Skip to content
parliament

Η ΝΔ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση να εξουδετερώσει τη διαπλοκή πλουσίων επιχειρηματιών με τα ΜΜΕ και την κυβέρνηση.

Το πέτυχε; Όχι βέβαια!

Τι άλλαξε τα τελευταία 3,5 χρόνια; Τίποτε, εκτός από την ίδια τη ΝΔ, που δεν ενδιαφέρεται πια για τη διαπλοκή.

Τη βολεύει; Τα βρήκαν;

Σας θυμίζω ότι 6 φορές έχω καταθέσει τροπολογία ζητώντας να καταργηθεί αμέσως το μαύρο χρήμα που δικαιούνται να διακινούν οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Το μαύρο χρήμα ξεπερνά τα 20 εκ. Ευρώ το χρόνο. Και όμως προσωπικά ο κ. Καραμανλής και ο κ. Αλογοσκούφης αρνούνται να θίξουν το φαύλο αυτό δικαίωμα. Ερωτώ γιατί;

Γιατί είναι σωστό να μπορούν – με το νόμο!- οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ να λαδώνουν; Να εξαγοράζουν συνειδήσεις; Να πληρώνουν μισθούς σε μεγαλόσχημους τηλεπαρουσιαστές κάτω από το τραπέζι;
Ερωτώ τη ΝΔ γιατί το θεωρεί σωστό!

Τον περασμένο Φεβρουάριο συζητήσαμε το νομοσχέδιο του κ. Ρουσόπουλου για την κατανομή της κρατικής διαφήμισης. Αναρωτήθηκα τότε αν συντάκτης του νομοσχεδίου ήταν κάποιος γραφειοκράτης Σοβιετικού Υπουργείου. Διαπιστώνω σήμερα ότι ο Σοβιετικός γραφειοκράτης έχει μονιμοποιηθεί στο Υπουργείο Τύπου και συνεχίζει με αμείωτο ζήλο τη δουλειά του. Για να διαπιστώσετε την ποιότητα και το βάθος της δουλειάς του συνιστώ να διαβάσετε και ξαναδιαβάσετε με προσοχή το άρθρο 4 του νομοσχεδίου.

Αναφέρει ο συντάκτης του ν/σ στην αιτιολογική έκθεση ότι το «αδιέξοδο στο χώρο των ΜΜΕ οφείλεται κυρίως στις γραφειοκρατικές και πολύπλοκες διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί» και προχωρεί ακάθεκτος στη θεραπεία της πάθησης με περισσότερη γραφειοκρατία και πιο πολύπλοκες διαδικασίες!

Πρέπει να είναι οπαδός της εναλλακτικής ιατρικής ο σοβιετικός γραφειοκράτης του Υπουργείου Τύπου. Το λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη ορίζει την ομοιοπαθητική ως τη θεραπευτική αγωγή, κατά την οποία προκαλούνται στον άρρωστο συμπτώματα όμοια με τα χαρακτηριστικά της παθήσεως.

Τη γνώμη μου για το τι πρέπει να γίνει στο χώρο των ΜΜΕ την εξέφρασα με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή. Ο κανονισμός της Βουλής δεν μου δίδει τον απαιτούμενο χρόνο να την εκφράσω εδώ. Καταθέτω συνεπώς το κείμενο του άρθρου και εκφράζω την ελπίδα ότι ο πρόεδρος θα συμφωνήσει να περιληφθεί ολόκληρο στα πρακτικά.

Το πρόβλημα των ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν είναι η συγκέντρωση με την οποία υποτίθεται ότι ασχολείται το νομοσχέδιο, αλλά η υπερβολική διασπορά. Καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν έχει τόσες οικονομικές εφημερίδες όσες έχουμε εμείς. Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές. Ο μεγάλος αριθμός εφημερίδων σε συνδυασμό με τον φθίνοντα αριθμό αναγνωστών δημιουργεί ασθενή οικονομικά φύλλα που καταφεύγουν σε κάθε είδους “κόλπα” για να επιζήσουν. Αλλά και τα κανάλια είναι περισσότερα από όσα σηκώνει η αγορά. Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν είναι απόδειξη ότι «κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Το μόνο που χρειαζόμαστε σε αυτή τη φάση είναι να είναι απολύτως διαφανής η διαχείριση των ΜΜΕ και η προέλευση των χρημάτων τους. Ούτε βασικοί μέτοχοι, ούτε άλλοι “έξυπνοι” περιορισμοί. Ο ελεύθερος ανταγωνισμός, αλλά χωρίς μαύρα λεφτά, χωρίς στρεβλωτικά προνόμια, χωρίς αγγελιόσημο θα συμβάλλει στην άνοδο της συνολικής ποιότητας των ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο δυστυχώς ασχολείται μόνον επιδερμικά με το μέλλον και τις επερχόμενες τεχνολογικές αλλαγές. Μολονότι ο κ. Καραμανλής εξορκίζει συστηματικά το χθες, ασχολείται σχεδόν μόνο με αυτό. Η νοοτροπία που διέπει το νομοσχέδιο δεν είναι πως θα διευκολυνθεί η έλευση του μέλλοντος, η έλευση των νέων τεχνολογιών, αλλά πως θα παραταθεί η ζωή του χθες. Όπως ακριβώς θα σκεπτόταν ο σοβιετικός γραφειοκράτης.

Λυπάμαι τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας που αισθάνονται υποχρεωμένοι να ψηφίσουν ένα νομοσχέδιο τελείως ξένο προς τις διακηρύξεις του κόμματος τους.

Back To Top