Skip to content

Το μετεκλογικό διακύβευμα

Μερικοί θεώρησαν γενναία την πρωθυπουργική εξαγγελία ριζικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής.

Εντυπωσιάστηκαν από τις διαπιστώσεις και κυρίως από τη δέσμευση να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες και να παγώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Ειπώθηκε ότι στη Θεσσαλονίκη είδαμε έναν καινούργιο Καραμανλή. Εναν πρωθυπουργό που δεν διστάζει να πει δυσάρεστα πράγματα, ακόμη και σε προεκλογική περίοδο, για να υπηρετήσει το εθνικό συμφέρον.
Οσο ικανοποιημένοι και αν είναι οι άνθρωποι αυτοί από τη φαινομενική στροφή Καραμανλή, το ερώτημα παραμένει στο μυαλό τους, για ποιο λόγο θα γίνουν στο μέλλον όσα δεν έγιναν τα τελευταία 5,5 χρόνια.
Κατά τη δική μου εκτίμηση, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα φθάσει φέτος τα 20 και το 2010 τα 22 δισ. ευρώ. Σαράντα δύο δισ. στη διετία 2009-2010. Ο έγκριτος δημοσιογράφος Θανάσης Παπανδρόπουλος εκτιμά ότι ο φετινός προϋπολογισμός οδεύει προς έλλειμμα 25 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα της διετίας θα προστεθεί στο δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ (300 χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ. Μετέτρεψα τα δισ. σε εκατομμύρια για να ρωτήσω εκείνους που λένε εύκολα «πάρτε τα από τους πλούσιους», αν νομίζουν ότι υπάρχουν στην Ελλάδα 300.000 πλούσιοι που μπορούν να πληρώσουν από 1 εκατομμύριο ευρώ ο καθένας.)
Οσο διαδεδομένη και αν είναι η άποψη ότι για το χρέος θα βρεθεί κάποιος (οι Γερμανοί, για παράδειγμα, ή η Ε.Ε.) να μας ξελασπώσει, υποθέτω ότι υπάρχουν αρκετοί που συνειδητοποιούν ότι η μείωση του αβάσταχτου χρέους θα απαιτήσει δραστική μείωση των κρατικών δαπανών και αυξημένα κρατικά έσοδα. Οσο μεγαλύτερο είναι το χρέος, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος απότομης αύξησης του κόστους εξυπηρέτησής του. Οσο θα αυξάνεται το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα περιορίζονται κατ’ ανάγκη οι πόροι για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Απέναντι στην πραγματικότητα ενός ελλείμματος του προϋπολογισμού ύψους 20-25 δισ. ευρώ, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε όσα εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη. Τα μέτρα του πρωθυπουργού θα εξοικονομήσουν μόλις 500 εκατ. ευρώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ε.Ε. (Καθημερινή 8/9/2009). Μπορεί λοιπόν να θεωρήθηκαν γενναίες οι πρωθυπουργικές «δεσμεύσεις», αλλά αποδεικνύεται ότι είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το μέγεθος του προβλήματος που υποτίθεται αντιμετωπίζουν.
Θα μου πείτε ότι όλα αυτά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, μια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο κ. Καραμανλής δεν θα είναι πρωθυπουργός μετά τις 4 Οκτωβρίου. Ναι, αλλά το χρέος και τα ελλείμματα δεν θα εξαφανιστούν αν πρωθυπουργός αναλάβει ο κ. Παπανδρέου. Ελπίζω ο κ. Παπανδρέου και το οικονομικό του επιτελείο να μη παρασυρθούν από την ευφορία της προσδοκίας της νίκης και αγνοήσουν τη δυσάρεστη οικονομική πραγματικότητα που θα κληρονομήσουν. Οπως σωστά είχε παρατηρήσει ο πατέρας του κ. Παπανδρέου, το ανεξέλεγκτο χρέος μπορεί να αφανίσει το έθνος.
Οσο πεζό και βαρετό και αν ακούγεται, πιστεύω ότι το κυρίαρχο μετεκλογικό πολιτικό διακύβευμα θα είναι ποιες κρατικές δαπάνες θα περικοπούν και πώς. Πίσω από τις δαπάνες που θα περικοπούν είναι άνθρωποι που θα θιγούν. Συνεπώς πολιτικό κόστος σε υπερθετικό βαθμό. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ, είτε κερδίσει είτε δεν κερδίσει την αυτοδυναμία, δεν πρέπει να αποκλείει τη συνεργασία με τη Ν.Δ.

* Μέλος της Δ.Ε. της ΔΡΑΣΗΣ
©

Back To Top