Skip to content
kathimerini

Στις 23 Αυγούστου ο κ. Καραμανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ. υποσχέθηκε ότι, αν εκλεγεί εκ νέου πρωθυπουργός, θα αντιμετωπίσει επιτέλους το Ασφαλιστικό και δεσμεύτηκε να μην αλλάξει τα όρια ηλικίας, να μην αυξήσει τις εισφορές και να μη μειώσει τις συντάξεις.

Είπα τότε, με όσες γνώσεις αριθμητικής διαθέτω, ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με τον τετραγωνισμό του κύκλου. Θεωρώ ότι το Ασφαλιστικό είναι αδύνατον να εξυγιανθεί με τον πρωθυπουργικό περιορισμό ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας και το ύψος των εισφορών και συντάξεων. Παλαιότερα ο κ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφο για το Ασφαλιστικό, είπε ότι τέτοιες λύσεις-θαύματα μόνο ο Χριστός θα μπορούσε να τις εφαρμόσει. Αν όταν διαμορφώθηκαν τα όρια ηλικίας το προσδόκιμο ζωής ήταν Α χρόνια και σήμερα είναι Α+10 χρόνια, αυτό και μόνο το γεγονός δεν δικαιολογεί την επανεξέταση των ορίων;

Είναι για μένα φανερό, ότι αν επανεκλεγεί ο κ. Καραμανλής, δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με το Ασφαλιστικό (όπως άλλωστε δεν ασχολήθηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια) διότι οι αντίπαλοι του και τα συνδικάτα θα επικαλούνται συνεχώς και δικαίως τη δέσμευσή του.

Δεν είναι παράδοξο ότι ο κ. Παπανδρέου στην ανούσια τηλεμαχία επανέλαβε κατά λέξη τη δέσμευση του κ. Καραμανλή: Θα αντιμετωπίσει το Ασφαλιστικό και δεσμεύτηκε να μην αλλάξει τα όρια ηλικίας, να μην αυξήσει τις εισφορές και να μη μειώσει τις συντάξεις. Οταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος πού θα βρεθούν 120 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της «λύσης» του απάντησε γεμάτος αυτοπεποίθηση ότι… υπάρχουν τα λεφτά. Ναι, φαίνεται ότι κάπου υπάρχουν 120 δισ. ευρώ! Και δεν το ξέραμε! Η σωστή απάντηση του κ. Παπανδρέου έπρεπε να είναι: Θα ρωτήσω τον κ. Καραμανλή που δεσμεύτηκε πριν από εμένα που ως υπεύθυνος πρωθυπουργός θα έχει ήδη βρει τα λεφτά!

Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι, είτε εκλεγεί η Ν.Δ., είτε το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσουν να ασχοληθούν με το Ασφαλιστικό διότι και τα δύο κόμματα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις που δεν επιτρέπουν την επίλυσή του. Για άλλη μια φορά θα επαναλάβω ότι μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο κομμάτων (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) μπορεί να ακυρώσει τις αντιπαλότητες και τις δεσμεύσεις που εμποδίζουν την πρόοδο της Ελλάδας. Τέτοια συνεργασία θα προκύψει μόνο αν η ψήφος του ελληνικού λαού την προσεχή Κυριακή τα αναγκάσει.

Η απειλή του κ. Καραμανλή, ή εγώ ή ξανά εκλογές, μπορεί να τρομάξει μερικούς αφελείς αλλά είναι χωρίς αντίκρυσμα. Διότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται πια μόνο από τον κ. Καραμανλή σε ρόλο μονοκράτορα, αλλά από ένα ευρύτερο κύκλο προσώπων μέσα και έξω από το κόμμα του. Καθοριστικό ρόλο για τις εξελίξεις θα παίξει τότε και η θέληση του εκλογικού σώματος που προεξοφλώ ότι αντί για την περιπέτεια νέων εκλογών θα επιβάλλει τη συνεργασία. Κλείνω θυμίζοντας ότι ο κ. Καραμανλής ζήτησε πρόωρες εκλογές επικαλούμενος το εθνικό ζήτημα του προϋπολογισμού. Για να περάσει την τηλεοπτική του απειλή, λησμόνησε το εθνικό ζήτημα του προϋπολογισμού;

Back To Top