Skip to content
draxmi

Τα μέτρα που εξήγγειλε εκ μέρους της κυβέρνησης ο κ. Παπαντωνίου είναι ανεπαρκή. Τα έχει άλλωστε αναγγείλει πολλές φορές χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε συνέχεια. Τέσσερις φορές ματαίωσε την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Κρήτης, επειδή θα στενοχωριόντουσαν μερικές πασοκικές συντεχνίες. Γιατί να τον πιστέψουμε τώρα; Τον περασμένο Σεπτέμβριο, από το μακρινό Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα αποκρατικοποιήσει το λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια δεν έκανε τίποτε. Γιατί να τον πιστέψουμε τώρα;  Έτσι είναι όλα όσα είπε ο κ. Παπαντωνίου. Ανεπαρκή και αστεία.

Με τις ίδιες, διαψευδόμενες στην πράξη, εξαγγελίες, πρώτον δεν αποφύγαμε την υποτίμηση και δεύτερον δεν πείσαμε χθες την Νομισματική Επιτροπή, παρ’ ότι της το ζητήσαμε, να συμπεριλάβει στο ανακοινωθέν της ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει στην ΟΝΕ το 2001. Με άλλα λόγια, οι ίδιες εξαγγελίες δεν έπεισαν στο παρελθόν και δεν έπεισαν τη Νομισματική Επιτροπή. Δεν πείθουν και εμένα.

Το πρόβλημα έχει μια μόνο λύση. Να γίνουν πράξη όσα ανακοινώνονται.

Αλλά και αν γίνουν, η ανταγωνιστική και παραγωγική Ελλάδα δεν μπορεί  να δημιουργηθεί με την υποτίμηση και τα χλιαρά μέτρα του κ. Παπαντωνίου. Χρειάζονται πολύ περισσότερα. Συγκεκριμένα προτείνω:

  1. Την άμεση κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές. Με άλλα λόγια, αύριο να καταργηθούν τα μονοπώλια της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Ο.Α., των αστικών συγκοινωνιών.
  2. Την άμεση αποκρατικοποίηση της Εθνικής, Εμπορικής και Ιονικής Τράπεζας μέσω του χρηματιστηρίου, την πώληση πριν από το Πάσχα ενός πρόσθετου 20% του ΟΤΕ και την αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών και επενδυτών τόσο για τον ΟΤΕ, όσο και για την Ολυμπιακή. Αν καταργηθεί το μονοπώλιο του ΟΤΕ και της Ο.Α. δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχει στις επιχειρήσεις αυτές το δημόσιο.
  3. Την άμεση προώθηση δομικών αλλαγών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και της δημόσιας διοίκησης. Οι προτάσεις των διεθνών οργανισμών αλλά και του κ. Σπράου, στους τομείς αυτούς, είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
  4. Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι τέλους του χρόνου δεν θα φέρει κανένα νομοσχέδιο στη Βουλή που να προκαλεί  νέα δαπάνη.

Εάν δεν γίνουν αυτά, οι αγορές θα συνεχίσουν να δυσπιστούν, οι πιέσεις θα συνεχιστούν και η χθεσινή υποτίμηση δεν θα είναι η τελευταία.

Δυστυχώς, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται, η Ελλάδα δεν διαθέτει σήμερα πολιτική ηγεσία που να διαθέτει γνώση και τόλμη.

Back To Top