Skip to content

Καλά διασυνδεδεμένος επιχειρηματίας διηγείτο την περασμένη εβδομάδα ότι υπουργός της κυβέρνησης, του είπε ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει τη φαύλη διάταξη για το μαύρο ταμείο των εκδοτών και καναλαρχών είναι ότι το ζήτησε ο Μάνος.

Το πιστεύετε; Μπορεί να είναι έτσι;

Εγώ νομίζω πως ναι. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί, παρά τα όσα έγιναν γνωστά τον τελευταίο καιρό για μαύρα λεφτά, η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί σε ισχύ τη διάταξη που επιτρέπει στους εκδότες να έχουν «μαύρο ταμείο».

Αν έτσι σκέπτεται η κυβέρνηση, ίσως πρέπει να αλλάξω προσέγγιση όταν γράφω στην «Καθημερινή». Αντί να γράφω τι νομίζω ότι πρέπει να γίνει, θα γράφω το αντίθετο. Ετσι ίσως γίνει το αντίθετο από αυτό που ζητώ.

Αρχίζοντας από τη διάταξη για το μαύρο ταμείο των εκδοτών, προτείνω να επεκταθεί και να καλύπτει τις επιχορηγήσεις που πραγματοποιούν οι υπουργοί και γενικοί γραμματείς με λεφτά των ειδικών λογαριασμών. Συγκεκριμένα είναι σωστό να μπορεί ένας υπουργός ή εξουσιοδοτημένος από αυτόν να διαθέτει ποσοστό μέχρι 2% του συνόλου των επιχορηγήσεων χωρίς δικαιολογητικά. Με μια τέτοια διευκόλυνση ο κάθε υπουργός ή γενικός γραμματέας θα μπορεί να προλαβαίνει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις.

Προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των προμηθευτών του Δημοσίου που λαδώνουν για να κάνουν τη δουλειά τους, προτείνω στους διαγωνισμούς του Δημοσίου να προβλεφθεί ειδική μοριοδότηση για τις επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι λαδώνουν. Διότι είναι άδικο μια επιχείρηση όπως η Siemens που έχει δηλώσει ότι λαδώνει για να κάνει τη δουλειά της στην Ελλάδα να βρεθεί σε μειονεκτική θέση (λόγω υψηλότερου κόστους) σε σχέση με μια που δεν λαδώνει.

Με απόφαση του κ. Αλογοσκούφη, η αμοιβή των συμβολαιογράφων έχει ορισθεί σε 1,2% της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Επειδή το 2008 δεν προβλέπεται αύξηση των αντικειμενικών αξιών, όπως έγινε τα τελευταία χρόνια, προτείνω να αυξηθεί το ποσοστό 1,2% σε 1,5% (κατά μόλις 25%, ποσοστό πολύ μικρότερο από τις μέσες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των τελευταίων δύο ετών).

Θα περιορισθώ σε αυτές τις τρεις προτάσεις για να δω πώς θα λειτουργήσει η νέα μου προσέγγιση. Θα περιμένω και, αν δω ότι φέρνει αποτέλεσμα, σας υπόσχομαι ολόκληρο κατάλογο νέων προτάσεων.

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 04.03.2008

Back To Top