Skip to content

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι εφεξής τα ελληνικά διαβατήρια θα ισχύουν για δέκα χρόνια αντί για πέντε όπως μέχρι σήμερα. Ευθυγραμμιστήκαμε έτσι με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ. Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική διευκόλυνση για χιλιάδες πολίτες στην Ελλάδα και ιδίως στο εξωτερικό.

Επόμενο βήμα εκσυγχρονισμού θα ήταν να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης φωτογραφίας στο αστυνομικό τμήμα ή το προξενείο και να φωτογραφίζονται οι ενδιαφερόμενοι εκεί όπου εκδίδεται το διαβατήριο. Το θέμα το είχε αναδείξει ο Ανδρέας Δρυμιώτης τονίζοντας τον παραλογισμό: φωτογραφίζεται ο ενδιαφερόμενος από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τυπώνεται σε φωτογραφικό χαρτί η φωτογραφία, προσκομίζεται στην Αστυνομία ή το προξενείο όπου σκανάρεται και ξαναψηφιοποιείται σε χαμηλότερη ανάλυση και καταλήγει στο διαβατήριο. Η μέθοδος επιτρέπει κατά το σκανάρισμα ανεπίτρεπτες επεμβάσεις και άρα δεν είναι ασφαλής και πάντως είναι μια πρόσθετη δαπάνη και ένα πρόσθετο βήμα ταλαιπωρίας του πολίτη που πρέπει να καταργηθεί. Η φωτογράφιση πρέπει να γίνεται ψηφιακά στο αστυνομικό τμήμα ή το προξενείο. Αντίρρηση θα έχουν βέβαια οι φωτογράφοι. Αλλά τι να κάνουμε…;

Η «μη λογική» που ίσχυε για τα διαβατήρια ισχύει και για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης των ηλικιωμένων. Από την ηλικία των 65 ετών και έως τα 80 η ισχύς των ερασιτεχνικών αδειών οδήγησης είναι τρία έτη, ενώ από την ηλικία των 80 και μετά η ισχύς είναι δύο έτη. Στη Γερμανία οι άδειες οδήγησης ισχύουν για 15 χρόνια ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ της ηλικίας του κατόχου. Παλαιότερα οι άδειες στη Γερμανία ίσχυαν απεριορίστως. Τα 15 χρόνια επεβλήθησαν ως αποτέλεσμα ευρωπαϊκής οδηγίας.

Ενας ογδοντάρης στην Ελλάδα για να ανανεώσει την ισχύ της άδειας οδήγησης για δύο χρόνια πρέπει προηγουμένως να επισκεφτεί έναν νευρολόγο ή νευροψυχίατρο ή ψυχίατρο, έναν ωτορινολαρυγγολόγο, έναν παθολόγο και έναν οφθαλμίατρο! Με καθέναν από αυτούς πρέπει να κλείσει ραντεβού και να τους επισκεφτεί στο ιατρείο τους. Ο… ογδοντάρης! Δεν είναι μόνο τα λεφτά που ξοδεύει αλλά και ο χρόνος για να ικανοποιηθεί η σαδιστική προδιαγραφή του υπουργείου Μεταφορών. Η συνολική δαπάνη για την ανανέωση για δύο χρόνια (παράβολα, γιατροί, φωτογραφίες) είναι 160 ευρώ. Στη Γερμανία η ανανέωση για 15 χρόνια κοστίζει 24 ευρώ!

Αρμόδιος υπουργός για τη διάρκεια ισχύος των διαβατηρίων είναι ο κ. Θεοδωρικάκος. Για τον παραλογισμό να ισχύουν για πέντε χρόνια με μοναδικό αποτέλεσμα το ξάφρισμα και την ταλαιπωρία των πολιτών είχα γράψει δεκάδες φορές σε εφημερίδες και στο Διαδίκτυο. Το πρόβλημα επιτέλους αντιμετωπίστηκε.

Λιγότερες φορές, αλλά όχι λίγες, έχω γράψει για τη διάρκεια ισχύος των διπλωμάτων οδήγησης. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε αντίδραση της Διοίκησης, όπως άλλωστε δεν είχε υπάρξει αντίδραση για τα διαβατήρια, μέχρις ότου το ζήτημα λύθηκε. Αρμόδιος υπουργός για τη διάρκεια ισχύος και το κόστος ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης είναι ο υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής.
Η πρότασή μου στην κυβέρνηση είναι απλή: σε ό,τι αφορά την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης να αντιγράψει κατά γράμμα τη γερμανική διαδικασία.

Για να προλάβω τις συνήθεις ανόητες αντιρρήσεις του είδους: «Η πολιτεία πρέπει κάθε δύο χρόνια να ελέγχει με τέσσερις γιατρούς την ικανότητα του ογδοντάρη που θέλει να ΑΝΑΝΕΩΣΕΙ την άδεια οδήγησης», επισημαίνω ότι η ανανέωση σημαίνει ότι η πολιτεία μπορεί να έχει μητρώο με όλες τις παραβάσεις του ογδοντάρη και όλα τα ατυχήματα που προκάλεσε. Το συγκεκριμένο ιστορικό επιτρέπει τη λήψη έλλογης απόφασης για την ανανέωση ή μη και όχι η ταλαιπωρία όλου του πληθυσμού.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 30.07.2022

Back To Top