Skip to content

«Σσσς…, μη μιλάτε, έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη», είναι η φράση που αποδίδει καλύτερα την κυβερνητική πολιτική απέναντι σε όλες τις «περίεργες» υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη. Πρόσφατα παραδείγματα, η υπόθεση των δομημένων ομολόγων και η υπόθεση Siemens. Η αλήθεια είναι ότι η κυβερνητική πολιτική δεν είναι καινούργια, αποτελεί συνέχεια της πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης. Το παράδοξο όμως είναι ότι η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή κέρδισε τις εκλογές καυτηριάζοντας την πολιτική αυτή. Υποσχέθηκε να είναι αμείλικτη απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς. Το «αμείλικτη» στην πράξη έγινε «αμήχανη» ή κάτι χειρότερο.

Οταν έγιναν γνωστές στην κοινή γνώμη (οι κρατικές αρχές τις ήξεραν από καιρό αλλά παρέμειναν… εχέμυθες και πολύ γρήγορες αρχειοθέτριες) οι παράμετροι της υπόθεσης Siemens, υποστήριξα πως θα έπρεπε να δηλώσει το Ελληνικό Δημόσιο ότι εφ’ εξής αποκλείει από τις προμήθειες του Δημοσίου τη Siemens. Μέχρις ότου μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί.

Το σκεπτικό μου ήταν ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιτρέπεται να συναλλάσσεται με μια επιχείρηση που δηλώνει ότι δωροδοκεί τους εκπροσώπους του και τους λειτουργούς του. Η κυβέρνηση ουδέν έπραξε: «Εχει επιληφθεί η δικαιοσύνη!»

Το επιχείρημα που κυκλοφόρησε ήταν ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η Siemens όσο δεν γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι αποδέκτες των χρημάτων. Μπορεί δηλαδή, ατιμώρητα, να λέει κάποιος ό,τι θέλει σε βάρος των εκπροσώπων και λειτουργών του Ελληνικού Δημοσίου όσο δεν τους κατονομάζει. Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει αντίρρηση να συναλλάσσεται με επιχειρήσεις, οι εκπρόσωποι των οποίων δηλώνουν ότι στην Ελλάδα λαδώνουν τα κόμματα, τους πολιτικούς, τους δημόσιους λειτουργούς και ποιος ξέρει ποιους άλλους. Η «αμείλικτη» στάση του κ. Καραμανλή απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς αποκτά πραγματικά πρωτόγνωρο νόημα!

Μου δημιουργείται η εντύπωση ότι η κυβέρνηση φοβάται μήπως μια σκλήρυνση της στάσης της απέναντι στη Siemens της δημιουργήσει προβλήματα. Μα είναι δυνατόν να εκβιάζεται η στάση της κυβέρνησης από μια επιχείρηση, έστω και πολύ μεγάλης; Μήπως φοβάται η κυβέρνηση να δυσαρεστήσει τη γερμανική κυβέρνηση; Τέτοια και χειρότερα ερωτήματα γεννά η στάση της κυβέρνησης.

Δεν γνωρίζω τις μεθόδους και πρακτικές της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Από τον ημερήσιο Τύπο πληροφορούμαι ότι ο ανακριτής κ. Αθανασίου έχει αναλάβει την υπόθεση Siemens. Ποια είναι όμως για τον κ. Αθανασίου η υπόθεση Siemens; Πάλι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, ο κ. Αθανασίου εξετάζει μόνο τις προμήθειες του ΟΤΕ.

Την περασμένη εβδομάδα άρχισε στο Μόναχο η δίκη ενός μεγάλου στελέχους της Siemens που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις δωροδοκίες. Αρκετές εφημερίδες έστειλαν τους δημοσιογράφους τους να παρακολουθήσουν τη δίκη. Η Ελληνική Δικαιοσύνη έχει στείλει δικό της εκπρόσωπο; Η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει εκπρόσωπό της να παρακολουθήσει τι λέγεται στη δίκη; Οι δημοσιογράφοι μας πληροφορούν ότι ήδη από τις πρώτες ημέρες της δίκης γίνεται συνεχής αναφορά στην Ελλάδα. Για πολιτικούς, πολιτικά κόμματα, για τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τις Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν έπρεπε να τα ξέρει αυτά η Ελληνική Δικαιοσύνη; Δεν έπρεπε να ξέρει τι λέγεται για τις προμήθειες του ΟΣΕ και των Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν έπρεπε χωρίς καθυστέρηση να καλέσει όσους τα λένε να της δώσουν εξηγήσεις;

Φανταστείτε πώς θα ενεργούσε η κυβέρνηση αν δεν υπήρχε η διαβεβαίωση του κ. Καραμανλή, ότι η κυβέρνησή του είναι «αμείλικτη» απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς. Θα… απένειμε μεγαλόσταυρο στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens επειδή είχε το σθένος να μην αποκαλύψει στο γερμανικό δικαστήριο ποιους λάδωσε;

Είναι νομίζω ζήτημα κοινής λογικής και απλής ηθικής. Να σταλεί αμέσως στο Μόναχο δικαστικός που θα παρακολουθήσει τη δίκη και να αποκλειστεί η Siemens από τις προμήθειες του Ελληνικού Δημοσίου μέχρις ότου μάθουμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Αν βέβαια η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή επιθυμεί να εξαφανιστούν οι σκιές.

 

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 03.06.2008

Back To Top