Skip to content

Οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος στην προσπάθεια τους να προσελκύσουν ψήφους υιοθέτησαν την εμβληματική φορολογική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 24% σε 13%.

Με άρθρο μου στα ΝΕΑ της Παρασκευής 10 Μαΐου, χαρακτήρισα την επιλογή αυτή ανόητη. Επειδή ένα μεγάλο μέρος του ΦΠΑ στην εστίαση καταβάλλεται από τους τουρίστες. Έκανα τον εξής πρόχειρο υπολογισμό: Περιμένουμε 30.000.000 τουρίστες. Μένουν 6 μέρες. Καταναλίσκουν 12 γεύματα. Πληρώνουν (τουλάχιστον) 10 ευρώ για κάθε γεύμα, δηλαδή συνολικά κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα 120 ευρώ. Στα 120 ευρώ προστίθενται 28,8 ευρώ (με ΦΠΑ 24%), με 13% ΦΠΑ προστίθενται 15,6 ευρώ. Συνεπώς με τη μείωση του ΦΠΑ ο μέσος τουρίστας θα ωφεληθεί 13,2 ευρώ και το Ελληνικό Δημόσιο θα χάσει 396 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Είναι αλήθεια ότι οι κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος κατάφεραν με αυτή τους τη φορολογική επιλογή να ενώσουν τους Έλληνες. Μπορεί συνήθως να τους δίχαζαν αλλά τώρα, λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, επέτυχαν το ακατόρθωτο. ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ομονοούν και συμφωνούν ότι είναι σωστό και επωφελές να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση.

Την επομένη του άρθρου μου, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Α Γεωργιάδης σχολίασε στο twitter ως εξής τις παρατηρήσεις μου: “με αυτή τη λογική κύριε Μάνο να πάμε τον ΦΠΑ 100%…εγώ νόμιζα ότι  ήσασταν κατά της υψηλής φορολογίας η οποία ούτως ή άλλως δημιουργεί  ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και επηρεάζει τις τελικές τιμές άρα και τον αριθμό των τουριστών.”

Δεν θα αποτολμήσω λογική ανάλυση της “λογικής” του σχολίου του κ. Γεωργιάδη. Παρατήρησα όμως ότι το σχόλιο του κ. Γεωργιάδη προκάλεσε μερικές εκατοντάδες σχόλια “φίλων” του και υποθέτω οπαδών της Νέας Δημοκρατίας που κοιταγμένα συνολικά δημιουργούν ανησυχία για το μέλλον.

Είμαι πράγματι κατά της υψηλής φορολογίας. Η φορολογία στην Ελλάδα, αντιπαραβαλλόμενη με όσα μας δίνει το κράτος ως αντίκρισμα είναι απαράδεκτα υψηλή. Οι εκατοντάδες φίλοι του κ. Γεωργιάδη που διαμαρτύρονται επειδή χαρακτήρισα ανόητη (όρος αδικαιολόγητα ήπιος) τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση παραβλέπουν τα εξής δεδομένα:

Το κράτος έχει ένα δοχείο στο οποίο μαζεύει φόρους, εισφορές, πρόστιμα, κλπ και πληρώνει μισθούς, συντάξεις, ασφάλεια, παιδεία, υγεία, κλπ.  Το 2009, επί Νέας Δημοκρατίας, κορυφώθηκε η ανεύθυνη διαχείριση: το κράτος ξόδευε λεφτά χωρίς να έχει. Δανειζόταν. Χρεοκοπήσαμε. Σταμάτησαν τότε να μας δανείζουν και επακολούθησαν τα μνημόνια. Δέκα χρόνια αργότερα έχομε επιτύχει να ξοδεύουμε όσα έχουμε και όχι περισσότερα.

Αυτό το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων δεν πρέπει με κανένα τρόπο να το ανατρέψουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τα μέτρα που εισηγείται για το 2019 δεν το ανατρέπει. Αλλά ούτε τώρα ούτε πριν έκανε οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη θα ήταν εκείνη που θα μπορούσε να συνεισφέρει πρόσθετα φορολογικά έσοδα χωρίς να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Η ανάπτυξη δεν θα έλθει από τη μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Πολλές. Υπάρχουν αρκετές που παρεμποδίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει έτσι τους πολλούς για τους οποίους τάχα κόπτεται ο κ. Τσίπρας.

Υπάρχουν όμως και δαπάνες που πρέπει να γίνουν και δεν γίνονται για να μη διαταραχθεί το ισοζύγιο εσόδων-εξόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα δαπάνες για την άμυνα που, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, είναι απολύτως επείγουσες. Δεν αναφέρομαι σε προμήθειες πανάκριβου κύριου υλικού όπως αεροπλάνα, φρεγάτες αλλά για σύγχρονα παρελκόμενα και πυρομαχικά που θα πολλαπλασιάσουν την ισχύ και αποτελεσματικότητα του υφιστάμενου κύριου υλικού. Τα 396 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνουν οι τουρίστες για ΦΠΑ στην εστίαση  θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες του ναυτικού για τορπίλες βαρέως τύπου των νέων Υ/Β σε ικανές ποσότητες ή/και  θα χρηματοδοτούσαν την προμήθεια συστημάτων αυτοπροστασίας των αρμάτων μάχης, αμφίβιων τεθωρακισμένων μεταφοράς πεζοναυτών και πολλά άλλα.

Όλα είναι θέμα επιλογών. Η κυβέρνηση επέλεξε να ενισχύσει την κατανάλωση και σε αυτό βρήκε σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στην εστίαση έκανε το πρόσθετο λάθος να απεμπολήσει ένα φόρο που δεν πληρώνει ο Ελληνικός λαός.

Η αντίδραση των φίλων του κ. Γεωργιάδη, οπαδών της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον δείχνει ότι δεν έχουν κατανοήσει τι συνέβη το 2009. Και αν δεν το έχουν καταλάβει, ο κίνδυνος είναι να επαναλάβουν τα ίδια λάθη. Χρεοκοπήσαμε το 2010. Δεν είναι απίθανο να χρεοκοπήσουμε εκ νέου. Πόσοι θα θελήσουν να μας βοηθήσουν αυτή τη φορά; Οι κίνδυνοι στο Αιγαίο και στην Κύπρο είναι μεγάλοι. Χρειαζόμαστε οικονομία παραγωγική, στήριγμα της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων της. Προϋπόθεση για όλα, να απεμπλακούμε από τον λαϊκισμό. Όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη.

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top