Skip to content
kyriakatiki eleftherotypia

  

Τι μέτρησε στην επιλογή σας να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;

Η ανάληψη μιας τόσο τολμηρής πρωτοβουλίας όπως η πρόσκληση του Γιώργου Παπανδρέου, με την χωρίς συμπλέγματα αποδοχή εκ μέρους του, του διαλόγου, της ζύμωσης, της κοινής πολιτικής επεξεργασίας με φορείς φιλελεύθερων ιδεών και απόψεων, απέδειξε ότι είναι ειλικρινής στις προθέσεις του και αποφασισμένος να προχωρήσει στην ρήξη με ξεπερασμένες νοοτροπίες που κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Θεωρήσαμε ότι δεν μπορούμε να απουσιάσουμε από μια μάχη, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί αν θα πορευτούμε προς το αύριο με αυτοπεποίθηση, τόλμη και φαντασία, χωρίς φόβο για τους κινδύνους, αλλά αποβλέποντας στις μεγάλες ευκαιρίες που έχουμε μπροστά μας.

Πως είδατε το πολιτικό πρόγραμμα που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ. Σε ποια σημεία έχετε διαφορετική θέση;

Το πολιτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι λίγο-πολύ γνωστό. Διαφωνούμε σε αρκετά σημεία, αλλά επισημαίνω ότι πολλές διαφωνίες έχουμε και με το πρόγραμμα της ΝΔ. Επαναλαμβάνω, πάντως, ότι το κρίσιμο ζήτημα σ΄ αυτήν την συνεργασία, δεν ήταν η πλήρης συμφωνία μας με το πρόγραμμα. Διατηρούμε τις διαφωνίες μας, όπως και το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις διαφωνίες του με πολλές από τις θέσεις μας. Έχουμε, όμως, και πάρα πολλές κοινές αντιλήψεις, στην εξωτερική πολιτική, στα ζητήματα του πολιτικού φιλελευθερισμού και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το μέλλον της κοινωνίας μας. Θέλουμε, όλοι όσοι συμμετέχουμε σ΄ αυτήν την συνεργασία, από τον φιλελεύθερο χώρο αλλά και την ανανεωτική και σύγχρονη αριστερά, μια κοινωνία ελευθερίας, ανοικτή, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους πολίτες, θα δίνει πραγματική δυνατότητα για μόρφωση, εργασία και ευημερία στον καθένα.

 

Τα τελευταία τρία χρόνια εκφράζω την απαισιοδοξία μου για το μέλλον επειδή διαπιστώνω ότι:

  • Η παιδεία, διολισθαίνει συνεχώς προς χαμηλότερα επίπεδα.
  • Η δημόσια διοίκηση βρίσκεται σε πλήρη διάλυση.
  • Η οικονομία χάνει συνεχώς την ικανότητα της να ανταγωνιστεί.

 

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει για την παιδεία καινοτομίες που θα συμβάλουν στην αναστροφή της αρνητικής πορείας όπως για παράδειγμα:

 

  • Την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης.
  • Τη δυνατότητα των σχολείων να επιλέγουν βιβλία ανάμεσα από πολλά εγκεκριμένα εκπαιδευτικά εγχειρίδια του ελεύθερου εμπορίου.
  • Την εγκατάλειψη της πρακτικής του αναλυτικού προγράμματος και καθιέρωση θέσπισης στόχων που θα είναι στην ευχέρεια της σχολικής μονάδας και του διδάσκοντος.

 

Και οι τρεις καινοτομίες που αναφέρω φωτίζουν μια νέα νοοτροπία και γι αυτό τις επέλεξα: απομάκρυνσης από τον κεντρικό κυβερνητικό πατερναλισμό και προσέγγισης σε ένα αποκεντρωμένο σχήμα που ενδυναμώνει τους πολίτες.

Διατηρείτε την πολιτική αυτονομία σας. Ωστόσο θα συμμετέχετε σε κάποιο
όργανο; Στη διάρκεια της συνεργασίας σας με τη ΝΔ δεν συμμετείχατε ούτε στις
συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Είναι προφανές ότι δεν θα συμμετέχουμε στα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ, αφού δεν προσχωρήσαμε στο ΠΑΣΟΚ. Γι΄  αυτό άλλωστε δεν συμμετείχαμε ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, όσο υπήρχε η συνεργασία μας, στην αρχή της προηγούμενης τετραετίας.
Ποιες είναι οι νέες διαχωριστικές γραμμές πλέον στην ελληνική πολιτική
σκηνή;

Δεν είναι πια ο διαχωρισμός αριστεράς και δεξιάς. Οι ιδεολογίες εξακολουθούν να υπάρχουν και θέλουμε να υπάρχουν. Όμως, για την Ελλάδα είναι κρισιμότερο αυτή την στιγμή να αποφασίσουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις ευκαιρίες ενός ταχύτατα μεταβαλλόμενου κόσμου. Η διαχωριστική γραμμή σήμερα είναι ανάμεσα στο νέο, το αποτελεσματικό, το ανοικτό σε ιδέες, αυτό που βλέπει πέρα από σύνορα, πραγματικά ή φανταστικά και στο παλιό, το συντηρητικό, αυτό που φοβάται το μέλλον και επιλέγει να ζει στο παρελθόν. Η ΝΔ πολύ σωστά τοποθετήθηκε, όταν σχολιάζοντας την δική μας συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου και την δική της συνεργασία με τον κ. Παπαθεμελή, είπε πως ο καθένας πήγε στο φυσικό του χώρο. Γιατί ο δικός μας φυσικός χώρος είναι ο χώρος που θέλει να αντιμετωπίσει το αύριο. Το χθες είναι το σύστημα της επιβολής, το αύριο το σύστημα της επιλογής. Αυτή είναι η νέα διαχωριστική γραμμή.
Πως σκέφτεστε τη συνύπαρξη στο ίδιο κόμμα με στελέχη με τα οποία στο
παρελθόν βρισκόσασταν σε εντελώς διαφορετικό “μήκος κύματος”;

Δεν θα συνυπάρχουμε στο ίδιο κόμμα. Θα συνεργαζόμαστε. Εξ άλλου και μέσα στο ΠΑΣΟΚ υπάρχουν απόψεις που βρίσκονται σε διαφορετικό μήκος κύματος. Η σύνθεση, η αναζήτηση των σωστών λύσεων, προϋποθέτουν διαφορετικές απόψεις. Και πάντως, η συνεργασία θα είναι πολύ πιο εύκολη απ΄ όσο θα μπορούσε να είναι με τη ΝΔ, η οποία ξορκίζει κάθε τι φιλελεύθερο.

Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπι;

Ίσως να μην είναι. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια εκλογική αναμέτρηση που γίνεται σε ένα τελείως νέο περιβάλλον, με νέους όρους και τελείως νέα διλήμματα. Το εκλογικό σώμα δείχνει να το αντιλαμβάνεται καλύτερα από πολλούς πολιτικούς, και δεν πιστεύω ότι θα στερήσει την Ελλάδα από μια ευκαιρία να πάει μπροστά.
Από τη ΝΔ δεν είχατε καμία κίνηση το τελευταίο διάστημα;

Μια και είχα ξεκαθαρίσει ότι αποκλείω την επιστροφή μου στο κόμμα που με διέγραψε οριστικά, η μόνη κίνηση που θα είχε για μας νόημα από πλευράς ΝΔ θα ήταν μια πρόταση συνεργασίας που θα είχε τους στόχους που σας περιέγραψα πιο πάνω. Η ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε μια τέτοια κίνηση, αλλά αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν μπορούσε να την κάνει.
Πως θα χαρακτηρίζατε σήμερα τη ΝΔ;

Λυπάμαι για τους πολλούς φιλελεύθερους πολίτες και τους ελάχιστους φιλελεύθερους πολιτικούς που έχουν απομείνει, γιατί πιστεύω ότι τους αξίζει καλύτερη τύχη.

 

Back To Top