Με ρωτούν σχετικά με την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Δυστυχώς δεν έχω ικανοποιητική απάντηση. Για την ακρίβεια η τίμια απάντηση είναι ότι η χώρα δεν είναι θωρακισμένη.
Ο χειμώνας που έρχεται προμηνύεται ενεργειακά δύσκολος. Έχω εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση θα βρει ορθόδοξους και ανορθόδοξους τρόπους να μετριάσει τον πόνο των πιο ευάλωτων νοικοκυριών.
Μετριάζω τον πόνο δεν σημαίνει ότι θωρακίζω τη χώρα. Μεταθέτω το πρόβλημα στο μέλλον ίσως, ενδεχομένως στις πλάτες άλλων.
Ό,τι έχει σχέση με την ενέργεια, έχει μακροχρόνιο ορίζοντα. Δέκα χρόνια ή και περισσότερα. Οι πολιτικοί μας αποστρέφονται τέτοιες επιλογές. Απαιτούν συχνά πολύμηνες δύσκολες μελέτες, η κοινή γνώμη είναι αρνητική σε δυσνόητες αλλαγές, και στο τέλος η διάδοχη κυβέρνηση τα σβήνει όλα με μια μονοκονδυλιά.
Πριν από λίγες μέρες ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του κ. Βενιζέλου. Οι ομιλητές επιχείρησαν να προσδιορίσουν το «στρατηγικό εθνικό πρόταγμα για την Ελλάδα του 2050». Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι κρίσιμο να κάνουμε μια πρόγνωση έχοντας ενσωματώσει την εμπειρία των προηγουμένων χρόνων και να μη μείνουμε αιχμάλωτοι μιας μοιρολατρικής αντίληψης και μιας αμεριμνησίας που έχει επανέλθει χειρότερη από ό,τι πριν από τα μνημόνια.
Το 2050 απέχει είκοσι επτά χρόνια από σήμερα. Για να ξεπεράσουμε την αμεριμνησία περί της οποίας μίλησε ο κ. Βενιζέλος, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να διατυπώσουμε ένα συνεκτικό πρόγραμμα ενεργειακής θωράκισης της Ελλάδας για το διάστημα μέχρι το 2050.
Σημαντικό θα ήταν να συμπράξουν οι καλύτεροι επιστήμονες με την ενεργό στήριξη των κομμάτων. Αν τα κόμματα δεν συμπράξουν, καλύτερα να μη γίνει η προσπάθεια (για να μη απογοητευτούν οι επιστήμονες) και να αφεθεί μοιρολατρικά ο ενεργειακός τομέας βορά των επιτηδείων.
Πριν σαράντα δύο χρόνια είχα την τιμή να υπηρετήσω στην κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη ως υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας. Εκείνα τα χρόνια δεν αντιμετωπίζαμε το ενεργειακό μέλλον μοιρολατρικά και ασφαλώς όχι φοβισμένα. Το Νοέμβριο του 1980 δια στόματος του πρωθυπουργού ανακοινώσαμε μεταξύ άλλων την ενίσχυση των ερευνών για υδρογονάνθρακες (που λίμναζαν), τη μελέτη της εισαγωγής της πυρηνικής ενέργειας, του άνθρακα και πολλά άλλα. Ένα χρόνο αργότερα η κυβέρνηση της «Αλλαγής» του Α. Παπανδρέου τα τίναξε όλα στον αέρα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 08.10.2022