Skip to content

Οταν γράφω στην εφημερίδα δεν ξέρω βέβαια ποιος θα με διαβάσει. Γράφω για όλους. Προσπαθώ να είμαι λογικός και απλός. Τα πολύπλοκα είναι συνήθως απόδειξη ότι ο συγγραφέας δεν γνωρίζει ή δεν κατανοεί πλήρως το θέμα με το οποίο καταπιάνεται.

Το σημερινό άρθρο αποτελεί εξαίρεση. Δεν είναι δυσνόητο. Κάθε άλλο. Απευθύνεται όμως σε ειδικό αναγνωστικό κοινό. Ελπίζω να διαβαστεί από την ιεραρχία και τους διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών, της ΑΑΔΕ και τους δικαστές του ΣτΕ. Από όλους τους παραπάνω έχω παράπονα.

Την περασμένη Κυριακή, στην «Καθημερινή», δημοσιεύτηκε άρθρο του Νίκου Ρουσάνογλου με τίτλο «Ακριβότερο το Κουκάκι από την Εκάλη». Στο άρθρο παρατίθενται οι μέσες τιμές ενοικίασης σε 31 περιοχές της πρωτεύουσας σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία ερευνών αγοράς από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα με βάση τα στοιχεία της έρευνας και θα παρακαλέσω το ειδικό αναγνωστικό κοινό που φιλοδοξώ να με διαβάσει να παρακολουθήσει τον συλλογισμό:

Η μέση τιμή ενοικίασης φέτος στο Κολωνάκι διαμορφώνεται σε 10,5 ευρώ/τ.μ., από 9,0 ευρώ/τ.μ. το 2018 (αύξηση 16,6%). Ακολουθούν (εύκολοι) δικοί μου πολλαπλασιασμοί: Ενα διαμέρισμα στο Κολωνάκι π.χ. 120 τ.μ. ενοικιάζεται φέτος προς 120 x 10,5 = 1.260 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.260 x 12 = 15.120 ευρώ ετησίως.

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου προσδοκά μια συντηρητική απόδοση 5% στο επενδεδυμένο κεφάλαιό του (πριν από τους φόρους). Συνεπώς, το ακίνητο των 120 τ.μ. στο Κολωνάκι που παράγει 15.120 ευρώ ενοίκια ετησίως αξίζει 15.120/0,05 = 302.400 ευρώ ή 2.520 ευρώ/τ.μ.

Αυτή έπρεπε να είναι το 2020 η αντικειμενική αξία στο Κολωνάκι. Αλλά δεν είναι. Είναι 4.000 ευρώ/τ.μ. Αμετάβλητη εδώ και τέσσερα χρόνια. Απόδειξη της οκνηρίας και της ανικανότητας της διοίκησης να προσαρμοστεί στη μεταβαλλόμενη πραγματικότητα. Απόδειξη όμως και της ανικανότητας του ΣτΕ να επιβάλει κανόνες ευθυδικίας στην απονομή δικαιοσύνης. Για παράδειγμα, το ΣτΕ δεν υποχρεώνει τη διοίκηση να αποδείξει ποια στοιχεία χρησιμοποίησε και ποια έκρυψε για να κατασκευάσει αυθαίρετα τις αντικειμενικές αξίες που ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και προκαταλήψεις των κυβερνώντων.

Στο Κολωνάκι, σύμφωνα με τον διαφανή υπολογισμό που μόλις έκανα (στηρίχθηκε στα διαχρονικά στοιχεία ερευνών αγοράς από το δίκτυο μεσιτικών γραφείων RE/MAX), η αντικειμενική αξία για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ είναι 4.000 ευρώ/τ.μ., ενώ θα έπρεπε να είναι 2.520 ευρώ/τ.μ. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει αντικειμενική αξία για το Κολωνάκι 1,6 φορά μεγαλύτερη από το κανονικό.

Στο Παλαιό Ψυχικό το μέσο ενοίκιο σύμφωνα με την έρευνα ήταν 9,3 ευρώ/τ.μ., οπότε με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία προκύπτει ότι η αντικειμενική αξία έπρεπε να είναι 2.208 ευρώ/τ.μ. Αλλά το υπουργείο Οικονομικών, ως άλλος αδίστακτος ληστής, έχει ορίσει αντικειμενική τιμή για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου 8.000 ευρώ/τ.μ., 3,6 φορές περισσότερο από το κανονικό. Τι δεν μπορεί να κατανοήσει το ΣτΕ;

Στην Εκάλη το μέσο ενοίκιο είναι 6,4 ευρώ/τ.μ., γεγονός που οδηγεί σε διαμόρφωση αντικειμενικής αξίας 1.536 ευρώ/τ.μ., αλλά οι ληστές του υπουργείου Οικονομικών έχουν ορίσει τιμή 4.450 ευρώ/τ.μ., 2,9 φορές περισσότερο από το κανονικό. Τι δεν μπορεί να κατανοήσει το ΣτΕ;

Στο Γαλάτσι η κατάσταση εξομαλύνεται. Η αντικειμενική αξία του υπουργείου Οικονομικών είναι μεγαλύτερη από εκείνη που προκύπτει από τον υπολογισμό μου κατά μόλις 100 ευρώ. Το ίδιο και στην Καστέλλα.

Ο υφυπουργός κ. Πέτσας, αναλύοντας στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ κ. Αυτιά (13/9) τα μέτρα που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, είπε ότι πρόκειται για ένα πακέτο 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει μια ώθηση στην ελληνική οικονομία πάνω από πέντε μονάδες του ΑΕΠ! Και συμπλήρωσε: «Είναι τεράστια νούμερα, που δείχνουν ότι δεν υπάρχει καμία ιδεολογική αγκύλωση και πως το μόνο που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός είναι το συμφέρον της χώρας και η στήριξη του κόσμου της εργασίας, της ελληνικής κοινωνίας».

Πριν από δύο χρόνια το ΙΟΒΕ (το ΙΟΒΕ θυμίζω ότι είναι ο βασικός πυλώνας της μελέτης Πισσαρίδη) είχε δημοσιεύσει μια μελέτη η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα προκαλούσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Τα έσοδα από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ των ιδιωτών είναι λιγότερα από 400 εκατ. ευρώ, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,7% είναι παραπάνω από 1.250 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι για μια κυβέρνηση που δεν έχει ταξική χροιά και άλλες ιδεολογικές αγκυλώσεις η απόφαση να θυσιάσει 400 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα για να επιφέρει αύξηση ΑΕΠ 1.250 εκατ. ευρώ δεν απαιτεί πολλή σκέψη. Εκτός βέβαια αν κυριαρχεί η ιδεολογική αγκύλωση που τόσο θέλει ο κ. Πέτσας να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχει.

Το γεγονός είναι, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα και οι αριθμοί, ότι υπάρχει όχι μόνο ιδεολογική αγκύλωση, αλλά αθεράπευτη ανικανότητα. Τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών θα αναρτήσει καθυστερημένα τους πίνακες των υποχρεώσεών μας σε ΕΝΦΙΑ και –με τη νοοτροπία του δυνάστη που δεν εννοεί να αποβάλει– θα απαιτήσει να τσακιστούμε να πληρώσουμε μέχρι το τέλος του μήνα τις αυθαίρετες και εξωφρενικές υποχρεώσεις ΕΝΦΙΑ με τη βεβαιότητα ότι θα έχει την πλήρη διά της αδράνειας και καθυστέρησης κάλυψη του ΣτΕ.

Δημοσιεύτηκε στη Καθημερινή 22.09.2020

Back To Top