Skip to content

Τι είναι ο προϋπολογισμός; Είναι πρωτίστως μια προσπάθεια ν’ απεικονιστούν οι προβλεπόμενες κρατικές δαπάνες των επόμενων δώδεκα μηνών.  Από τις δαπάνες μπορεί κάποιος να συμπεράνει ποιες είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Μεγάλες αλλαγές στις δαπάνες (αν υπήρχαν) θα σήμαιναν μεγάλες αλλαγές στην ακολουθούμενη πολιτική. 

 

Τέτοιες μεγάλες αλλαγές δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό του 2009 και δεν υπήρξαν στους προηγούμενους προϋπολογισμούς της Ν.Δ. Ακόμη και η μετάβαση από το ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ. δεν  προκάλεσε αλλαγές στον προϋπολογισμό. Αν κάποιος μελλοντικός μελετητής εξετάσει τους προϋπολογισμούς της δεκαετίας που άρχισε το 2001 θα συμπεράνει ότι καταρτίστηκαν από την ίδια κυβέρνηση.

 

Εκτός από τις δαπάνες καταγράφονται στον προϋπολογισμό και τα χρήματα (οι φόροι) που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες για να μπορέσει το κράτος να ξοδέψει όσα λέει ότι θα ξοδέψει. 

 

Αν γνώριζαν οι πολίτες που πάνε τα λεφτά τους αμφιβάλλω ότι θα ήσαν πρόθυμοι να πληρώσουν τους φόρους που πληρώνουν (ακόμα και μετά τη φοροδιαφυγή). Για παράδειγμα, στη Φινλανδία που έχει το καλύτερο σύστημα κατώτερης και μέσης παιδείας αναλογεί ένας εκπαιδευτικός σε κάθε 18 παιδιά, ενώ σε εμάς με μέτριο σύστημα αναλογεί ένα εκπαιδευτικός σε κάθε 4 παιδιά (150.000 εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολεία και άλλοι 150.000 εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια για 1.200.000 μαθητές). Το 2009 το Υπουργείο Παιδείας θα προσλάβει περί τους 7.000 εκπαιδευτικούς όπως έκανε και το 2008.

 

Το δημόσιο χρέος τον Δεκέμβριο του 2003 ήταν 170 δις ευρώ και εφέτος θα φθάσει τα 260 δις. 

 

Γιατί; Διότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να περιορίσει τις σπατάλες και τις περιττές δαπάνες. Όπως η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει τις καταστροφές που προκάλεσε η λαϊκή έκρηξη των τελευταίων ημερών. Για τη τήρηση της έννομης τάξης χρειάζεται θαρραλέα και αποφασισμένη κυβέρνηση. Τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά χρειάζονται για τον περιορισμό της σπατάλης και της κλεψιάς. Τα δακρυγόνα δεν περιόρισαν τις καταστροφές και τις λεηλασίες, το αντίθετο ίσως. Έτσι και οι εισαγγελικές έρευνες δεν περιόρισαν τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος.

 

Προσοχή! Οι εμφανείς αδυναμίες της κυβέρνησης, που διαφημίστηκαν παγκοσμίως τις τελευταίες ημέρες, θα καταστήσουν ακόμη πιο δύσκολη τη χρηματοδότηση του δημόσιου χρέους. 

 

Ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια τίμια και ειλικρινή εξήγηση: Που είμαστε, και που θέλουμε να πάμε. Και τι πρέπει να κάνουμε για να πάμε εκεί που θέλουμε να πάμε. Και τι είναι και τι θα είναι το κόστος του να μείνουμε εκεί που είμαστε. 

 

Δημοσιεύτηκε στις 08.12.2008

Back To Top