Skip to content

Χρειάστηκε να ανανεώσω το διαβατήριο μου. Διαπίστωσα ότι ισχύουν όσα περίπου ίσχυαν προ πενταετίας. Το ανανεωμένο διαβατήριο θα ισχύει για πέντε χρόνια και θα κοστίσει 84,40 Ευρώ. Επειδή το ποσό μου φάνηκε υπερβολικό για ένα βιβλιαράκι 32 σελίδων που θα πρέπει να αντικαταστήσω σε πέντε χρόνια αποφάσισα να κάνω μια μικρή συγκριτική έρευνα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καθιερωθεί ενιαίες προδιαγραφές για τα διαβατήρια. Τόσο για το περιεχόμενο τους όσο και για την  εμφάνιση τους. Είναι όλα ίδια και απολύτως συγκρίσιμα. Διαφέρει μόνο το εθνόσημο και η περιγραφή του κράτους που το εξέδωσε. 

Σε εμάς, εδώ στην Ελλάδα, τα διαβατήρια τυπώνονται (δυστυχώς) κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από ό,τι αντιλαμβάνομαι η προμήθεια των εξώφυλλων των διαβατηρίων γίνεται με απευθείας ανάθεση εντός πλαισίου απόρρητης σύμβασης.

Λογικό και σωστό θα ήταν βέβαια η προμήθεια των εκατομμυρίων χαρτονιών των εξώφυλλων των διαβατηρίων να γίνεται με διαφανή διεθνή διαγωνισμό και όχι με απ’ ευθείας ανάθεση. 

Παραθέτω ένα πίνακα με το κόστος ανανέωσης των διαβατηρίων σε χώρες της Ενωμένης Ευρώπης.

Ο μέσος όρος του ετήσιου κόστους χρήσεως ενός διαβατηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την Ελλάδα είναι 6,64 Ευρώ. Στην Ελλάδα είναι 16,88 Ευρώ!

Με αφορμή τις νέες ταυτότητες έχω γράψει επανειλημμένως, στην Καθημερινή κυρίως, ότι δεν πρέπει να εμπλακεί η ΕΛΑΣ. Για πρώτη φορά έγραψα λίγες μέρες πριν αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και πριν γίνει γνωστή η σύνθεσή της. Δεν εισακούστηκα. Και εκεί όπως και για τα διαβατήρια οι διαδικασίες χαρακτηρίστηκαν απαραδέκτως απόρρητες. Προέβλεψα, και επιβεβαιώθηκα δυστυχώς, ότι το εξαιρετικά σημαντικό έργο των ψηφιακών ταυτοτήτων  στα χέρια της ΕΛΑΣ θα κολλήσει σε βάλτο αντιμαχόμενων μεγάλων συμφερόντων. Ακόμη και τώρα όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαλλάξει την Ελληνική Αστυνομία από καθήκοντα που δεν της ανήκουν και που δεν εκπληρώνει προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Επανέρχομαι στο θέμα των διαβατηρίων και του κόστους τους. Το “Μαξίμου” έχει εξελιχθεί σε μια υπερ-κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι ελέγχει την καλή λειτουργία υπουργών και υπουργείων. Η “ληστεία” σε βάρος των ανυποψίαστων πολιτών από το Υπουργείο δήθεν Προστασίας του Πολίτη κατά την έκδοση διαβατηρίων δεν αφορά ένα ή δύο αφελείς αλλά χιλιάδες. Τι κάνουν οι τόσοι μετακλητοί στο “Μαξίμου”; Τόση υψηλή πολιτική ώστε τους διαφεύγει η καθημερινή ληστεία σε βάρος των πολιτών; Αναρωτήθηκαν ή εξέτασαν πόσα από τα 84,40 Ευρώ που πληρώνουν οι πολίτες για το διαβατήριο τους μένουν στην Αστυνομία και πόσα  πηγαίνουν στις τσέπες προμηθευτών;

Είναι λυπηρή η παθολογική ανικανότητα της αντιπολίτευσης (αλλά και του Τύπου) να προστατέψει τα συμφέροντα του λαού. 

Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; ο πρωθυπουργός; Αύριο το πρωί. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να ορίσει ότι η ισχύς των διαβατηρίων από 15/11/2021 είναι δεκαετής όπως ισχύει σε όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Αν το κάνει, όπως ελπίζω, θα κοπεί ο απόρρητος τζίρος του προμηθευτή διαβατηρίων κατά 50%. Αλλά τι να κάνουμε; Πρέπει και η Ελλάδα να ωφεληθεί.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Τα Νέα” 02.11.2021

Back To Top