Skip to content
Τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 07.00 υποδέχτηκα τη «Μήδεια» που προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης και της θέρμανσης στο σπίτι μου στην Εκάλη και σε χιλιάδες άλλα σπίτια των Βορείων Προαστίων. Την επομένη η «Μήδεια» προκάλεσε και διακοπή της υδροδότησης. Η ιδιωτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την υδροδότηση μου εξήγησε ότι είχε χαλάσει η γεννήτριά τους. Τριάντα ώρες αργότερα η υδροδότηση αποκαταστάθηκε. Το ηλεκτρικό επανήλθε την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στις 18.00, 107 ώρες μετά την αρχική διακοπή. Δεν ήμουν ο τελευταίος. Υπήρξαν άλλοι χωρίς ρεύμα μέχρι τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα μετά την πρώτη χιονόπτωση της «Μήδειας». Αναφέρομαι στα Βόρεια Προάστια για τα οποία έχω κάποια πληροφόρηση. Ενδεχομένως άλλα σημεία, πιο απομακρυσμένα, να έχουν ακόμη προβλήματα.
Το γεγονός ότι αναφέρθηκα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης και συνεπώς της θέρμανσης στο Twitter έδωσε τροφή σε δεκάδες χαιρέκακα σχόλια. Ηταν ασυγκράτητη η χαρά πολλών διότι ο «Μάνος» κρύωνε στην Εκάλη. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι με ένα απλό τουίτ μου μπορώ να προκαλέσω χαιρέκακη ευτυχία σε τόσους πολλούς που πλήττονται σήμερα από τον κορωνοϊό, τα λοκντάουν, την ανεργία κ.ά.
Με άλλο τουίτ μου θύμισα ότι το 1978-79 ως υφυπουργός Δημοσίων Εργων ανάγκασα όλες τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) να συνεργαστούν και να τοποθετήσουν όλα τους τα καλώδια και σωληνώσεις σε κοινό υπόγειο κανάλι στην Πλάκα ώστε να προστατευτούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια από τις συνεχείς καταστρεπτικές επεμβάσεις των εταιρειών αυτών. Το τουίτ αυτό άνοιξε τη συζήτηση για υπογειοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων προκειμένου να αποφευχθούν μελλοντικές ζημιές από χιονοπτώσεις και καλοκαιρινές φωτιές.
Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι η εταιρεία που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι αποκλειστικά αρμόδιος για τα καλώδια που έρχονται στο σπίτι μας. Ο μετρητής στο σπίτι μας ανήκει στον ΔΕΔΔΗΕ. Διαβάζει τον μετρητή ο ΔΕΔΔΗΕ και ενημερώνει τον πάροχό μας (ΔΕΗ ή ΗΡΩΝ ή κάποιον άλλο) που μας κόβει τον λογαριασμό.
Αν κοπεί ένα καλώδιο, αποκλειστικά υπεύθυνος να αποκαταστήσει τη ζημιά είναι ο ΔΕΔΔΗΕ. Χωρίς καμιά αμφιβολία υπεύθυνος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο είναι ο ΔΕΔΔΗΕ και κανένας άλλος.
Γιατί κόπηκαν καλώδια στα Βόρεια Προάστια; Από δική μου παρατήρηση, από την πτώση πεύκων ή κλαδιών πεύκων. Μπορούσαν να προβλεφθούν; Σε μερικές περιπτώσεις ναι, σε άλλες όχι. Ποιος έπρεπε να τα κόψει; Ο δήμος μάλλον. Πάντως όχι ο παρόδιος ιδιοκτήτης που θα υποστεί τις συνέπειες της ζημιάς, αλλά δεν δικαιούται να αγγίξει ένα πεύκο αν προηγουμένως δεν υποστεί σοβαρή γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Σήμερα, 25 Φεβρουαρίου, ο δήμος δεν έχει ακόμη κόψει τα δέντρα που έπεσαν και προκάλεσαν τις ζημιές ούτε έχει αποκαταστήσει τον φωτισμό στον δρόμο. Το βράδυ επικρατεί σκοτάδι και στο σκοτάδι μπορεί κάποιος να πέσει σε έναν πεσμένο κορμό.
Ο ΔΕΔΔΗΕ ανήκει εξ ολοκλήρου στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ελέγχεται από το κράτος το οποίο διορίζει την ηγεσία του. Η ΔΕΗ χρειάζεται λεφτά και γι’ αυτό προσπαθεί να πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ με την ελπίδα ότι θα εισπράξει περίπου 1,5 δισ. ευρώ. Η ΔΕΗ θα πουλήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά θα διατηρήσει το μάνατζμεντ. Το μάνατζμεντ που «κατάφερε» να κρατήσει τα Βόρεια Προάστια στο σκοτάδι και στο κρύο για μία εβδομάδα εξαιτίας της πτώσης πεύκων. Δυσκολεύομαι να καταλάβω τη λογική της κατά 49% ιδιωτικοποίησης και διατήρησης του μάνατζμεντ. Θα ήταν καλύτερο να δανειστεί η ΔΕΗ.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια έξυπνη και σύγχρονη εταιρεία διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας απολύτως απεξαρτημένη από τη ΔΕΗ (μια και η ΔΕΗ είναι ένας από τους πελάτες του δικτύου) και μια ισχυρή κρατική εποπτική αρχή που θα παρακολουθεί το πώς λειτουργεί η μονοπωλιακή εταιρεία διανομής. Είτε ανήκει στη ΔΕΗ είτε σε ιδιώτες. Διότι σας ερωτώ: Ποια αρχή θα ελέγξει τις επιδόσεις του ΔΕΔΔΗΕ; Είδατε κάποιον να ζητεί τα στοιχειώδη; Να καταγραφούν π.χ. και να δημοσιοποιηθούν τα μέτρα καλωδίου που τοποθέτησε σε κάθε δήμο ο ΔΕΔΔΗΕ ανά ημέρα από 15/2 μέχρι 25/2.
Δύο λόγια για την υπογειοποίηση. Θα ήταν λάθος να νομιστεί ότι η υπογειοποίηση αφορά μόνον τα καλώδια του ΔΕΔΔΗΕ. Προκειμένου να γίνει υπογειοποίηση, στα Βριλήσια π.χ., θα πρέπει να μελετηθεί η δημιουργία καναλιού όπου θα εγκατασταθούν όλα τα δίκτυα και θα υπάρχει πρόβλεψη για μελλοντικά δίκτυα. Η λύση είναι ακριβή αλλά είναι μια πραγματική αστική επένδυση υποδομής που θα αποσβεστεί σε μία πεντηκονταετία. Προσφέρεται να χρηματοδοτηθεί από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημαντικό είναι οι δήμοι όπου έγιναν οι περισσότερες καταστροφές να αναθέσουν αμέσως μελέτες για τη δημιουργία καναλιών όπου θα τοποθετηθούν όλα τα δίκτυα.
Μετά από κάθε καταστροφή, η τάση της κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης είναι να ξεχνά. Να μη διδάσκεται τίποτε από την καταστροφή. Δεν είδα τίποτε σοβαρό να γίνεται με τα ρέματα μετά τη Μάνδρα, ή την πολεοδομική οργάνωση των πευκόφυτων περιοχών των παραλίων της Αττικής μετά το Μάτι. Χιονόπτωση μπορεί να έχουμε και τον Μάρτιο. Πρέπει να είμαστε καλύτερα οργανωμένοι.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 27.02.2021
Back To Top