΟ. Πότε άλλοτε είχαμε ομολογία; Ποτέ. Μπορεί να υποπτευόμαστε ότι στις μεγάλες προμήθειες του Δημοσίου η δωροδοκία είναι ο κανόνας, αλλά κανείς δεν έχει αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία. Για πρώτη φορά μια μεγάλη εταιρεία αναγκάζεται να ομολογήσει ότι ναι, λάδωνε.

Μπορεί να μη γνωρίζουμε ποιοι λαδώθηκαν, γνωρίζουμε όμως ότι η Siemens λάδωσε διότι το ομολόγησε. Κατόπιν τούτου τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

Θα συνεχίσει το Ελληνικό Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ να συναλλάσσονται με τη Siemens; Δεν φοβούνται ότι οι εκπρόσωποι τους θα διαφθαρούν; Μερικοί κακεντρεχείς μπορεί να σκεφθούν ότι όχι μόνο δεν φοβούνται, αλλά ελπίζουν.

Αν ομολογείς ότι πήρες δουλειές επειδή λάδωσες, ομολογείς ότι διέπραξες το αδίκημα του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού γιατί δεν έχει επιληφθεί; Έχει άλλες σημαντικότερες υποθέσεις από εκείνες της Siemens;

Γιατί δεν έχει επιβληθεί κάποιο πρόστιμο στο νομικό πρόσωπο Siemens, ανάλογο με το ομολογημένο λάδωμα ύψους 100 εκ. ευρώ; 

Όλα τα παραπάνω εξηγούν γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Και καλά οι απλοί βουλευτές που μπορεί να φοβούνται να εκφράσουν άποψη που κινδυνεύει να στενοχωρήσει τον απόλυτο αρχηγό του κόμματός τους, αλλά τα αποκαλούμενα «κορυφαία» στελέχη, τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, γιατί δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλία που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο;

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Επενδυτής” 16.02.2008

Back To Top