Skip to content

Πολλές φορές τόσος η συμπεριφορά όσο και ο πολιτικός λόγος του Στέφανου Μάνου αιφνιδιάζουν

Γιάννης Πολίτης

Ο Στέφανος Μάνος σήκωσε τα μανίκια του, φόρεσε την άσπρη μαγειρική ποδιά και πήρε στα χέρια του κατσαρόλα.

Τα φλας άστραψαν, οι τηλεοπτικές κάμερες… έγραφαν και ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας άρχισε να επιδεικνύει την μαγειρική του τέχνη στις κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πυρνα» της Κηφισιάς. «Λοιπόν, τώρα έχω ανακατέψει τα υλικά και τα μπισκότα είναι έτοιμα να μπούνε στον φούρνο», είπε στο ακροατήριό του με ύφος επαγγελματία μάγειρα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας όταν οι άσπονδοι φίλοι του είδαν στα τηλεοπτικά δελτία το κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. να φτιάχνει μπισκότα, έλεγαν στο εντευκτήριο της Βουλής. «Προχωρημένος ο Μάνος, εγκαινιάζει αμερικάνικα κόλπα στο πολιτικό μάρκετινγκ». Η απάντηση του πρώην υπουργού, όταν πληροφορήθηκε τα καυστικά σχόλια των συνάδελφων του, ήταν στον ίδιο τόνο: «Αυτοί αγνοούν ότι εμένα μού αρέσει να μαγειρεύω. Και μόλις μου δοθεί η ευκαιρία δεν την χάνω». Πράγματι, κάθε μεσημέρι ο πρώην υπουργός κάνει μια μικρή επίδειξη των ικανοτήτων του στη μαγειρική στους συνεργάτες του στο γραφείο. Λίγο πριν από τις 2 μπαίνει στην μικρή κουζίνα και ετοιμάζει μόνος το φαγητό του.

ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΥΛ

Η παρασκευή μπισκότων μπροστά στις κάμερες δεν ήταν η μοναδική κίνηση του κ. Στέφ. Μάνου που έχει προκαλέσει σχόλια. Πολλές φορές, τόσο η συμπεριφορά του όσο και ο πολιτικός λόγος αιφνιδιάζουν. Έχει ένα εντελώς δικό του πολιτικό στυλ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει βρει μιμητές. Την τελευταία προεκλογική περίοδο είχε επισκεφθεί μια λαϊκή αγορά και ένα τηλεοπτικό συνεργείο κατέγραφε την δραστηριότητά του. Κάποια στιγμή, ένας μανάβης τού φωνάζει δυνατά: «Όλοι οι πολιτικοί είστε ίδιοι. Μόνο στις εκλογές μάς θυμόσαστε». Και ενώ όλοι περίμεναν μια κλασική απάντηση του τύπου «δεν έχετε δίκιο, εγώ σας θυμάμαι συχνά», εκείνος απάντησε γελώντας. «Έχετε δίκιο, τώρα ήρθα γιατί τώρα χρειάζομαι σταυρό».

Η ενασχόλησή του με την μαγειρική φυσικά δεν περιορίζει καθόλου την καθημερινή του πολιτική δραστηριότητα. Φθάνει νωρίς το πρωί στο γραφείο του στην οδό Σπύρου Μερκούρη και ασχολείται εξονυχιστικά με όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Μιλάει με βουλευτές, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες και όταν έχει απορίες δεν διστάζει να καλεί στο τηλέφωνο τον αρμόδιο υπουργό και ζητάει να πληροφορηθεί τις λεπτομέρειες μιας κυβερνητικής απόφασης. Καταθέτει επερωτήσεις στη Βουλή και παραχωρεί με μεγάλη ευκολία συνεντεύξεις σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοράσεις και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Στο τέλος Αυγούστου ο κ. Κ. Καραμανλής τον κάλεσε στο γραφείο του και τον ρώτησε ποια καθήκοντα επιθυμεί να αναλάβει στο κόμμα. «Με ενδιαφέρει η Παιδεία και ο Πολιτισμός», του απάντησε. Ο κ. Κ. Καραμανλής αποδέχθηκε αμέσως το αίτημά του και τον όρισε τομεάρχη για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να σταματήσει να παρεμβαίνει δημοσίως σε όλα τα θέματα ­ κυρίως στα εξωτερικά και τα οικονομικά ­ και να εκφράζει θέσεις που αρκετές φορές είναι εκτός κομματικής γραμμής. Για παράδειγμα, πριν από 1Ο ημέρες επέκρινε όσους, σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πανηγυρίζουν με την απόφαση των εταίρων μας να κλείσει την πόρτα της Ευρωπαϊκης Ένωσης στην Τουρκία. «Στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η Τουρκία να μπει στην Ευρώπη», λέει με κάθε ευκαιρία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ

Πριν από ενάμιση μήνα είχε ξαφνιάσει πάλι φίλους και αντιπάλους όταν δήλωσε ότι τον έχει απογοητεύσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, γιατί δεν κάνει το έργο που πρέπει στην Αθήνα. Όλοι θυμούνται ότι ήταν το πρώτο στέλεχος της Ν.Δ. που βγήκε ανοιχτά το 1994 υπέρ της υποψηφιότητάς του. «Θα τον διαλύσει τον Πάγκαλο», είχε δηλώσει. Τι άλλαξε από τότε; Ο ίδιος λέει ότι ο δήμαρχος Αθηναίων δεν τόλμησε να προχωρήσει στην δημιουργία πάρκινγκ με αυτοχρηματοδότηση για να ανακουφιστεί η Αθήνα, ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει ακατανόητη τη στάση τού κ. Μάνου. Πάντως, κ. Στέφ. Μάνος δηλώνει ότι θα ψηφίσει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θεωρεί ότι η νίκη του είναι βέβαιη και για την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη λέει ότι «το ΠΑΣΟΚ ψάχνει συνέταιρο στην ήττα».

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι σχέσεις του πρώην υπουργού με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι ουδέτερες. Ούτε φίλοι είναι ούτε και εχθροί. «Πάγια τακτική του κ. Μάνου ­ λένε οι συνεργάτες του ­ είναι να στηρίζει το κόμμα και όχι πρόσωπα. Αυτό κάνει και τώρα».

Με τον κ. Κ. Μητσοτάκη διατηρεί επαφή και όπως εξηγεί, η σχέση τους ήταν πάντα πολιτική, επομένως δεν είχε προβλήματα και σκαμπανεβάσματα. Με τον κ. Γ. Σουφλιά δεν είναι φίλοι, αλλά η συνεργασία τους στην περίφημη κίνηση των τριών τούς έφερε κοντά και έχει σταματήσει η αντιπαράθεση που είχαν στο παρελθόν.

Ο πρώην υπουργός ποτέ δεν έχει εγκαταλείψει την φιλοδοξία του να ηγηθεί στην Ν.Δ. Ξέρει όμως ότι τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση δεν έχει καμία πιθανότητα να υλοποιήσει τα όνειρά του, γι’ αυτό και δεν προκαλεί την τύχη του. Γνωρίζει ότι πολιτικές θέσεις που εκφράζει βρίσκουν ανταπόκριση στην μειοψηφία του κόμματός του. Μπορεί όμως να περιμένει χωρίς να χάνει την ψυχραιμία του. Δύο από τα προσόντα του ­ όπως λένε οι φίλοι του ­ είναι η υπομονή και το χιούμορ, τα οποία τον βοηθούν να ξεπερνάει με ευκολία τις κακοτοπιές.

Back To Top