Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου ο Γιάννης Πρετεντέρης έγραψε στα «ΝΕΑ» και εγώ αντιγράφω: «Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές. Πιθανώς μέσα στο 2022 – αν και ο Πρωθυπουργός μιλάει για το τέλος της τετραετίας (Ιούλιος 2023).
Ξέρουμε όμως με βεβαιότητα δύο απλά πράγματα.
Πρώτον, ότι θα γίνουν με απλή αναλογική.
Δεύτερον, ότι (λόγω απλής αναλογικής) μια ενδεχόμενη κυβέρνηση θα προκύψει μετεκλογικά μόνο από ένα σχήμα συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών κομμάτων.
Αν δεν προκύψει κυβέρνηση, θα έχουμε πάλι εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που χρησιμοποιήθηκε σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Αυτά είναι λίγο ή πολύ δεδομένα. Αλλά όχι μόνο αυτά.
Ξέρουμε επίσης ότι η ΝΔ, που σύμφωνα με όλα τα έως τώρα προγνωστικά θα είναι κατά πάσα πιθανότητα πρώτο κόμμα, δεν ενδιαφέρεται για καμία κυβερνητική συνεργασία. Ούτε προς τα δεξιά της (Ελληνική Λύση), ούτε προς το κέντρο (ΚΙΝΑΛ).
Θα επιδιώξει νέες εκλογές για να κατακτήσει την αυτοδυναμία (δήλωση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, Σεπτέμβριος 2021)».
Με ερέθισε η λέξη βεβαιότητα συνδυασμένη με ανθρώπινα και όχι φυσικά φαινόμενα. Ξέρουμε για παράδειγμα με βεβαιότητα ότι ένα μήλο πέφτει από το δέντρο στη γη ακολουθώντας τους νόμους της βαρύτητας. Οτι θα γίνουν όμως εκλογές με απλή αναλογική με βεβαιότητα δεν εξαρτάται από νόμους της φύσης, αλλά από νόμο της Βουλής που μπορεί να αλλάξει με την ψήφο 200 βουλευτών.
Αν γίνουν εκλογές με απλή αναλογική θα ακολουθήσει μια σύντομη (δίμηνη+) περίοδος «σορολόπ», όπως σωστά την περιγράφει ο κ. Πρετεντέρης, έως ότου γίνουν ξανά εκλογές με ενισχυμένη αναλογική για την ανάδειξη μονοπαραταξιακής κυβέρνησης.
Το ερώτημά μου προς τους αναγνώστες όλων των κομματικών αποχρώσεων είναι αν τους συμφέρει να παρακάμψουμε την περίοδο «σορολόπ» και να πάμε απευθείας εκεί που θα καταλήξουμε. Σε εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
Μπορεί οι πολλοί, οι φτωχοί, οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι να μη δυσκολεύονται να κατανοήσουν ότι το «σορολόπ» θα τους ζημιώσει, αλλά οι λίγοι, οι βουλευτές και οι διαπλεκομένοι θα στενοχωρηθούν. Το «σορολόπ» τούς ευνοεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, ηλιθίως κατά τη γνώμη μου, τον νόμο της απλής αναλογικής. Για να βλάψει τη Νέα Δημοκρατία. Για να επιστρέψει στην εξουσία σε συνασπισμό με άλλα κόμματα. Αλλά σύμφωνα με διαδοχικές μετρήσεις της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει καθηλωμένος σε χαμηλά ποσοστά και πολλά από τα μικρότερα κόμματα κρατούν σαφείς αποστάσεις από αυτόν. Είναι, για να θυμηθώ τον κορωνοϊό, σαν ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει προσβληθεί και οι άλλοι τον θέλουν σε καραντίνα, δεν θέλουν να τον ακουμπήσουν.
Ο κ. Τσίπρας καθιέρωσε στο διεθνές λεξιλόγιο τη λέξη kolotoumba σε αναγνώριση της ευκολίας του να αναιρεί προηγούμενες θέσεις του όταν διαπίστωνε ότι έτσι τον συμφέρει.
Είμαι της γνώμης ότι για τις επόμενες εκλογές συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ η καθιέρωση της ενισχυμένης αναλογικής, του νόμου που θα ισχύσει στις μεθεπόμενες αφού μεσολαβήσει το «σορολόπ».
Δεν είμαι εκλογολόγος, αλλά θα προσπαθήσω να απαριθμήσω γιατί συμφέρει τον κ. Τσίπρα η καθιέρωση της ενισχυμένης για τις επόμενες εκλογές: 1) Ο κ. Τσίπρας θα χάσει μια εκλογή και όχι δύο. 2) Η ενισχυμένη ευνοεί τη συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων γύρω από τους ισχυρούς πόλους, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα ευνοήσει τα μικρότερα κόμματα ούτε τη δημιουργία νέων που θα ροκανίσουν τις ψήφους των ισχυρών. Η kolotoumba του κ. Τσίπρα, αν την κάνει, όπως και η προηγούμενη, θα είναι θετική για την Ελλάδα που θα αποφύγει τη διαλυτική περίοδο του «σορολόπ» σε μια περίοδο που πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τα μυαλά μας για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την τουρκική απειλή και όλα τα άλλα χρονίζοντα προβλήματα που μας κρατάνε στάσιμους. Το μήλο πέφτει στη γη με βεβαιότητα, αλλά οι εκλογές θα γίνουν με όποιο σύστημα αποφασίσει η Βουλή με 200 ψήφους.
Δημοσιέυτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» 06.11.2021