Ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε να εμφανισθεί στην Επιτροπή της Βουλής που προσπαθεί να κατανοήσει τι συνέβη με τον τέως γενικό γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Ζαχόπουλο, επειδή λέγεται ότι δεν άσκησε ουσιαστικά ποτέ τα καθήκοντα του υπουργού Πολιτισμού. Στην Επιτροπή η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού κ. Φάνη Πετραλιά, σημείωσε ευθύς εξ αρχής ότι εκείνη (και όχι ο πολιτικός προϊστάμενός της κ. Καραμανλής) είχε όλες τις θεσμικές αρμοδιότητες.
Στις 9 Μαρτίου 2004 ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του κ. Καραμανλή. Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού ο κ. Καραμανλής.
Την επόμενη, ο Νίκος Ξυδάκης στην Καθημερινή σχολίασε την ανάληψη του υπουργείου Πολιτισμού με τα ακόλουθα λόγια: «… Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τη βαριά ευθύνη της παραγωγής οράματος και πνευματικού στρατηγήματος. Kαι φαίνεται ότι το πράττει εν πλήρη επιγνώσει των ευθυνών. Aρα αναλαμβάνει και το ρίσκο να κριθεί σκληρά εκ του αποτελέσματος: τόσο από τους δέκτες πολίτες, που θα υποδέχονται το προσωπικό στιλ του υπουργού, όσο και από το δύσκολο σινάφι των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων… Aσφαλώς δεν ξεχνάμε ότι ο υπουργός Πολιτισμού είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των Oλυμπιακών Aγώνων, πεδίο ακανθώδες για τη νέα κυβέρνηση. H ανάληψη του YΠΠO έχει και αυτήν τη διάσταση, κυρίαρχη έως τον κρίσιμο Αύγουστο· ακόμη κι έτσι όμως, το συμβολικό περιεχόμενο δεν αδυνατίζει, κι αυτό το επισήμανε χθες και ο Mίκης Θεοδωράκης στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον υπουργό Πολιτισμού K. Καραμανλή. Πολύ περισσότερο: έτσι όπως έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους όρους του παιχνιδιού, η προσωπική του ευθύνη είναι ακόμη μεγαλύτερη, εάν και εφόσον τεθεί θέμα διαδοχής του στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Ποιος θα έχει την απαιτούμενη κοινωνική αποδοχή, το πολιτικό εκτόπισμα και την πνευματική λάμψη, για να διαδεχθεί τον Πρώτο; Ασφαλώς θα το έχει σκεφτεί κι αυτό ο K. Καραμανλής».
Την ίδια μέρα που γράφονταν αυτά στην Καθημερινή ο κ. Καραμανλής, παρέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού από τον κ. Βενιζέλο. Το ρεπορτάζ της Καθημερινής (11.04.2004) αναφέρει: «Δεν ήταν μόνο η προχθεσινή έκπληξη ότι θα αναλάβει ο ίδιος το YΠΠO αλλά και η διευκρίνιση κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής, ότι ο λόγος που το ανέλαβε δεν ήταν μόνο οι Oλυμπιακοί Aγώνες» και καταλήγει, «Πληροφορίες αναφέρουν πως τη θέση του γενικού γραμματέα θα αναλάβει μάλλον ο κ. Xρήστος Zαχόπουλος, απόφοιτος του τμήματος Aρχαιολογίας και Iστορίας της Tέχνης της Φιλοσοφικής και μέλος της K.E. της N.Δ.Γ. Σ».
Οι γενικοί γραμματείς αναλαμβάνουν τα καθήκοντά τους με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού και του αρμόδιου υπουργού. Ο διορισμός του κ. Ζαχόπουλου έγινε με απόφαση του κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού και υπουργού Πολιτισμού στις 15.03.04. Τρεις μέρες αργότερα, στις 18.03.04 ορκίστηκε υπουργός Αναπληρώτρια Πολιτισμού η κ. Πάλλη Πετραλιά.
Στις 23.03.04 ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού με απόφασή του κατανέμει τις αρμοδιότητές του στην υπουργό αναπληρώτρια και τους υφυπουργούς Πολιτισμού, διευκρινίζοντας ότι «διατηρεί τη γενική εποπτεία του υπουργείου, δυνάμενος να ασκήσει και συγκεκριμένη αρμοδιότητα, όταν κρίνεται σκόπιμο».
Με τα παραπάνω δεδομένα προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την επιλογή του κ. Ζαχόπουλου και συνυπεύθυνος για ό,τι ενδεχομένως συνέβη στο υπουργείο Πολιτισμού όσο ήταν υπουργός Πολιτισμού και διατηρούσε τη γενική εποπτεία και τη δυνατότητα, παράλληλα με την κ. Πάλλη Πετραλιά, να ασκήσει όποια αρμοδιότητα έκρινε σκόπιμο.
Ο πρωθυπουργός αδικεί τον εαυτό του και την παράταξή του, αρνούμενος να εμφανισθεί στη Βουλή.
Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 10.02.2008