«Δεν τολμούν και θα αποτύχουν»
Π. Ευθυμίου
Ο κ. Στ. Μάνος εξακολουθεί να αποτελεί μια ιδιαίτερη πολιτική περίπτωση. Ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας ταυτίστηκε με επιλογές που προκάλεσαν συγκρούσεις αλλά οπωσδήποτε αντανακλούσαν υπαρκτό έργο ενώ οι θέσεις του παρήγαγαν το σλόγκαν «ο Μάνος είναι μόνος».
Σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα» ο κ. Μάνος αναγνωρίζει ότι με πολλές θέσεις της κυβέρνησης είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς αλλά θεωρεί ότι η κυβερνητική ρητορεία δεν έχει καμία σχέση με τις πράξεις της. Πιστεύει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι μεν «έτοιμη να κυβερνήσει» αλλά πρέπει να αποσαφηνίσει τις θέσεις της σε όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου. Ο κ. Μάνος όχι απλώς δεν αρνείται τον χαρακτηρισμό του «ταύρου εν υαλοπωλείω» που του απεδόθη αλλά ζητεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώνει σε κάθε τομέα πολλούς «ταύρους εν υαλοπωλείω». Παραμένει βεβαίως το ερώτημα για τον ρόλο του κ. Κώστα Καραμανλή σε αυτή την προοπτική: Θα ηγείται των ταύρων, θα μεταβληθεί σε ταυρομάχο ή θα είναι ο ιδιοκτήτης του υαλοπωλείου;
Τις πολιτικές θέσεις του κ. Στ. Μάνου διατρέχει η αγωνία ότι «έτσι όπως πάμε» καθίσταται ανέφικτος ο στόχος της συμμετοχής της χώρας, έστω και το 2001, στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Θεωρεί ότι μόνη ελπίδα είναι τώρα «μέσα στο 1998 να ληφθούν και να εφαρμοσθούν απαρέγκλιτα όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για θεμελιώδεις αλλαγές στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας, της κοινωνίας και του ελληνικού κράτους. Αλλιώς, όταν φθάσουμε στον σταθμό, το τρένο θα έχει φύγει» τονίζει ο «αιρετικός» πολιτικός.
Εχουμε ανοιχτά τα λεγόμενα «κοινωνικά μέτωπα» με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον δημόσιο τομέα αλλά η Νέα Δημοκρατία, που ζητεί «τολμηρή πολιτική», δεν έδειξε να συμβάλλει στην αλλαγή των κακώς κειμένων.
«Κατ’ αρχήν μέτρα δεν βλέπω. Αναγγελίες μέτρων ακούω. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό αυτής της κυβέρνησης. Ανακάλυψε η κυβέρνηση, π.χ., ότι έχει πρόβλημα στην Ολυμπιακή. Μα τώρα το ανακάλυψε; Το ανακάλυψε πριν από τρία χρόνια. Τότε ανακοίνωσε μέτρα και σήμερα έρχεται ο κ. Μαντέλης και, αφού χάσαμε 700 δισ., μας ανακοινώνει ότι δεν έγινε τίποτα και ότι πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή. Συνεπώς το πρώτο θέμα, το οποίο πάντοτε υπάρχει με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι να έχει κανείς τον νου του και να μην μπερδεύει τις εξαγγελίες με την πράξη. Η πράξη διαφέρει τελείως από τις εξαγγελίες».
Η κυβέρνηση όμως επιχείρησε να ορίσει πρόεδρο της Ολυμπιακής τον κ. Φθενάκη, τον οποίο είχατε εσείς διορίσει στην ίδια θέση και τον οποίο η Νέα Δημοκρατία σήμερα απέρριψε επειδή τον επέλεξε το ΠαΣοΚ.
«Πρώτον, δεν τον απέρριψε η Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε, δεν έλαβε μέρος στην ψηφοφορία, γιατί, όπως εξηγήθηκε μέσα στην αίθουσα της Βουλής, δεν εδόθη από την κυβέρνηση καμία απόδειξη ότι έχει αλλάξει οτιδήποτε στον τρόπο που λειτουργεί η Ολυμπιακή που θα επιτρέψει στον κ. Φθενάκη να είναι αποτελεσματικός. Και αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι η Νέα Δημοκρατία είχε απόλυτα δίκιο διότι σηκώθηκε και έφυγε ο άνθρωπος μόλις είδε ποια είναι η πραγματικότητα. Προσθέτω, όμως, για να αποκαταστήσω τα πράγματα, ότι εγώ προσωπικώς έκανα αμέσως δήλωση ότι θεωρώ πως είναι ο καταλληλότερος από όσους γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για να αναλάβει την εξυγίανση της Ολυμπιακής».
Γυρίζω στα πριν. Μια διάταξη σε ένα νομοσχέδιο δεν είναι εξαγγελία, είναι πολιτική πρόταση. Πώς απαντά η Νέα Δημοκρατία σε αυτή την πρόταση;
«Εχετε την καλοσύνη να μου πείτε με δικά σας λόγια ποια ήταν η πρόταση;».
Είναι αυτό που υποστήριξε επανειλημμένως η Νέα Δημοκρατία και εσείς προσωπικά, ότι πρέπει να αλλάξει η υφή των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
«Απαντώ: αν επρόκειτο να αλλάξει η υφή των εργασιακών σχέσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ, θα χειροκροτούσα συνεχώς και επί ημέρες την κυβέρνηση. Εγώ όμως αμφισβητώ ότι πρόκειται να συμβεί οτιδήποτε παρόμοιο. Δεν θα γίνει τίποτα απολύτως. Ηδη, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, η κυβέρνηση αποφάσισε πως θα μεσολαβήσει ένα εξάμηνο συζητήσεων προτού λάβει αποφάσεις. Να κάνουμε τι στις συζητήσεις; Να καταλήξουμε εκεί όπου κατέληξε ο κοινωνικός διάλογος, δηλαδή στο μηδέν;
Την ημέρα δε που άρχιζε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, την 21η Ιανουαρίου, διάβασα στις εφημερίδες ότι με τροπολογία της υπουργού Ανάπτυξης κυρίας Βάσως Παπανδρέου χαρίζονται στο ταμείο της ΔΕΗ 15 δισ. ετησίως, που αντιστοιχούν σε μισό εκατομμύριο δραχμές, “μποναμά” για κάθε σημερινό εργαζόμενο της ΔΕΗ. Θα πιστέψω λοιπόν μια κυβέρνηση που λέει ότι θα βάλει μια κάποια τάξη στον δημόσιο τομέα και την ίδια στιγμή μοιράζει μισό εκατομμύριο σε κάθε εργαζόμενο της ΔΕΗ; Τι να πιστέψω;».
Οταν όμως ζητείς πιο τολμηρά μέτρα αλλά ταυτοχρόνως δεν θέλεις να αλλάξει τίποτα από ό,τι τώρα ισχύει…
«Ποιος το λέει να μην αλλάξει;».
Η Νέα Δημοκρατία.
“Εγώ τουλάχιστον δεν το λέω. Πάρτε το θέμα της παιδείας, όπου είμαι αρμόδιος. Ξεκαθάρισα, π.χ., ότι είμαστε σαφέστατα υπέρ της κατάργησης της επετηρίδας. Συνεπώς, αν την καταργεί η κυβέρνηση, καλώς την καταργεί. Ετέθη το θέμα αν καλώς ή κακώς αξιολογούνται οι καθηγητές. Εδήλωσα ήδη ως Νέα Δημοκρατία, όχι ως Μάνος, ότι η άποψή της είναι πως στο ζήτημα της παιδείας, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς, πρέπει να αξιολογούνται όλοι για όλα παρά να ζούμε στο σκοτάδι και να μην ξέρουμε τι γίνεται σε κανέναν τομέα, ποια είναι η πραγματικότητα.
Με άλλα λόγια, στηρίζω μια πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό όμως που δεν δέχομαι είναι τα μεσοβέζικα και το σκηνικό αξιολόγησης και εκσυγχρονισμού πίσω από το οποίο δεν γίνεται τίποτε και όλα παραμένουν όπως ήταν πριν».
Οσα λέτε είναι αντίστροφα από την τακτική της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας στην εκπαίδευση, η οποία μάχεται εναντίον της κατάργησης της επετηρίδας και εναντίον της αξιολόγησης.
«Είναι ακριβές. Αλλά είναι επίσης ακριβές ότι έχω έλθει σε επαφή με τις συνδικαλιστικές αυτές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας και εξήγησα με απόλυτη σαφήνεια ποια είναι η θέση μας. Και είναι επίσης φανερό ότι σε ορισμένα θέματα μπορεί να μην έχουμε τις ίδιες απόψεις. Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι διοίκηση δεν ασκούν τα συνδικάτα αλλά οι κυβερνήσεις, τα κόμματα, ο πολιτικός κόσμος. Ούτε να υπάρχει η υπόνοια σε οποιονδήποτε πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί ποτέ να δεχθεί ότι συν-διοικεί με τα συνδικάτα. Αυτό που δημιούργησε σε όλες τις ΔΕΚΟ το ΠαΣοΚ και τώρα το υφίσταται όχι μόνον το ΠαΣοΚ αλλά όλη η Ελλάδα…
Αν δεν διοικείται η Ελλάδα είναι διότι ο πολιτικός της κόσμος σχεδόν πάντα σταματά από τον φόβο. Ο φόβος αναστέλλει τις πολιτικές δυνάμεις από το να πράξουν το σωστό. Αυτό περίπου συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
Ο κ. Κώστας Καραμανλής είναι απαλλαγμένος αυτού του φόβου;
«Ελπίζω, ναι. Ελπίζω να αποδειχθεί ότι είναι. Λέω δε ελπίζω, προσέξτε, διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία όχι τι λέω εγώ αλλά να βγει ο ίδιος και με πλήρη αίσθηση ελευθερίας να τοποθετηθεί επάνω σε αυτά τα θέματα».
Η κυρία Μπακογιάννη είπε προσφάτως ότι χρειάζεται νέα ηγετική ομάδα στη Νέα Δημοκρατία. Χρειάζεται νέα ηγετική ομάδα για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση;
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται μια νέα ηγετική ομάδα, η οποία δεν κατάλαβα και πώς θα διαμορφωθεί. Αυτό που χρειάζεται η Νέα Δημοκρατία είναι να αποκτήσει κανόνες και διαδικασίες δημοκρατικής ανάδειξης είτε ηγετικών ομάδων είτε στελεχών είτε πολιτικών που να ανταποκρίνονται σε κριτήρια δημοκρατικότητας και αντιπροσωπευτικότητας. Αυτό για την ώρα δεν νομίζω ότι έχει γίνει και απομένει ακόμη να γίνει».
Αρα για την ώρα δεν είναι έτοιμη να κυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία.
«Κάνετε ένα λογικό άλμα τώρα το οποίο σας οδηγεί στο κενό. Εγώ μίλησα για θέματα οργάνωσης, όχι διακυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε στο παρελθόν και μπορεί να κυβερνήσει και τώρα. Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν είναι έτοιμη να κυβερνήσει αλλά πώς θα κυβερνήσει.
Το σημαντικό θέμα για μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι να μη χάσει χρόνο, όπως έχασε χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τώρα η κυβέρνηση Σημίτη, που έχασε ολοσχερώς τα πρώτα δύο χρόνια στα οποία η κοινωνία θα δεχόταν επεμβάσεις σημαντικές. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.
Πολλές φορές με έχουν περιγράψει ως ταύρο εν υαλοπωλείω. Και όμως έχω την αίσθηση ότι αυτό που θα χρειαζόταν οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα ήταν να έχει ένα άθροισμα ταύρων εν υαλοπωλείω σε κάθε τομέα, έτσι ώστε σε βραχύ χρονικό διάστημα, στους πρώτους έξι μήνες, να θέσει σε κίνηση όλες εκείνες τις σημαντικές επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν».
«Να καταργηθούν τα κρατικά μονοπώλια»
Υπάρχει η εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία πλειοδοτεί σε κάθε λεγόμενο «κοινωνικό αίτημα». Οι οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας πρωτοστατούν σήμερα στις αγροτικές κινητοποιήσεις στη λογική «να τα δώσει το κράτος», την ώρα που είστε εναντίον της κρατικοδίαιτης γεωργίας. Πού πάει αυτό το πράγμα;
«Δεν πάει άλλο το σύστημα. Πρέπει να αλλάξει. Και επειδή με ρωτάτε τι πρέπει να γίνει, θα επαναλάβω για πολλοστή φορά ότι είναι απόλυτη ανάγκη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων. Και η πρώτη και σημαντικότερη επέμβαση που πρέπει να γίνει είναι η κυβέρνηση, με δική της απόφαση, χωρίς πολλές συζητήσεις, διαλόγους, μπούρδες και άλλες αναβολές, να καταργήσει τα κρατικά μονοπώλια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αύριο η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πως δεν θα περιμένει το 2000 και το 2001 για να καταργήσει το μονοπώλιο της Ολυμπιακής να πετάει από την Αθήνα στη Ρόδο. Θα το καταργήσει αύριο το πρωί. Και θα ανακοινώσει ότι θα ευνοούσε την εγκατάσταση ανταγωνιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές. Και θα δείτε για πότε θα εξυγιανθεί η Ολυμπιακή. Αυτό, όμως, είναι που δεν πράττει η κυβέρνηση, η οποία λέει πολλά αλλά δεν κάνει τίποτα από ό,τι λέει».