- Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα του Κώστα Καραμανλή;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κ. Καραμανλή, επειδή είναι πρωθυπουργός, είναι και δικό μας πρόβλημα. Η πραγματική οικονομία, όπως καθημερινά την αντιλαμβανόμαστε όλοι εμείς, έχει πρόβλημα. Τα δημόσια ταμεία έχουν πρόβλημα. Οι δαπάνες, οι σπατάλες, οι κλεψιές στο κράτος είναι εκτός ελέγχου. Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση η κυβέρνηση αντί να ελέγξει τις δαπάνες επιβάλλει δεξιά και αριστερά, νέους αλλοπρόσαλλους φόρους. Η προοπτική για το 2009 είναι ασφαλώς χειρότερη. Σε τι οδηγούν όλα αυτά; Εξανεμίζεται η εμπιστοσύνη προς τον κ. Καραμανλή και σκοτώνεται η ελπίδα για καλύτερο αύριο.
Συμπέρασμα: Το πρόβλημα του κ. Καραμανλή θα είναι η οικονομία. Το πρόβλημα γίνεται διπλό, αν σε αυτό προστεθεί η απώλεια της εμπιστοσύνης.
- Τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες από τη συνεδρίαση της Κ.Ε. της ΝΔ; Θεωρείτε ότι τέτοιου είδους κομματικές συνάξεις μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την κρίση;
Δεν ξέρω βέβαια τι πρέπει να περιμένουν οι πολίτες. Σε ό,τι με αφορά δεν περιμένω κάτι, αλλά ελπίζω να προκύψει ότι ο κ. Καραμανλής συνειδητοποιεί πραγματικά το πρόβλημα και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να το αντιμετωπίσει.
- Ρουσόπουλος κι Αλογοσκούφης: δύο πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με τον πρωθυπουργό που βάλλονται εκατέρωθεν. Πρέπει να τους διώξει ο κ. Καραμανλής; Κι αν ναι, έχει «πάγκο» η ομάδα για να τους αντικαταστήσει;
Δεν με ενδιαφέρει τόσο ο κ. Ρουσόπουλος. Αν ο κ. Καραμανλής θεωρεί ότι έχει άλλον καλύτερο εκπρόσωπο μπορεί ασφαλώς να αντικαταστήσει τον κ. Ρουσόπουλο. Πριν ασχοληθούμε με τον προπαγανδιστή του κυβερνητικού έργου καλό είναι να εξασφαλίσουμε την ποιότητα του ίδιου του έργου. Έτσι φθάνω στον κ. Αλογοσκούφη. Αν το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, υπεύθυνος είναι ο κ. Αλογοσκούφης. Πριν εκδηλωθεί η κρίση, τον περασμένο Ιούλιο, συνέστησα στον κ. Καραμανλή από τις στήλες της Καθημερινής να επανασυστήσει το Υπουργείο Οικονομικών και να το αναλάβει εξωκοινοβουλευτικός υπουργός. Συνέστησα επίσης να παραμείνει στο εναπομένον υπουργείο (μετά την απόσχιση του Υπ. Οικονομικών) ο κ. Αλογοσκούφης στο οποίο να προσαρτηθεί το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια πρότεινα και εξακολουθώ να προτείνω: Αυτοτελές Υπουργείο Οικονομικών (ταμία του κράτους) με εξωκοινοβουλευτικό υπουργό και Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με υπουργό τον κ. Αλογοσκούφη.
- Με την εμπειρία που έχετε στα οικονομικά, θεωρείτε αποτελεσματική την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης; Τι πρέπει να αλλάξει και κατά πόσον τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα ήταν επιβεβλημένα;
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ήταν να αφήνει ανεξέλεγκτη τη διαμόρφωση των δαπανών και να επιβάλλει όσους φόρους χρειάζονται για την κάλυψη των δαπανών αυτών. Την ίδια ακριβώς πολιτική με διαφορετικό περιτύλιγμα πρότεινε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου. Δεκάδες νέες συγκεκριμένες δαπάνες και καμιά συγκεκριμένη περικοπή δαπάνης. Το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο πολλοί φόροι.
Τι πρέπει να αλλάξει; Να δημιουργηθεί αυτοτελές Υπουργείο Οικονομικών με εξωκοινοβουλευτικό υπουργό (το επαναλαμβάνω επειδή είναι κρίσιμο). Στη συνέχεια να υπάρξει επαναξιολόγηση όλων ανεξαιρέτως των δαπανών του δημοσίου και μετά την αξιολόγηση αιματηρή περικοπή κάθε περιττής δαπάνης (είναι πάρα πολλές). Μετά τον περιορισμό των δαπανών θα ακολουθήσει περικοπή των φόρων ώστε να αποκτήσει δυναμισμό η οικονομία.
- Δημοσκοπήσεις: συγκυριακή πτώση της ΝΔ ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού προς όφελος του ΠΑΣΟΚ; Τι απ τα δύο συμβαίνει;
Δεν είμαι καλός αναλυτής των δημοσκοπήσεων. Εδώ και μήνες αδυνατούσα να καταλάβω γιατί εξακολουθεί να προηγείται η Νέα Δημοκρατία. Νόμιζα ότι έπρεπε να έχει πέσει πολύ πιο ενωρίς. Το ερώτημα είναι: Μπορεί να αλλάξει ξανά ο συσχετισμός; Ασφαλώς ναι, αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει για άλλη μια φορά να πείσει ότι δεν προτείνει αξιόπιστη πολιτική (θυμηθείτε τη στάση του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 16) ή αν η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της οικονομίας (οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της δεν δικαιολογούν αισιοδοξία).
- Μονή Βατοπεδίου: παραπλανήθηκαν οι Υπουργοί;
Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αττική οφείλουν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο μέχρι 31/10/2008 καταθέτοντας και τους σχετικούς τίτλους. Η Μονή Πεντέλης φέρεται να έχει στην ιδιοκτησία της τεράστιες εκτάσεις στην Πεντέλη. Τις δήλωσε; Με την ολοκλήρωση (αν και όταν) του Κτηματολογίου θα τακτοποιηθούν οι ιδιοκτησίες στο νομό Αττικής και θα ξέρουμε σε ποιον ανήκει κάθε σπιθαμή γης. Μετά λοιπόν την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην Αττική θα είναι δύσκολο να «παραπλανηθούν» Υπουργοί, εκτός αν επιθυμούν να παραπλανηθούν.
Αν λοιπόν το ΥΠΕΧΩΔΕ επιθυμούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει μια για πάντα το ζήτημα της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, θα μπορούσε να ζητήσει στις μονές και τις μητροπόλεις όλης της Ελλάδας να δηλώσουν στο Κτηματολόγιο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, όλη τους την ακίνητη περιουσία. Η διαδικασία στη συνέχεια θα ήταν η ίδια με εκείνη που ακολουθείται για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Με τον τρόπο αυτό θα είχαμε μια πρώτη εικόνα της έκτασης της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Πάνω σε αυτή την ιδιοκτησιακή εικόνα, πάλι το ΥΠΕΧΩΔΕ, θα τοποθετούσε τους χάρτες του χωροταξικού σχεδίου που μας λέει ότι ολοκλήρωσε. Έτσι εμείς αλλά και οι μονές και μητροπόλεις θα γνωρίζαμε τι επιτρέπεται να κάνουν στις ιδιοκτησίες τους.
Διαμαρτύρεται ο κ. Αλαβάνος για τα σχέδια της μονής Τοπλού. Τι προβλέπει το χωροταξικό για την περιοχή αυτή; Δεν θα έπρεπε το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει; Και αν όσα κάνει η μονή είναι σύμφωνα με το χωροταξικό (επαναλαμβάνω, αν είναι) τότε γιατί διαμαρτυρόμαστε;
Συμπέρασμα: Δεν είναι μόνον η απληστία που προκαλεί τα προβλήματα αλλά και το κρατικό αλαλούμ.
Συνέντευξη Στέφανου Μάνου στο City Press 25.09.2008