Skip to content

Στις 3 Νοεμβρίου έγραψα στο «Liberal» ένα σύντομο άρθρο με τίτλο «Τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος». Αφορμή για το άρθρο ήταν η επιχειρηματολογία του υπουργού κ. Πέτσα που είπε ότι είναι σωστό να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι τα rapid tests μια και τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος. Το να πληρώνει κανείς το rapid test από την τσέπη του είναι ένα επιπλέον κίνητρο για να κάνει το εμβόλιο. Eτσι πίστευαν ο κ. Πέτσας και η κυβέρνηση. Οι ανεμβολίαστοι δεν συγκινήθηκαν.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός των άνω των 60 είναι υποχρεωτικός και ότι οι παραβάτες θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα, μετά τις 16 Ιανουαρίου 2022.

Μολονότι η κυβέρνηση διαθέτει τα στοιχεία, έχει αποφασίσει ότι δεν πρέπει να ενημερώσει και εμάς, την κοινή γνώμη. Πόσοι είναι σήμερα, 11 Ιανουαρίου 2022, οι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα; Είναι περισσότεροι από 250.000; Πόσοι; Θα επιβάλει η κυβέρνηση 250.000 πρόστιμα των 100 ευρώ όπως ορίζει ο νόμος;

Σε άρθρο μου στο «Liberal» στις 3.11.2021 αναρωτήθηκα μήπως θα ήταν λογικό και αποτελεσματικό να ζητείται από ανεμβολίαστους που τυχόν νοσούν και καταλαμβάνουν νοσοκομειακές κλίνες ή κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να συμμετέχουν με ένα ποσοστό στη δαπάνη νοσηλείας τους. Στη λογική του κ. Πέτσα ότι τα πάντα στη ζωή έχουν ένα κόστος.

Μία εβδομάδα αργότερα η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι θα πάψει να καλύπτει τις δαπάνες νοσηλείας από COVID-19 των ανεμβολίαστων.

Τον περασμένο Απρίλιο έγραψα στα «ΝΕΑ», για πρώτη φορά, με την παρατήρηση πως στην Ελλάδα πεθαίνουν σημαντικά περισσότεροι απ’ ό,τι στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη (ανά εκατομμύριο κατοίκους) από COVID-19. Ζητούσα εξηγήσεις που όμως δεν μου δόθηκαν. Δύο επιστήμονες όμως, οι κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας, μελέτησαν και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει αυξημένη θνητότητα στην επαρχία που οφείλεται σε υπερφόρτωση του Συστήματος Υγείας. Δεδομένου ότι το 85% όσων νοσούν από COVID-19 στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστοι είναι εύκολο να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι ο περιορισμός των ανεμβολίαστων θα αύξανε τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών και θα έσωζε ζωές. Οι κ.κ. Λύτρας και Τσιόδρας είχαν εκτιμήσει ότι 1.500 συμπατριώτες μας δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους αν το ΕΣΥ δεν ήταν υπερφορτωμένο από ανεμβολίαστους.

Αν το να πληρώνουν οι ανεμβολίαστοι ένα ποσοστό του κόστους νοσηλείας τους θα αποδειχθεί επαρκές κίνητρο – υπόμνηση – εμβολιασμού δεν το γνωρίζω. Το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλό, θα είναι όμως υπόμνηση στον ασθενή και την οικογένεια του ότι συμμετέχει στη δαπάνη που η άρνησή του να εμβολιαστεί προκάλεσε. Δαπάνη που δεν μετριέται σε ευρώ αλλά σε ζωές, όπως έδειξε η μελέτη των δύο καθηγητών.
Γι’ αυτό θα ήταν νομίζω σκόπιμο να αρχίσει να χρεώνεται η νοσηλεία των ανεμβολίαστων, αρχικά με χαμηλό ποσοστό της δαπάνης (π.χ. 1%), που θα βαίνει αυξανόμενο ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Στο Facebook και στο Twitter όπου είχα τολμήσει να αναρωτηθώ μήπως θα έπρεπε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρεώνεται η νοσηλεία των ανεμβολίαστων δέχθηκα δεκάδες αρνητικά σχόλια με μια ποικιλία επιχειρημάτων. Παραθέτω ένα εξαιρετικά δημοφιλές αν κρίνω από το πόσες φορές επανελήφθη μαζί με τα ορθογραφικά του:

Ε.Ρ.: «Εχετε διαβάσει το Σύνταγμα? Γνωρίζεται ποια είναι τα δικαιώματα του Ελληνα πολίτη? Του ασφαλισμένου πολίτη? Τον πολίτη που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες? Ντροπή είστε και μεγάλος άνθρωπος θ έπρεπε να είστε ποιο προσεκτικός σε αυτά που γράφεται… Γιατί γράφεται μ@@@@@».

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 11.01.2021

Back To Top